Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Tragédie v Bruselu. Zápas kvalifikace o postup na ME byl ukončen, dva Švédové zemřeli

Utkání kvalifikace o postup na mistrovsví Evropy mezi Belgií a Švédskem bylo po prvním poločase ukončeno kvůli střelbě v Bruselu, při níž zemřeli dva švédští občané. Podle švédské televize TV6 o přestávce fotbalisté ze severské země oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí. A domácí mužstvo s tím souhlasilo.

Belgičtí policisté po střelbě v Bruselu, při níž zemřeli dva Švédové
zdroj: REUTERS

"Po pravděpodobném teroristickém útoku v Bruselu bylo po konzultacích s oběma týmy a místními policejními složkami rozhodnuto, že zápas bude předčasně ukončen," sdělila evropská fotbalová unie UEFA, která zatím neoznámila, zda se utkání bude dohrávat. Rozhodla však o tom, že před úterními kvalifikačnimi duely budou všichni zúčastnění držet za oběti minutu ticha.

Výkonný šéf Belgické fotbalové asociace Manu Leroy deníku Le Soir řekl, že k dohrání zápasu není důvod a nejspravedlivějším řešením by bylo ponechání výsledku 1:1. "Nebudeme po Švédsku požadovat kontumační porážku. Chceme tím projevit respekt k těmto událostem." 

Již před úvodním hvizdem bylo jasné, že Belgie má společně s Rakouskem ze skupiny F jistou účast na ME, zatímco Švédsko už je z postupové hry venku. "Budu kontaktovat švédskou asociaci, rakouskou asociaci a UEFA. Někdy musí mít etika a morálka přednost," uvedl Leroy. V případě nerozhodného výsledku by se Belgie dostala jeden zápas před koncem kvalifikace v tabulce skupinové fáze o bod před Rakousko.

Duel byl zastaven za stavu 1:1. Padesát tisíc diváků na místě dostalo pokyn, aby kvůli bezpečnosti zůstali na stadionu.

"Obě mužstva se spolu s UEFA dohodla, že se zápas nedohraje. To, co se stalo, je mimořádně vážné. Je strašné slyšet, že dva naši fanoušci zemřeli," prohlásil prezident švédského svazu Fredrik Reinfeldt.

Švédové odletěli z Bruselu už v noci

Fotbalisté opustili Brusel už v noci na úterý charterovým letem. Trenér reprezentace Janne Andersson poznamenal, že se tým o večerním útoku dozvěděl o přestávce utkání. "Když jsem přišel do kabiny a začali jsme se o tom bavit, se stoprocentní jistotou jsme se shodli, že z respektu k obětem a jejich rodinám nebudeme pokračovat. Také jsme se chtěli spojit s našimi rodinami a přáteli," doplnil Andersson.

Jednašedesátiletý trenér na událost reagoval emotivně. "V jakém světě to žijeme? Jako Švédovi je mi to moc líto. Když jsem to slyšel, bylo mi z toho do pláče." 

Podle švédského kapitána Victora Lindelöfa přispělo k předčasnému ukončení zápasu také to, že Belgie už má postup na ME jistý, a Švédsko se naopak na šampionát kvalifikovat nemůže. "Nemělo žádný smysl pokračovat. Chtěli jsme se okamžitě spojit s rodinami a přáteli, abychom se ujistili, že jsou v pořádku," řekl obránce Manchester United. 

Švédská fotbalová federace později oznámila, že poslední ze zhruba 650 švédských fanoušků opustili pod policejním dohledem stadion kolem čtvrté hodiny ranní společně s několika členy federace. Všechny hotely, kde byli švédští příznivci ubytováni, byly pod policejním dohledem. "Spolupráce mezi fanoušky, federacemi a úřady v této extrémně stresující situaci proběhla velmi dobře," zdůraznil bezpečnostní šéf švédského svazu Martin Fredman.

Nejvyšší stupeň varování před terorismem

Vyšetřování se ujala federální prokuratura zabývající se teroristickými činy, uvedla agentura AFP. Belgie zvýšila stupeň varování před terorismem, napsal web Sudinfo.be. V Bruselu tak podle agentury AP nyní platí nejvyšší stupeň varování před terorismem, pro zbytek země pak druhý nejvyšší.

Střelba se podle belgické televize RTBF ozvala kolem 19:15 u náměstí Sainctelette nacházejícího se asi kilometr severně od historického centra Bruselu a zhruba pět kilometrů od stadionu.

Média s odvoláním na záběry z videa poskytnutého svědkem události informovala, že muž v oranžové vestě a helmě nejprve vypálil na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov a pak střílel na lidi jedoucí v taxi. Podle svědků při činu vykřikoval islamistická hesla. Poté odjel na motorce.

Z vraždy je podezřelý pětačtyřicetiletý Tunisan, který v Belgii neúspěšně žádal o azyl. Před činem muž zveřejnil video, v němž se hlásí k Islámskému státu, a po činu video s kritikou pálení koránu. Při úterním ranním zásahu ho belgická policie postřelila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články