Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Střelecká převaha Čechům k vítězství nestačila, Eden zmrazil famózní ranou Bajrami

Česká reprezentace uzavřela první polovinu kvalifikace mistrovství Evropy remízou 1:1 s Albánií. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého sehráli v pražském Edenu přímý souboj o první místo v tabulce a po gólu Václava Černého v 56. minutě vedli. Nedim Bajrami ale dokázal o deset minut později oku lahodící střelou vyrovnat a stanovil konečný výsledek.

Češi mají po polovině kvalifikace na kontě dvě výhry i remízy a stále vedou tabulku o bod před Albánií, na rozdíl dvou bodů se ovšem přiblížilo třetí Polsko, které porazilo Faerské Ostrovy.

Na šampionát v příštím roce v Německu postoupí dva týmy z každé skupiny, o zbylá tři místa na turnaji se v play-off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, jež neuspějí v klasické kvalifikaci. Česká reprezentace od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nescházela.

V dalším utkání kvalifikace ji čeká 12. října venkovní odveta v Albánii. Ještě předtím nastoupí Češi tuto neděli k přípravnému zápasu proti Maďarsku v Budapešti, kde budou hájit letošní neporazitelnost.

Jediná střela na branku zajistila Albáncům bod

Šilhavý vsadil v prvním reprezentačním utkání v nové sezoně na rozestavení s třemi stopery, jedním z nich byl Brabec. Jen na lavičce tentokrát začal Hložek, přednost dostal v ofenzivě ve formě hrající Čvančara. Pozici levého beka svěřil český kouč Provodovi. Hostům kvůli nemoci naopak scházel sparťanský záložník Laci.

Albánci, hlasitě podporovaní několika tisícovkami fanoušků, hned od úvodních minut ukázali, že nepřijeli do Edenu jen bránit. Celek z Balkánu poměrně vysoko napadal a příliš nenechal domácí kombinovat. Favorit se tak v první půli jen obtížně dostával do šancí.

Po oboustranně opatrném začátku ve 25. minutě hlavičkoval kapitán Souček, který se uzdravil po nedávném zraněním hlavy ze srpnového utkání Premier League, a brankář Berisha raději přizvedl balon nad břevno. Albánci hrozili z brejků. Ve 27. minutě po chybě v české rozehrávce a kolmici od spoluhráče postupoval sám na gólmana Pavlenku Asani, úniku ale předcházel ofsajd.

Vzápětí při dalším sólu už hosté pravidla neporušili, proti Cikalleshimu však český brankář dobře vyběhl a zmenšil mu úhel. Šilhavého svěřenci si první vyloženou šanci vytvořili až ve 43. minutě, kdy se po Černého přihrávce z pravé strany dostal ve vápně k zakončení Souček, ale obránce jeho pokus patou zblokoval na roh.

Po změně stran domácí přidali. Ve 47. minutě po Kuchtově zblokované střele dorazil balon do sítě Provod, radost z gólu na stadionu Slavie, za kterou hraje, mu ale pokazil těsný ofsajd. Za necelých deset minut už Češi vedli. Souček přihrál do vápna Černému, a ten obstřelil Berishu.

Sudí sice nejprve signalizovali ofsajd, ale po zásahu videorozhodčího branku uznali. Černý navázal na dvě trefy z červnového duelu při vítězství 3:0 na Faerských ostrovech a třetím gólem potvrdil pozici nejlepšího českého střelce probíhající kvalifikace.

Domácí se z náskoku radovali jen necelých deset minut. Král se před vápnem nechal Asanim obrat o míč a Bajrami zpoza vápna ranou do horního rohu překonal Pavlenku. I záložník Sassuola zaznamenal třetí branku v této kvalifikaci. Albánci, kteří dosud hráli na velké akci jen při Euru v roce 2016, udeřili z první střely mezi tyče.

Vrátit vedení mohl českému celku Krejčí, jeho umístěnou hlavičku ale v 74. minutě vyrazil Berisha. Na opačné straně pak šli hosté do brejku tří na jednoho, který ale špatně vyřešili. V nervózním závěru už se favorit neprosadil.

Češi sice ani v pátém letošním utkání nenašli přemožitele a prohráli jediný z posledních 15 domácích zápasů, s bodem ale nemohou být spokojeni. Šilhavého svěřenci nenavázali na předloňské vítězství 3:1 v jediném předchozím vzájemném měření sil od rozdělení federace.

Česko – Albánie 1:1 (0:0)

Branky: 57. Černý – 66. Bajrami. Rozhodčí: Taylor – Beswick, Betts – England (video, všichni Angl.). ŽK: Provod – Asani, Bajrami, Ismajli. Diváci: 18 641.

Česko: Pavlenka – Holeš, Brabec, Ladislav Krejčí II (86. Chytil) – Coufal, Král, Souček, Provod – Černý (70. Hložek), Čvančara (86. Lingr) – Kuchta (71. Jurečka). Trenér: Šilhavý.

Albánie: Berisha – Hysaj, Ismajli, Djimsiti, Mitaj – Asllani (69. Bare), Ramadani – Asani (69. Muja), Bajrami (84. Gjasula), Seferi (84. Uzuni) – Cikalleshi (58. Daku). Trenér: Sylvinho.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články