Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šilhavý věří, že vyřazené hráče nahradí, a chce útočit. Říká však: Soupeř si zaslouží respekt

Rozhodující zápas kvalifikace mistrovství Evropy je tady. Fotbalová reprezentace jde na Moldavsko oslabená o Jakuba Brabce, Jana Kuchtu a Vladimíra Coufala, kteří se vrátili k ránu z diskotéky a museli tým opustit. "Je to komplikace, ale chceme postoupit a máme dost kvalitních hráčů, kteří je nahradí," dodal trenér Jaroslav Šilhavý. Zápas můžete sledovat v přímém přenosu od 20:15 na ČT sport i na ČT sport Plus.

Trénink české reprezentace
zdroj: ČTK

Český celek má na druhém místě tabulky za Albánií na soupeře dvoubodový náskok a k přímému postupu na šampionát, který se koná v příštím roce v Německu, mu stačí uhrát remízu. Reprezentanti na remízu spoléhat nehodlají a outsidera, který usiluje o první účast na ME a s nímž se v březnu v Kišiněvě rozešli bez branek, chtějí před vyprodaným stadionem porazit.

To potvrdil i trenér. "Nebudeme hrát na remízu. Budeme aktivní a hrát dopředu," dodal s tím, že soupeř si ale zaslouží za poslední výsledky respekt. Moldavsko dělalo dobré výsledky, Polsku vzalo pět bodů. Určitě si nesmíme myslet, že už je to bez problémů," prohlásil Šilhavý.

Národní tým mohl vybojovat postup už v pátek, pokud by zvítězil v Polsku. Ve Varšavě ale jen remizoval 1:1 a ještě potřebuje udělat poslední krok. Český tým je před zápasem na Hané velkým favoritem i proto, že v předchozích třech duelech s Moldavskem neprohrál a neinkasoval, byť v posledním utkání na jaře ho nedokázal porazit.

Outsider z postsovětské republiky ztrácí po páteční remíze 1:1 s vedoucí Albánií ze čtvrtého místa skupiny na Čechy dva body a postup by mu zajistilo jen senzační vítězství. Třetí Poláci už jsou ze hry venku. Pokud by Šilhavého svěřenci prohráli, měli by jistou účast v play-off o šampionát.

Šilhavého pozice byla po říjnové porážce 0:3 v Albánii v ohrožení, výkonný výbor FAČR ho ale po následné domácí výhře 1:0 nad Faerskými ostrovy potvrdil ve funkci i na listopadové zápasy. Vedení asociace se bude trenérským postem znovu zabývat po 30. listopadu, kdy Šilhavému vyprší lehce upravená smlouva.

Český tým prohrál jediný z letošních devíti zápasů a doma utrpěl za posledních 16 utkání jedinou porážku. V Olomouci se představí po roce od vítězství v přípravě 5:0 nad Faerskými ostrovy, ke kterému přispěl hattrickem při reprezentační premiéře útočník Mojmír Chytil.

"Na zápas se moc těšíme. Chceme postoupit na Euro, tak to pojďme všichni dotáhnout společně jako Češi. Hrát na remízu by byla sebevražda," prohlásil obránce David Douděra, který v Polsku nezvykle nastoupil na levém kraji.

Česká reprezentace od rozdělení federace prošla ze všech sedmi evropských kvalifikací a může vybojovat osmou účast na kontinentálním šampionátu po sobě. Jen za samotný start na závěrečném turnaji v Německu by FAČR inkasovala v přepočtu zhruba čtvrt miliardy korun.

Moldavané, až 157. tým žebříčku reprezentací FIFA, ještě nikdy nebyli tak blízko k postupu. Tamní asociace označila zápas v Olomouci za utkání "století". Moldavané stejně jako Češi utrpěli v dosavadním průběhu kvalifikace jedinou porážku a mimo jiné dvakrát obrali o body Polsko, s nímž doma zvítězili 3:2 a venku remizovali 1:1. Spoléhají především na útočníka Iona Nicolaescua, autora čtyř branek ve skupině.

Outsider potřebuje k historickému úspěchu na Hané zvítězit, což se mu povedlo v jediném z posledních 16 venkovních zápasů evropské kvalifikace. "Pro nás je úžasné už jen to, že máme před posledním utkáním možnost hrát o postup. Absolutně nemáme co ztratit, necháme na hřišti vše," uvedl trenér Serghei Clescenco, jehož svěřenci jsou v žebříčku reprezentací aktuálně šestým nejhorším evropským týmem.

Šilhavému by měl být k dispozici kapitán Tomáš Souček, jenž v Polsku utrpěl zranění hlavy poté, co do něj v souboji nešťastně kopl protihráč. Osmadvacetiletý záložník dal poslední dvě branky české reprezentace při výhře nad Faerskými ostrovy a remíze v Polsku.

"Chceme se plně soustředit na zápas a věříme, že nás tady diváci na vyprodaném stadionu poženou k tomu jaký je náš cíl. Věřím, že to fanouškům vrátíme na hřišti vítězstvím," dodal Souček a přiznal, že zranění není nic příjemného, ale k zápasu nastoupí. "Mám čtyři stehy, není to ideální, ale budu trénovat bez obvazu a před zápasem se dohodnu s lékařem a fyzioterapeutem, co pro mě bude nejlepší, jak nastoupit," dodal kapitán týmu.

Předpokládané sestavy:

Česko: Staněk - Masopust, Zima, Holeš, Douděra - Souček, Král - Černý, Provod, Hložek - Čvančara.

Moldavsko: Railean - Revenco, Posmac, Baboglo, Craciun, Rjabčuk - Postolachi, Rata, Motpan, Cojocaru - Nicolaescu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články