Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šilhavý: Po skvělém zápase s Polskem jsme si v Moldavsku zkazili reputaci. A co říkal na SMS od Kotala?

Když porazíte Polsko, je to radost, ale když pak hned zklamete v Moldavsku, tak trenérům není co závidět. Kouč národního celku Jaroslav Šilhavý a jeho asistent Jiří Chytrý se k tomu v pořadu ČT sport Dohráno plus postavili čelem. Vysvětlovali, proč pozvali tolik nováčků, proč chytal Jiří Pavlenka, že před remízou s outsiderem nic nepodcenili, proč střídali až v závěru zápasu i jak komunikují s náhradníky. Resumé ale zůstalo: "Věříme, že na Euro postoupíme."

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno Plus: Šilhavý a Chytrý o úvodu kvalifikace ME

Po prvních dvou zápasech ve skupině mají čeští fotbalisté čtyři body a vedou tabulku (1. Česko 4 body, 2. Polsko 3, 3. Moldavsko 2, 4. Faerské o. 1, 5. Albánie 0). Příští zápas je čeká až 17. června na Faerských ostrovech.

"Není to zrovna ideální termín, soutěže končí, ale už s tím máme zkušenosti," tvrdí Šilhavý. "A věřím, že budeme nakonec moci využít i některé nové právě z Kišiněva, protože by to měl být podobný zápas," dodává Chytrý.

Jeho reprezentační nadřízený přiznal, že cítí pachuť. "Po skvělém zápase s Polskem jsme si výkonem v Moldavsku zkazili reputaci. Jsme obrovsky zklamaní, je to naše velká chyba, ale už to nejde vrátit. Život jde dál a věřím, že se z toho oklepeme a na další zápas budeme připravení na sto procent," říká Šilhavý.

"Takovouhle blamáž už nepřipustíme," dodává kouč s tím, že Česko promarnilo šanci na rozhodující trhák ve skupině z níž na Euro postoupí dva nejlepší celky. "Ale jsem přesvědčený, že na postup dosáhneme," dodává přesvědčeně.

Šest nováčků

"Rozhodli jsme se pro zjednodušení hry, nasazení, práci. Nováčci přinesli čerstvý vítr a ukázalo se, že to bylo správné," řekl Šilhavý, který v tom vidí správnou cestu dál.

Asistent Jiří Chytrý k tomu podotkl, že se potýkali zejména s obsazením hráčů na křídlech a efektivitou v útoku. "Proto jsme tam dali útočníky a chceme to dělat i dál."

Sázka i na hráče z české ligy

"Pět hráčů z tuzemské ligy jsme povolali, protože zkrátka nemáme tolik hráčů v dobrých klubech a adekvátní formě v zahraniční," vysvětluje hlavní trenér. "Snažíme se nominovat ty nejlepší a ukazuje se, že kluci z ligy jsou také konkurenceschopní."

"Například sparťanský útočník Čvančara potvrdil kvalitu z klubu, ukázal, že na tomhle místě může hrát, a potvrdil, že patří do reprezentačního kádru. Kuchta a Hložek pod ním – to bylo ideální. Bylo vidět, že jim to funguje. Všichni umějí dát branku, jsou silní v soubojích, podrží balon, sklepnou ho pod sebe. Spolupracovali dobře," tvrdí Šilhavý.

Chytrý se vrátil i k Davidu Juráskovi. "Přinesl dravost, rychlost, nebojí se jeden na jednoho a ze své pozice podporuje útok. V zápase s Polskem potvrdil, že i dozadu hraje dobře – spolupracovali s Krejčím."

Výkon proti Moldavsku už ale neměl moc silných stránek. "To bylo celé mužstvo. Tam se s tím potýkali všichni. I on do toho zapadl."

Pavlenka jako jednička v brance

"Tomáš Vaclík měl složitější období, zranění, pak nechytal, přestup... Dlouho jsme to konzultovali s trenéry brankářů. Bylo to těžké rozhodování, ale jsme rádi, že Jirka to potvrdil, že to byla dobrá volba," popisuje proces volby jedničky v brance, kterou byl dosud Tomáš Vaclík, reprezentační asistent.

A hned dodal, že včetně Staňka jsou všichni tři tak kvalitní, že by neměli obavu postavit kteréhokoliv z nich. "Ale museli jsme se rozhodnout a padlo to na Jirku."

Šilhavý se přidal: "V Bundeslize Jirka chytá těžké zápasy. Bereme to jako u hráčů – mají formu / nemají formu."

(Ne)podcenili Moldavsko

Diametrálně odlišný výkon proti Moldavsku nepřisuzují oba trenéři podcenění ze strany hráčů.

"Byli jsme ostražití. Neviděli jsme, že by klukům scházela koncentrace, to bychom do toho vstoupili. Žádné takové signály před zápasem jsme necítili, zkrátka se to nepovedlo," tvrdí Chytrý.

A Šilhavý ho doplňuje: "Když jsme mluvili s hráči po zápase s Poláky, tak říkali: Radost ano, ale budeme se radovat až po Moldavsku. Ale tyhle zápasy se hrají často na jedna nula. I když je to trpaslík a někdy třeba dostane pětku. My jsme měli proměnit jednu z šancí, i když jsme jich neměli tolik."

Minimální změny v sestavě

Chytrý tvrdí, že by i s poslední zkušeností přistoupili k zápasu s Moldavskem stejně a jen se dvěma vynucenými změnami v sestavě. "Připravovali jsme se na to a po velmi dobrém zápase s Polskem nemělo smysl to rozbourat. Organizace hry za to nemohla, ale výkon nebyl dobrý."

A Šilhavý přitakával: "Udělali jsme jen malinké změny, ale holt jsme to nezvládli," dodal Šilhavý s tím, že paradoxně to bylo v útoku proti Polsku snazší. A jeho asistent to potvrdil: "Dobývat, tvořit bylo těžší. To platí ve fotbale pro každý tým."

Proč střídali až v závěru

Druhý poločas Šilhavý viděl zčásti pozitivně. "Rozhodli jsme se to ponechat a dvacet minut jsme měli převahu. Drželi jsme je tam. Ale chyběl moment překvapení a kvalitní centr. Pak jsme od sedmdesáté minuty začali střídat, ale ani to bohužel nepomohlo."

Podle Chytrého chtěli bez střídání zachovat organizaci hry. "Od padesáté do sedmdesáté minuty jsme viděli, že se hra zlepšuje, a věřili jsme, že se tým chytí, a chtěli jsme jim dát prostor. Věřili jsme, že postupem času náš tlak bude narůstat."

Proč nehráli

Například útočník Václav Černý, kterému se v nizozemské lize daří, střílí góly, odehrál jen zhruba deset minut v prvním utkání s Polskem.

"Je to o nastavení. I podle tréninku přemýšlíme o nasazení hráčů. Cítili jsme, že byl nespokojený, že nešel do prvního zápasu, ale vysvětlili jsme mu to," tvrdí hlavní kouč.

A Chytrý se připojil: "Věřili jsme, že bude třeba Petr Ševčík větší přínos, než kdybychom kvůli jednomu hráči museli přebudovat organizaci hry celého týmu. Říkáme klukům, proč jsou tady, jaké jsou negativa, pozitiva. Komunikace je otevřená, bavíme se s nimi o tom i Vaškem, co a jak a proč jsme rozhodli. Jedni se dozvědí proč jo, druzí proč ne."

"U Tomáše Vaclíka, který toho v reprezentaci odehrál daleko víc, to bylo také. Není to lehké, každý chce hrát, a ne sedět na lavičce. Taky to asi nekousal úplně dobře, ale nakonec to vzal," dodává Šilhavý.

Kotalova poločasová SMS

Trenér Václav Kotal řekl pro deník Sport, že Šilhavému poslal o poločase na mobil zprávu se svými náměty, co se zápasem.

"Omlouvám se Vaškovi, že jsem u sebe neměl telefon v poločase a nezkontroloval jsem to, abych mohl podle jeho rad postupovat," vysvětluje kouč národního týmu s úsměvem. "Po přípravě na zápas ho vypínám a beru si ho zase až po něm. Překvapilo mě to, když jsem si to potom přečetl. Přednedávnem se nám Vašek nabízel, kdybychom potřebovali třeba nějaké sledování, nebo... Ale na ničem jsme se nedomluvili," vrací se k nečekané snaze o pomoc.

"Nevím proč to vzniklo, není to rozhodně běžné. Kdyby mi jako zkušený trenér po zápase zavolal a řekl, jak se mu to líbilo a jak by k tomu přistupoval on, ale takhle mě to zaskočilo," končil Šilhavý debatu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články