Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šilhavý o šestici nováčků: Pevně věříme, že se do budoucna prosadí

První pozvánku do národního A-týmu před startem kvalifikace ME dostali Martin Vitík, Tomáš Čvančara, David a Matěj Juráskové, kteří jinak nastupují za jednadvacítku, a Lukáš Sadílek s Davidem Douděrou. Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý věří, že nová jména nejsou jen momentálním záskokem a že se prosadí i do budoucna.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci na Polsko nechybí ani Schick, jeho start je ale nejistý

"Chtěli bychom vstoupit do kvalifikace úspěšně, proto i ta nominace. Nováčci jsou tam především díky svým výkonům, které předvádějí. Rozhodli jsme se je nominovat, protože v tuto chvíli máme zraněné hráče nebo hráče, kteří nemají potřebnou sportovní formu. Bude záležet na nich, jestli se udrží a budou s námi pokračovat. Pevně věříme, že ano a že se do budoucna prosadí," zdůraznil Šilhavý.

Juráskovi jako oživení

Jedním z nováčků je obránce Slavie David Jurásek. "Bavíme se o něm dlouho. Už předešlé srazy jsme ho chtěli. Jednou byl zraněný, podruhé jsme ho nechali s jednadvacítkou, která hrála baráž. Ve Slavii podává skvělé výkony, doplňuje útočníky, má skvělou levou nohu a sebevědomí, proto tady je," prohlásil jednašedesátiletý Šilhavý.

V nominaci je i jeho klubový spoluhráč záložník Matěj Jurásek. "Je to příjemné překvapení. Když vstoupí do zápasu, oživí to. Umí dát gól, rychlostně i kondičně je na tom dobře. Má před sebou budoucnost," podotkl bývalý hráč Chebu, Slavie, Drnovic nebo Žižkova.

Čvančara s Kuchtou možná oba naskočí

Dalším nováčkem je Čvančara, jenž spolu s dalším povolaným útočníkem Janem Kuchtou střelecky táhne Spartu. "Jsme rádi, že se jim takhle daří. Je radost se na jejich spolupráci dívat. Uvidíme, jestli to přizpůsobíme rozestavením a způsobem hry. Je možné, že oba naskočí," mínil Šilhavý, který vede reprezentaci od roku 2018.

Sparta má spolu se Slavií v nominaci šest hráčů. "Vždycky reagujeme na momentální formu hráčů a jejich využití. Když jsou z jednoho klubu a hrají vedle sebe, mají určité návyky a víc si vyhoví. To je vždycky výhoda využití těchto hráčů se stejnou klubovou příslušností," řekl někdejší trenér rodné Plzně, Českých Budějovic nebo Slavie.

Jeho svěřenci začnou kvalifikaci 24. března proti Polsku, které poprvé povede trenér Fernando Santos. Ten se loni s portugalskou reprezentací dvakrát utkal s Českem v elitní skupině Ligy národů.

"Víc bude vidět jeho rukopis, třeba standardní situace můžou být podobné. Vezme v potaz i předchozí hru s (trenérem Czeslawem) Michniewiczem. Je to favorit naší skupiny, což jsme viděli hlavně na tom, jak hráli na mistrovství světa," uvedl Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články