Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Šilhavý: Jenom bránit celých 90 minut, to se nedá ani proti Anglii

Velké dny čekají českou fotbalovou reprezentaci. Její sílu prověří slovutní soupeři, Anglie a Brazílie. Trenér týmu Jaroslav Šilhavý musí vymyslet vhodnou taktiku: podle jeho mínění musí Češi předvést víc než jen úpornou obranu.

Český fotbal čekají v rychlém sledu dva zápasy se skvělými výběry Anglie a Brazílie. "Jsem rád, že je to takhle pohromadě, máme se spolu s diváky na co těšit," říká trenér Jaroslav Šilhavý. "První zápas s Anglií je pro nás důležitější, protože se ve Wembley bude hrát o body. To utkání bude mít prioritu," popisuje kouč české reprezentace.

"S Brazílií sice o body nejde, ale zase jde doma o prestiž a určité srovnání – lidé jsou dychtiví pro Brazilcích," doplnil Šilhavý, který řešil i doplnění nominace pro oba zápasy. Důvěru nakonec dostala trojice hráčů: zkušení Vladimír Darida a Milan Škoda, a také jeden z důležitých hráčů pražské Sparty, která v posledních zápasech uspěla, Martin Frýdek.

"Volba padla na ně. Darida moc nenastupuje, ale do týmu patří – je to velký profík a skvělý hráč. Sparta teď vyhrává a Frýdek podává stabilní výkony, je to pracant. A Škoda je stálicí Slavie, které se teď velmi daří a skvěle nás reprezentuje na mezinárodním poli," vypočítává Šilhavý přednosti povolaných fotbalistů.

Na druhou stranu existují i hráči se zdravotními problémy. "Zranění nám dělají starosti. Je to o to mrzutější, že jde o opory Dočkala s Vaclíkem. Absolvují ještě vyšetření u našich doktorů, na jehož základě se rozhodneme, co dál. Bořek mi říkal, že se to lepší a na Anglii by mohl být (připravený). Uvidíme," zamýšlí se Šilhavý.

Dvojzápas se zvučnými soupeři je náročný i pro nového manažera reprezentace Libora Sionka. "Pro mě to je ostrý start, kdybychom třeba začínali s lehčím soupeřem jako San Marino, bylo by to jednodušší," připustil někdejší skvělý ofenzivní záložník, který týmu domluvil tréninkovou přípravu na Žižkově. "Je to výzva," dodal Sionko.

Taktika? Jen bránit nejde

Diskuse se vedou též o strategii, se kterou český tým vyrukuje na těžké soupeře. Šilhavý tvrdí, že hrát příliš defenzivně se proti anglickým či brazilským hráčům nedá. "Jenom bránit devadesát minut se nedá, ani proti takovým týmům jako Anglie a Brazílie. Věřím, že zvolíme správnou taktiku, která nebude jen o defenzivě," míní.

Fanoušci si dosud nový styl reprezentace chválí, Šilhavý však dopředu upozorňuje, že taktiku uzpůsobí ofenzivní síle soupeře. "Chtěli bychom setrvat u atraktivního stylu, ale v těchto dvou zápasech bude defenziva zastoupena více," připouští. "Tyhle brejkové zápasy jsem měl rád. V těchto utkáních je důležité hlavně hrát organizovaně," přitakává Sionko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články