Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Schickova gólparáda skolila Bulharsko. Češi slaví první výhru v kvalifikaci

Individuální schopnosti Patrika Schicka přinesly české reprezentaci důležitý skalp Bulharska. Svěřenci Jaroslava Šilhavého sice už ve 3. minutě prohrávali, ale útočník AS Řím záhy vyrovnal a krátce po změně stran stanovil konečné skóre 2:1 brilantní akcí, která zvedla ze sedadel příznivce na Letné. Národní tým si proto připsal premiérové vítězství v kvalifikaci o postup na Euro 2020. 

Patrik Schick střílí gól do sítě Bulharska v kvalifikaci o Euro 2020
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Češi si v šestém vzájemném utkání s Bulharskem připsali pátou výhru a v pětičlenné kvalifikační skupině A poskočili na postupové druhé místo o tři body za vedoucí Anglii s náskokem jednoho bodu na trio zbývajících soupeřů.

V dalším duelu přivítají v pondělí v Olomouci Černou Horu. Kvalifikace vyvrcholí na podzim, na šampionát postoupí první dva týmy ze skupiny.

"Oddechl jsem si hodně, lhal bych, kdybych říkal něco jiného. Po prvním zápase v Anglii jsme potřebovali tři body jako sůl. Proti Bulharsku se ukázal charakter týmu, že otočil nepříznivý stav," řekl trenér Šilhavý.

Letenský stadion uctil před výkopem minutou potlesku zesnulého reprezentanta Josefa Šurala, který před více než měsícem zemřel při tragické autonehodě v Turecku, kde působil. Obě mužstva nastoupila na jeho počest s černými páskami.

Český celek si horší vstup do zápasu snad ani nemohl představit. Už po dvou minutách nacentroval kapitán Ivelin Popov, nabíhající Isa přeskočil Nováka, hlavou překonal bezmocného Vaclíka a prosadil se hned při reprezentační premiéře.

"Začátek byl špatný, to byla hrůza. Byli jsme rozhození, mimo pozici. Přišel centr a prohraná hlava. Ale zareagovali jsme skvěle a zvedli jsme se," uvedl český kapitán Marek Suchý.

Domácí se z nečekaného úderu brzy vzpamatovali a v 19. minutě srovnali. Dimitrov při snaze vypíchnout míč nabíhajícímu Janktovi nabil na střelu Schickovi a ten propálil bulharského gólmana.

Český tým měl v první půli převahu, ale druhý gól do přestávky nedal. Dvakrát se neprosadil Jankto a ve 29. minutě vychytal hostující brankář Krále, který při absenci několika středopolařů v čele s kapitánem Dočkalem nastoupil na pozici ofenzivního záložníka a poprvé hrál za reprezentační A-tým od začátku. Po následném rohu se otřela Schickova hlavička o břevno.

Filip Novák (vpravo) v souboji s Ismailem Isou z Bulharska
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Útočník AS Řím se dočkal druhého gólu až pět minut po přestávce, kdy ho kolmicí vyslal do úniku Suchý. Sparťanský odchovanec se efektně zbavil svého strážce, následně dloubl míč do sítě přes brankáře Michajlova a poprvé v kariéře se za reprezentační A-tým trefil v jednom utkání dvakrát.

"Co se týče gólů, byl to můj nejlepší zápas. Myslím si, že ani s Brazílií to nebyl špatný výkon," srovnával Schick s březnovým přípravným duelem v Edenu, který reprezentace prohrála 1:3.

Domácí pak kontrolovali průběh a v 62. minutě mohli pojistit svůj náskok. Volný Novák však hlavičkoval vedle. V 75. minutě mohl zkompletovat hattrick Schick, ale radost mu po hlavičce do sítě zkazil odmávaný ofsajd.

Češi se dál snažili přidat pojistku. V 84. minutě ale střídající Doležal pálil vedle a Krejčího střelu vyrazil gólman. V závěru pětiminutového nastavení pak přežili poslední nebezpečný nákop soupeře a mohli slavit důležité vítězství.

"Musím hráče pochválit, celý zápas se snažili hrát dopředu a hodně aktivně. Měli jsme ještě další šance. V 95. minutě nám docela zatrnulo, ale myslím, že jsme vyhráli zaslouženě," zakončil Šilhavý.

Česko - Bulharsko 2:1 (1:1)

Branky: 19. a 50. Schick - 3. Isa. Rozhodčí: Bognar - Buzás, Kóbor (všichni Maď.). ŽK: Kadeřábek, Pavelka - Malinov, Dimitrov, Isa. Diváci: 13 482.

Česko: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Novák - Pavelka, Souček - Masopust (65. Kopic), Král, Jankto (82. Krejčí) - Schick (77. Doležal). Trenér: Šilhavý.

Bulharsko: Michajlov - S. Popov, Dimitrov, Božikov, Nedjalkov - Minčev (46. Despodov), Malinov (63. Karabeljov), Sarmov, Nedělev (82. Čunčukov) - Isa, I. Popov. Trenér: Balakov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články