Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ronaldo navázal na Pelého či Bicana a řekl: Po rekordech nejdu, pronásledují mě

Ani 700. gól v kariéře Cristiana Ronalda nezabránil porážce Portugalska v kvalifikačním utkání na Ukrajině. Úřadující mistři Evropy prohráli v Kyjevě 1:2, což na šampionát posunulo domácí tým. Hvězdného kapitána mrzelo, že jeho jubilejní trefa neznamenala více než korekci skóre.

Cristiano Ronaldo v dresu portugalské reprezentace
zdroj: REUTERS autor: Valentyn Ogirenko

Ronaldo se prosadil v 72. minutě z pokutového kopu a snížil na 1:2. Na druhé příčce ve skupině, která jako poslední zajišťuje postup na Euro, má Portugalsko dvě kola před koncem kvalifikace náskok jednoho bodu před třetím Srbskem. Na Ukrajinu ztrácí osm bodů.

Pro pětinásobného držitele Zlatého míče šlo o 95. branku v reprezentaci. Dalších 450 přidal v Realu Madrid, za Manchester United vstřelil 118 gólů, pětkrát skóroval v dresu Sportingu Lisabon a v Juventusu doposud rozvlnil síť dvaatřicetkrát. "Není snadné na takové číslo dosáhnout. Musím poděkovat všem, kdo mi v kariéře pomohli. Jen je škoda, že gól přišel v utkání, v němž jsme prohráli," řekl Ronaldo.

Hranici 700 zásahů pokořil jako šestý fotbalista v historii. Před ním to dokázali legendární Pelé, další Brazilec Romário, Josef Bican, Němec Gerd Müller a Maďar Ferenc Puskás.

Ronaldo nicméně zdůraznil, že více než rekordy je pro něj týmový úspěch. "Rekordy překonávám tak nějak přirozeně. Rozhodně po nich nejdu, spíš mě pronásledují."

"Vždy se dívám do budoucnosti a už teď přemýšlím o gólu číslo 701," zakončil.

Portugalsko bude velmi pravděpodobně bojovat o místo na Euru až do samotného závěru kvalifikace. Pokud v listopadu v předposledním kole vyhraje nad Litvou, posune ho na šampionát nepravděpodobná ztráta Srbska s Lucemburskem. V posledním kole se reprezentace z Pyrenejského poloostrova představí v Lucembursku, Srbsko přivítá Ukrajinu.

Přehled fotbalistů s nejvíce brankami v soutěžních zápasech:

805 gólů, Josef Bican (Rakousko/Československo), 1931-55
772 gólů, Romário (Brazílie), 1985-2007
767 gólů, Pelé (Brazílie), 1957-77
746 gólů, Ferenc Puskás (Maďarsko/Španělsko), 1943-66
735 gólů, Gerd Müller (SRN), 1962-81
700 gólů, Cristiano Ronaldo (Portugalsko), od 2002
672 gólů, Lionel Messi (Argentina), od 2004

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články