Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v silniční cyklistice 2024

Rashford vystřelil Anglii místenku na Euru, krůček od postupu jsou Maďaři a Srbové

Anglie počtvrté za sebou postoupila na mistrovství Evropy. Svěřenci trenéra Garetha Southgatea si zajistili start na závěrečném turnaji díky domácí výhře 3:1 nad Itálií v repríze předloňského finále Eura. Po více než dvou letech skórovali v reprezentačním utkání hráči San Marina, favorizovaní Dánové ale díky brance střídajícího Poulsena ze 70. minuty zvítězili 2:1.

Marcus Rashford slaví gól se spoluhráči
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Anglie prohrávala v londýnském Wembley, kde Itálii ve finále posledního ME podlehla na penalty po čtvrthodině hry, kdy se trefil Scamacca.

Za necelých 20 minut odpověděl z penalty Kane, historicky nejlepší anglický střelec zaokrouhlil počet reprezentačních tref na 60. Obrat po změně stran dokonal Rashford, pojistku přidal opět útočník Bayernu Mnichov Kane.

Úřadující evropští šampioni Italové si kvůli prohře v Anglii zkomplikovali cestu na Euro. Z třetího místa ztrácejí tři body na Ukrajinu, která zvítězila na Maltě 3:1. Tým z Apeninského poloostrova ale sehrál o duel méně.

Maďaři si mohli zajistit postup už v Litvě, na hřišti outsidera však pouze remizovali 2:2. Domácí dokonce po úvodním dějství o dvě branky vedli, hosté ale po změně stran vybojovali alespoň bod. Nejprve snížil z penalty Szoboszlai a poté srovnal Varga.

Maďarsko je v čele skupiny G o bod před Srbskem, které doma zdolalo Černou Horu 3:1. Balkánský duel rozhodl dvěma zásahy Mitrovič. Černá Hora má na Maďary už šestibodové manko, stále je však ve hře o postup.

Na první příčce "háčka" se díky vítězství 1:0 v Severním Irsku udrželo Slovinsko. Jedinou branku dal v páté minutě Čerin, domácí hráli od 58. minuty v oslabení.

Stejně bodů (19) jako Slovinci mají i Dánové, kteří se protrápili k povinnému vítězství 2:1 v San Marinu.

O čtyři body za vedoucí dvojicí je Kazachstán, který vyhrál po obratu ve Finsku 2:1. Oba góly hostů vstřelil v závěrečné čtvrthodině hry Zajnutdinov, přičemž první dal z penalty.

Evropský šampionát už zná devět z 24 účastníků, Anglie doplnila na Belgii, Francii, Portugalsko, Skotsko, Španělsko, Turecko, Rakousko a hostitele Německo. Závěrečný turnaj se uskuteční příští rok od 14. června do 14. července.

Laci přispěl gólem k výhře Albánie nad Bulharskem

Záložník pražské Sparty Qazim Laci přispěl gólem k výhře Albánie 2:0 v přípravném utkání s Bulharskem. Soupeř Česka v kvalifikaci neprohrál pošesté za sebou a popáté zvítězil.

Sedmadvacetiletý Laci druhým gólem v reprezentačním dresu otevřel před koncem prvního poločasu skóre, pojistku přidal po změně stran Ernest Muci. Za hosty nastoupil bývalý sparťanský útočník Martin Minčev.

Svěřenci brazilského trenéra Sylvinha navázali v Tiraně na triumf 3:0 nad českým mužstvem. Albánie vede "českou" skupinu o dva body před výběrem trenéra Jaroslava Šilhavého a je blízko druhé účasti na Euru, kde zatím startovala pouze v roce 2016. Kvalifikaci zakončí v listopadu proti Moldavsku a Faerským ostrovům.

Souboj dvou jistých účastníků evropského šampionátu v příštím roce mezi Francií a Skotskem odstartovali lépe hosté, které v 11. minutě poslal do vedení Gilmour.

Stoper Pavard ale v rozmezí 16. až 24. minuty obrátil skóre a kanonýr Mbappé do konce první půle pojistil vedení favorita. Konečný výsledek stanovil v 70. minutě střídající Coman.

Výsledky kvalifikace mistrovství Evropy 2024:

Skupina C:

Malta – Ukrajina 1:3 (1:2)
Branky: 13. P. Mbong – 38. vlastní Camenzuli, 43. Dovbyk z pen., 86. Mudryk.

Anglie – Itálie 3:1 (1:1)
Branky: 32. z pen. a 77. Kane, 57. Rashford – 15. Scamacca.

Skupina G:

Litva – Maďarsko 2:2 (2:0)
Branky: 20. Černych, 36. Širvys – 67. Szoboszlai z pen., 82. Varga.

Srbsko – Černá Hora 3:1 (1:1)
Branky: 9. a 74. Mitrovič, 77. Tadič – 36. Jovetič.

Skupina H:

Finsko – Kazachstán 1:2 (1:0)
Branky: 28. Taylor – 77. z pen. a 90. Zajnutdinov.

San Marino – Dánsko 1:2 (0:1)
Branky: 61. Golinucci – 42. Höjlund, 71. Poulsen.

Severní Irsko – Slovinsko 0:1 (0:1)
Branka: 5. Čerin. ČK: 58. Charles (Severní Irsko).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články