Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Portugalsko senzaci nepřipustilo a postupuje na ME. Anglie si v Kosovu zastřílela

Dalším týmem, který se příští rok zúčastní mistrovství Evropy, je Portugalsko. Úřadující evropští šampioni si sedmý postup v řadě zajistili na půdě Lucemburska, kde zvítězili 2:0. Cristiano Ronaldo vstřelil 99. reprezentační gól. Ve skupině B skončili Portugalci o tři body za první Ukrajinou, která remizovala v Srbsku 2:2. Jasnou výhru 4:0 si z Kosova veze Anglie. Nezaváhaly Francie a Turecko. 

Utkání Lucembursko - Portugalsko
zdroj: REUTERS autor: Johanna Geron

Portugalsko je už sedmnáctým týmem, který má postup jistý. Na mistrovství Evropy se představí celkově 24 mužstev. Už dříve slavily Česká republika, Anglie, Belgie, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Německo, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rusko, Španělsko, Švédsko, Turecko a Ukrajina.

Portugalce dostal do vedení v 39. minutě Bruno Fernandes střelou z hranice vápna k tyči. Pojistku přidal v 86. minutě Ronaldo, jemuž tak chybí už jen jediný gól do reprezentační stovky.

Srbsko otevřelo skóre v deváté minutě zásluhou Dušana Tadiče z penalty. Hosté vyrovnali ve 32. minutě díky Romanu Jaremčukovi. Po přestávce vrátil domácímu týmu vedení Aleksandar Mitrovič, ale ve třetí minutě nastavení rozhodl o dělbě bodů Arťom Besedin. Ukrajina v kvalifikaci v osmi utkáních nenašla přemožitele.

Anglie v závěrečném kvalifikačním duelu zvítězila v Kosovu 4:0 a díky sedmému triumfu v osmi utkáních ovládla skupinu A o šest bodů před druhými Čechy. Vítězný gól zaznamenal ve 32. minutě záložník Harry Winks, pro něhož šlo o první trefu v dresu Albionu. O zbylé branky se mezi 79. a první minutou nastavení postarali kapitán Harry Kane, Marcus Rashford a Mason Mount.

Výběr kouče Garetha Southgatea nastřílel v tomto kalendářním roce 38 gólů, což je druhý nejlepší počin v dějinách Anglie. Pouze o jednu branku více dala v roce 1908.

Mistři světa Francouzi vyhráli v Albánii na novém stadionu v Tiraně 2:0. O jejich plný bodový zisk se v prvním poločase postarali Corentin Tolisso a Antoine Griezmann. Didier Deschamps odkoučoval 100. utkání jako první trenér v historii "Les Bleus".

Francie vyhrála osmý z deseti zápasů a ovládla skupinu H o dva body před Turky, kteří si z Andorry odvezli výhru 2:0, o které taktéž rozhodli v úvodním dějství. Oba góly vstřelil útočník Enes Ünal. O čtyři body za Turky zaostal Island, jenž v Moldavsku triumfoval 2:1.

Kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2020:

Skupina B:

Lucemburk: Lucembursko - Portugalsko 0:2 (0:1)
Branky: 39. Fernandes, 86. Ronaldo.

Bělehrad: Srbsko - Ukrajina 2:2 (1:1)
Branky: 9. Tadič z pen., 56. Mitrovič - 33. Jaremčuk, 90.+3 Besedin.

Tirana: Albánie - Francie 0:2 (0:2)
Branky: 9. Tolisso, 30. Griezmann.

Andorra la Vella: Andorra - Turecko 0:2 (0:2)
Branky: 17. a 21. z pen. Ünal.

Kišiněv: Moldavsko - Island 1:2 (0:1)
Branky: 56. Milinceanu - 17. Bjarnason, 65. G. Sigurdsson. Konečná tabulka:

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články