Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Poborský bude spolurozhodovat o losu ME. Pošle reprezentaci do Baku? S kým si Češi zahrají v přípravě?

Do startu evropského šampionátu schází více než šest měsíců, ale složení základních skupin bude známo už 30. listopadu. Slavnostního ceremoniálu se v rumunské Bukurešti zúčastní v roli losujícího i legendární záložník Karel Poborský. Bude mimo jiné spolurozhodovat o tom, kde bude český národní tým hrát.

Karel Poborský
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Ano, budu jedním z deseti hráčů, kteří budou losovat," potvrdil střelec památného gólu ze čtvrtfinále ME 1996 České televizi v pořadu Dohráno Plus. 

Variant je samozřejmě celá řada. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého jsou ve třetím výkonnostním koši společně s obhájci trofeje z Portugalska, Tureckem, Dánskem, Rakouskem a Švédskem. Žádného z těchto soupeřů proto nemohou ve skupinové fázi dostat. 

Už teď je zároveň jasné, že nebudou hrát ve skupině B, kde už sídlí Dánsko coby jeden z pořadatelů. UEFA totiž přizpůsobuje los účasti hostitelských zemí a jednotlivá mužstva jsou předem dosazena do měst tak, aby hrála doma.

"Pro naše příznivce by ideální variantu představovala dvojice Mnichov - Budapešť. Nechme se překvapit, kam nás Karel (Poborský) pošle," řekl s úsměvem Šilhavý, jenž poukázal na fakt, že Německo a Maďarsko jsou z geografického hlediska Čechům nejblíže.  

Nejméně žádanou variantou pro národní výběr i fanoušky je bezesporu ázerbájdžánské Baku, které je vzdušnou čarou vzdáleno od Prahy přibližně tři tisíce kilometrů. Přímé letecké spojení z tuzemské metropole navíc neexistuje. 

Základní skupiny ME:

Skupina A (Řím, Baku): Itálie
Skupina B (Petrohrad, Kodaň): Belgie, Rusko, Dánsko
Skupina C (Amsterdam, Bukurešť): Ukrajina, Nizozemsko
Skupina D (Londýn, Glasgow): Anglie
Skupina E (Bilbao, Dublin): Španělsko
Skupina F (Mnichov, Budapešť): Německo

Ať už los dopadne jakkoli, čeká Fotbalovou asociaci v čele s předsedou Martinem Malíkem náročná práce z hlediska zajištění zázemí pro reprezentaci.

"UEFA vybrala místa, kde se bude hrát, a zároveň předběžně rezervuje ubytovací, respektive tréninková centra tak, aby se nestalo, že asociace budou před turnajem řešit neřešitelnou situaci kvůli dostupnosti těchto zařízení," vysvětlil Malík, který zároveň připomněl, že k financování účasti na ME slouží příjem za postup z kvalifikace.

Češi si v ní totiž vydělali 9,25 milionu eur (téměř 237 milionů korun) a už před startem mistrovsví získali více peněz než za postup z kvalifikace a působení v základní skupině předchozího Eura 2016 ve Francii.

"Zajištění účasti mužstva na turnaji se pohybuje v řádech desítek milionů korun v závislosti na tom, kde budeme hrát. Část zmíněných peněz slouží jako odměna hráčům a realizačnímu týmu a nemalá poputuje na rozvoj fotbalu u nás," doplnil.

Kdo je favoritem ME a jaké šance mají Češi? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

Fotbalová asociace se hodlá zaměřit i na zprostředkování zážitků fanouškům v Praze a dalších městech. "Chceme se během šampionátu postarat o příznivce v Česku, kteří z jakéhokoli důvodu nebudou mít šanci odcestovat do zahraničí a vidět utkání naživo. Budeme plánovat vybudování fanzón a dalších věcí," slíbil Malík. 

Na přípravu s Brazílií či Argentinou nedojde

První sraz před ME čeká reprezentaci v březnu, kdy odehraje dva zápasy proti dosud nezveřejněným soupeřům. "Pracujeme na tom, po losu to bude potřeba velmi rychle uzavřít. Máme určitou dohodu s Brazílií a Argentinou, že bychom si s nimi mohli ještě zahrát - tentokrát venku, ale bohužel v daném termínu hrají." 

"Pracujeme proto s několika dalšími variantami. Ve hře jsou Spojené státy či Kostarika, uvidíme. Je to samozřejmě na konzultaci s trenérem, aby přípravná střetnutí pasovala do jeho představ. Možností je poměrně dost," zakončil Malík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články