Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Po obrovském dojetí přišlo zklamání. Fotbalista roku Vaclík si proti Anglii a Brazílii nezahraje

Jen těžko se bránil emocím. Na prknech Vinohradského divadla se Tomáš Vaclík dočkal nejcennějšího individuálního ocenění. Poprvé vyhrál anketu Fotbalista roku. Připustil, že díky letnímu přestupu do Sevilly má za sebou životní rok. Vítězství je pro něj i náplast na nepříliš povedené poslední dny, v nichž se španělským týmem vypadl z Evropské ligy a přišel o trenéra. Po jednom přívalu emocí však záhy přišel druhý, méně příjemný. Kvůli zranění břicha se musel odpojit od reprezentace a přijde o zápasy s Anglií a Brazílií. Gólmana Sevilly v národním týmu nahradí Ondřej Kolář ze Slavie.

"Moc mě mrzí, že o tenhle sraz přijdu. Zraněný jsem nebyl strašně dlouho, snad dva nebo tři roky. A teď přijdu o zápasy proti Anglii ve Wembley a proti Brazílii, se kterou Česko tak dlouho nehrálo. O to víc mě to mrzí," musel skousnout Vaclík.

Třiadvacetinásobný reprezentant si nezachytá minimálně dva týdny. "Tomáš se podrobil vyšetření magnetickou rezonancí a zjistili jsme, že má natržený šikmý břišní sval při jeho úponu. Má u toho dost velký hematom - to znamená, že to krvácelo. Je nereálné, že by mohl v nejbližších čtrnácti dnech hrát," vysvětlil lékař reprezentace Petr Krejčí.

Ještě v pondělí večer přebral Vaclík jedinečné ocenění. "Jsem naměkko," přiznal v exkluzivním rozhovoru pro ČT po vyhlášení ankety. "Moc si toho vážím a je mi velkou ctí, že jsem se dostal do společnosti takových jmen, které tuto anketu v minulosti vyhrály," dodal.

"Měl jsem a ještě mám spoustu snů, co bych chtěl ve fotbale dokázat. Ale nikdy jsem ani nesnil o tom, že bych se mohl stát českým Fotbalistou roku. Takže je to pro mě samozřejmě obrovské překvapení, takový Pavel Kadeřábek, který skončil druhý, měl skvělý rok. Je to i závazek do budoucna, teď budu mít velkou motivaci to obhájit," řekl Vaclík.

Cesta k tomuto ocenění byla dlouhá. Ne všechno dopadlo, jak by si přál. "Zaváhání a překážky tam byly. Musím ale zaklepat, že se kariéra vyvíjela směrem kupředu, i když se tam někdy něco špatného objevilo," dodal.

Bylo pro něj složité jmenovat jeden klíčový okamžik fotbalového života. Nakonec ale vybral jeden z negativních, od kterého se dokázal odrazit. "Když jsem neprošel prohlídkou do Graafschapu a vracel se do Česka," vzpomenul moment z roku 2011.

"Tam jsem byl hodně dole. Za půl roku jsem ale přestoupil do Sparty a udělali jsme s kluky skvělé výsledky. Přestoupil jsem do Basileje, třikrát za sebou jsme vyhráli titul, třetí rok jsme udělali double, v Lize mistrů jsme dokázali postupovat ze skupiny. Nechali jsme za sebou Liverpool, porazili jsme Manchester United, vyřadili Benficu…," vypočítával úspěchy skvělý český brankář.

Loňské jaro ještě strávil v Basileji, odkud před sezonou přestoupil do Sevilly. "Myslím, že tu anketu strašně ovlivnil ten půlrok v Seville. Nikdo to nečekal, že by to mohlo být až takové. Vedli jsme ligu, vyhrál jsem hráče měsíce. Paradoxně jsem tuhle cenu získal, i když jsem v tom roce s klubem žádnou trofej nevyhrál. Ale z osobního hlediska to byl asi můj nejlepší rok kariéry," podotkl Vaclík.

"Je to těžké porovnávat týmové trofeje s individuálními. Je to odlišné v tom, že při individuálních nemáte takovou tu radost všech lidí okolo. Týmové trofeje jsou něco, pro co ten fotbal hrajete. Je to týmový sport, i když my gólmani jsme v tomhle trošku odlišní. Tohle je něco navíc," srovnával devětadvacetiletý reprezentační gólman.

Sezona plná výkyvů

Výhra v anketě FAČR je pro něj i náplastí za poslední smolné dny. Se Sevillou vypadl v osmifinále Evropské ligy se Slavií, vedení klubu odvolalo trenéra Pabla Machína a Vaclík si navíc v prvním zápase s Pražany přivodil zranění, které se mu po odvetě vrátilo.

"Stoprocentně je to taková náplast. Na to vyřazení, i na ty výsledky v roce 2019, teď ještě do toho to zranění. Po tom skvělém půlroce mě to všechno vrátilo zpátky na zem. Ten rok 2019 se pro nás vyvíjí tak nějak všelijak, ukazuje se, že hrana mezi úspěchem a neúspěchem je hrozně tenká," konstatoval Vaclík.

Stal se čtvrtým brankářem, který anketu FAČR vyhrál. Rekordmanem je nynější gólman Arsenalu Petr Čech s devíti prvenstvími. Spolu s Ivem Viktorem a Petrem Koubou ovládli brankáři anketu už patnáctkrát. "To už asi nedoženu," smál se Vaclík. "Asi máme brankářinu v krvi. Máme v Česku dobré trenéry, kteří dokážou vychovat výborné brankáře. I v posledních 16 týmech Evropské ligy jsme byli čtyři čeští gólmani," dodal.

Kvůli zranění boku, které utrpěl v závěru první půle úvodního duelu se Slavií, v pondělí večer ještě nevěděl, zda stihne s reprezentací páteční vstup do evropské kvalifikace ve Wembley proti Anglii a následný přípravný zápas doma s Brazílií.

"Mám problémy s břišními svaly a narazil jsem si i pánevní kost, takže mi z toho už deset dní tahá úpon, jak je tam otok. Všechno se to nahromadilo," popisoval.

"Odchytal jsem odvetu se Slavií a v pátek v noci mě to znovu píchlo. Bolí mě to. Samozřejmě by to strašně mrzelo, kdybych o to přišel. Ve Wembley jsem nikdy nebyl, s Brazílií si člověk zahraje jednou za život. Mrzelo by mě to zmeškat kvůli zranění," dodal.

Stalo se. Magnetická rezonance a závěrečné vyšetření rozhodly. Lékaři rozhodli, že Vaclíkův start v nejbližších utkáních je vyloučený.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články