Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Obrovská výzva hned na startu kvalifikace. Češi chtějí z Anglie odjet s body

Boj o mistrovství Evropy je tu. Čeští fotbalisté vstupují do kvalifikace nejtěžším možným zápasem. Na půdě favorita skupiny Anglie. Albion je v bojích o šampionáty už 39 utkání neporažen. Národní tým ale touží ve fotbalovém "chrámu" ve Wembley překvapit a porvat se o body. Chtěl by navázat na podzimní zlepšení pod novým trenérem Jaroslavem Šilhavým. Reprezentaci však bude chybět zraněný kapitán Bořek Dočkal. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 20:15.

Dalšími soupeři ve skupině jsou Černá Hora, Bulharsko a Kosovo. Postup na šampionát, který bude poprvé hostit 12 zemí, si zajistí první dva týmy z každé skupiny. O zbylá čtyři místa se bude hrát v baráži Ligy národů.

Reprezentanti na podzim po příchodu kouče Šilhavého vyhráli tři ze čtyř utkání a zlepšenou formu by rádi potvrdili i v úvodním dvojzápase tohoto kalendářního roku, byť je čekají dva giganti. Po pátečním souboji s Anglií, kterou vede jako kapitán hvězdný kanonýr Harry Kane, změří v úterý v Edenu v přípravě síly s Brazílií.

"Chtěli bychom setrvat u toho, co jsme hráli na podzim, i když tam asi teď bude ve větší míře zastoupená defenziva. Ale jen bránit 90 minut nejde ani proti Anglii. Jsou to výjimečné zápasy a takové vyžadují výjimečné výkony. Pokud je podáme, máme šanci uspět," řekl Šilhavý.

Kde jsou silné stránky Anglie a mají Češi proti Albionu šanci? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

"Na mistrovství světa hrála Anglie výborně, vyhrála skupinu Ligy národů. Tvoří se jim nová generace, mají Kanea. Ale nebojíme se jich a pokusíme se je překvapit," dodal Šilhavý, který při remíze 2:2 v posledním vzájemném duelu ve Wembley v roce 2008 dělal asistenta kouči Petru Radovi.

Reprezentanti rozhodně nechtějí jít do souboje s "kolébkou" fotbalu předem poraženi. "Nejen já, ale i ostatní kluci už hráli na velkých stadionech proti velkým týmům. Určitě do toho nepůjdeme s poraženeckou náladou. Jenom si to tam užít, kouknout se, jak diváci fandí a jak je stadion velký, tak to určitě ne," podotkl obránce Pavel Kadeřábek. "Bude to svátek pro všechny, ale nepůjdeme do toho s tím, že je to hezký stadion," dodal útočník Matěj Vydra.

Českému celku chybí zranění brankář Tomáš Vaclík a kapitán Bořek Dočkal, kterého nejspíš v záloze nahradí Vladimír Darida. "Bořek přišel jako lídr týmu, to nám bude chybět. Ale věřím, že týmovým výkonem dokážeme jeho přednosti nahradit," uvedl Šilhavý.

Anglie má hlavní sílu v útoku. Vedle Kanea září v Premier League Raheem Sterling, další ofenzivní hvězda Marcus Rashford naopak nenastoupí. Kvůli zranění vypadli kouči Garethu Southgateovi i čtyři obránci.

"Největší sílu mají v ofenzivě. Do obrany mají taky kvalitu, ale ne takovou jako dopředu. Důležité bude je dostupovat. Angláni občas nechtějí být pokopaní, nesmíme se bát je třikrát čtyřikrát kopnout na achilovku," podotkl Vydra, který jako jediný z českého výběru hraje Premier League.

Angličané neprohráli s českým a československým týmem od roku 1975 šest zápasů a neberou nic jiného než vítězný vstup do skupiny. V kvalifikaci ME či MS naposledy prohráli v říjnu 2009.

"Musíme dobře odstartovat. Bavili jsme se o tom, jak je důležité dobře rozjet kvalifikaci. Ale bude to velmi těžké utkání. Síla Čechů spočívá v jejich jednotě a v tom, jak pracují bez míče," prohlásil Kane.

Českému celku chybí zraněný brankář Tomáš Vaclík a nejistý je start kapitána Bořka Dočkala. Zápas ve Wembley začne v pátek ve 20:45 SEČ a stadion pro 90 tisíc diváků je vyprodaný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články