Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
HSF System Cup 2024

Kušej: Nic jiného než postup nechceme. Doufám, že od trenéra dostanu nějaké minuty

Národní tým se v Praze sešel před závěrečnými dvěma zápasy kvalifikace ME v Polsku a doma s Moldavskem. Všichni hráči v reprezentaci jsou aktuálně zdravotně v pořádku a trenér Jaroslav Šilhavý nemusel dělat žádnou vynucenou změnu. V týmu je aktuálně 25 hráčů včetně dvou nováčků, útočníků Tomáše Chorého a Vasila Kušeje.

O víkendu Šilhavý dodatečně povolal dalšího ofenzivního hráče Tomáše Čvančaru a obránce Davida Zimu.

Český tým nejprve v pátek nastoupí ve Varšavě proti domácímu Polsku a o tři dny později přivítá v Olomouci Moldavsko.

Šilhavého svěřenci figurují ve své kvalifikační skupině na postupovém druhém místě za vedoucí Albánií a k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu jim stačí porazit Moldavsko.

Velmi pravděpodobně by je na závěrečný turnaj poslaly i dvě remízy. Od rozdělení federace Česko na Euru ještě nikdy nechybělo.

"Víme, že nás čekají strašně důležité zápasy. Že když je zvládneme, tak postoupíme. Nic jiného nechceme," řekl Kušej.

"Doufám, že trenér se rozhodne mi dát nějaké minuty," dodal třiadvacetiletý ofenzivní univerzál z Mladé Boleslavi, který přiznal, že v nominaci doufal. "Nějak tajně jsem věřil, že by teď ta nominace mohla přijít. Takže jsem za to rád, určitě je to dosavadní vrchol mé kariéry. Mám pocity radosti a štěstí," řekl Kušej.

Tvrdí, že ale žádné náznaky, že by to mělo vyjít, neměl. "Dozvěděl jsem se to až po tiskovce. Po tréninku jsem přišel do kabiny a měl jsem na telefonu několik zpráv. Tak jsem se podíval a zjistil, že jsem v nominaci. Jsem strašně rád za to, že jsem dostal takovouhle příležitost. Jsem na to neskutečně pyšný a hrdý a doufám, že se sraz povede. Doufám, že nějaké minuty odehraju a pomůžu týmu. Je to neskutečné, když si vzpomenu, že rok zpátky jsem byl v druhé lize," dodal fotbalista, který před rokem hrál druhou ligu za Prostějov.

Přiznal, že byl před příjezdem na sraz nervózní. "Popravdě jsem byl před příjezdem hodně nervózní. Některé kluky tu znám z dřívějších reprezentací. Věděl jsem, že tu mám někoho, s kým si teď budu mít co říct. Že nebudu zase úplně tolik nervózní a že mi mohou pomoci se adaptovat do týmu," řekl Kušej.

V létě se o něj zajímal nizozemský Utrecht, přestup ale nakonec nevyšel. "Tajně jsem doufal, že to ještě vyjde. Zbývalo pár dní do konce přestupového období. Připravoval jsem se ale i na nejhorší možnost. Hodně rychle jsem to hodil za hlavu. Kdybych to nějak držel v sobě, hrál bych třeba špatně," uvedl Kušej.

Nedotažený přestup probíral i s mladoboleslavským trenérem Markem Kuličem. "Řešilo se dost, hodně jsme o tom diskutovali. S vedením a trenérem (Markem Kuličem) jsme si to vyříkali a hodili to za hlavu. Trenér mi dává na hřišti volnost, daří se mi, jsem za to rád. Říká, že jsem hodně podobný typ jako on. Ve většině věcí jsme v podstatě stejní," řekl Kušej.

Myšlenkami na případný zimní přestup se nezabývá. "Jsme domluveni s agentem, vedením i trenérem, že do posledního zápasu nebudeme nic řešit. Jestli se něco rýsuje, to vůbec netuším. Soustředím se na Boleslav a svoje výkony. Máme dobře našlápnuto, abychom třeba mohli uhrát i poháry. Případně je možnost i takováhle," uvedl hráč, který se aktuálně dělí o druhé místo mezi střelci v této ligové sezoně.

Český tým se bude v Praze připravovat do středy, kdy odcestuje do Varšavy. Úvodního podvečerního tréninku na Strahově se zúčastnila zhruba polovina hráčů, zbytek zůstal v hotelu, kde se věnoval regeneraci a rehabilitaci. Po pátečním utkání ve Varšavě se mužstvo během soboty přesune do Olomouce.

"Všichni dobře víme, co je během tohoto srazu ve hře. Nepochybuji, že se celý tým připraví dobře a že to proti Polsku a Moldavsku zvládne. Reprezentace se může spolehnout i na velkou podporu od fanoušků, kteří dorazí do Polska ve velkém počtu a kteří zápas s Moldavskem dlouho dopředu vyprodali," citoval web FAČR předsedu asociace Petra Fouska, který jako tradičně na srazu osobně navštívil mužstvo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články