Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Klíčový zápas kvalifikace ME odehrají Češi v Albánii, trenér Šilhavý cítí tlak

Přímým soubojem o první místo ve skupině, na kterém má Albánie na svěřence Jaroslava Šilhavého dvoubodový náskok, vstoupí česká reprezentace do druhé poloviny kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Národní tým chce v klíčovém utkání podat lepší výkon než před měsícem při remíze 1:1 v Edenu a vítězstvím udělat možná rozhodující krok k místence na ME v Německu. Přímý přenos sledujte od 20:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Český celek je po čtyřech z osmi zápasů kvalifikace neporažen s bilancí dvou vítězství a dvou remíz, zářijovým nerozhodným výsledkem doma s Albánií si ale boj o šampionát zkomplikoval. Třetí Moldavsko má stejně bodů jako Šilhavého výběr a čtvrté Polsko ztrácí další dva. Tabulku uzavírají Faerské ostrovy, které národní mužstvo v neděli přivítá v Plzni ve druhém říjnovém duelu. Češi odehráli o zápas méně než všichni zbylí soupeři.

"Češi jako takoví, nejen my, když jim teče do bot, dokážou zabrat a utkání zvládnout. Věřím tomu, že se nám to podaří. Vnímám, že soupeř je kvalitní, a to nadšení je cítit ze všech stran. Mají velkou šanci (na postup), ale věřím, že naši hráči jsou na tom obdobně," řekl Šilhavý.

Na evropský šampionát v příštím roce v Německu postoupí dva celky z každé skupiny, o zbylá tři místa na turnaji se v play-off utká podle pořadí v Lize národů 12 zemí, jež neuspějí v klasické kvalifikaci. Česká reprezentace od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběla.

Šilhavý cítí tlak, ale věří, že mužstvo dokáže zabrat

"Je to zápas kvalifikace o postup na mistrovství Evropy, kam chceme. Je náš cíl se tam dostat. Pro nás je ten zápas hodně důležitý. Tlak samozřejmě vnímáme, ale myslím, že to je normální," uvedl Šilhavý.

Jeho tým bude v Albánii hájit letošní neporazitelnost, z šesti zápasů v tomto roce ale třikrát remizoval a nerozhodně hrál i v obou zářijových střetnutích. Albánci sice v kvalifikaci na úvod nebodovali, v dalších čtyřech duelech ale nepoznali hořkost porážky a naposledy doma zdolali Polsko 2:0.

"Víme, co nás čeká. Viděli jsme to prostředí, Albánci mají velký temperament. Nastoupit musí odolní hráči. Může to bolet, ale chceme vítězství," pokračoval Šilhavý, kterému na konci kvalifikace vyprší smlouva u mužstva. V případě postupu se automaticky prodlouží na závěrečný turnaj.

Český tým se musí mimo jiné připravit na bouřlivé prostředí stadionu v Tiraně pro 22 tisíc diváků. O zápas byl obrovský zájem, albánský svaz údajně registroval až 300 tisíc žádostí o vstupenky. Balkánský celek doma třikrát po sobě zvítězil 2:0.

"Nějak bouřlivé to bude, ale uvidíme, jak moc. Albánci budou chtít domácího prostředí využít, na druhou stranu my nejsme nějaký vyjukaný tým, který by to mělo rozhodit. Není možné, aby nás sežrali. Víme, o co hrajeme. Věřím, že když chytneme začátek, můžeme dominovat," prohlásil obránce Jakub Brabec.

Utkání Česko – Albánie
zdroj: REUTERS

Albánci cítí velkou šanci podruhé v historii projít na závěrečný turnaj. Dosud se na velké akci představili jen v roce 2016, kdy na Euru nepostoupili ze skupiny. "Máme před sebou tři finále, ke každému z nich musíme přistoupit jako doposud. Všechno to začne ve čtvrtek. Vítězství proti Čechům by bylo obrovským krokem vpřed k našemu dlouho očekávanému postupu. Je to mimořádně důležité, ale pořád ne rozhodující," přemítal brazilský trenér Albánců Sylvinho.

Z nominace mu kvůli zranění vypadla jedna z opor obránce Ardian Ismajli, naopak do mužstva se vrátil uzdravený útočník Chelsea Armando Broja.

Šilhavý vedle dlouhodobého maroda kanonýra Patrika Schicka postrádá mimo jiných i Alexe Krále, a místo něj do zálohy pravděpodobně postaví mladšího z bratrské dvojice Sadílkových Michala. Velké změny v základní sestavě se vzhledem k důležitosti zápasu nedají ani od jednoho z trenérů čekat. V albánské nominaci je i středopolař pražské Sparty Qazim Laci, jenž do zářijového duelu v Edenu kvůli nemoci zasáhnout nemohl.

Předpokládané sestavy:

Albánie: Berisha – Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj – Asllani, Ramadani – Asani, N. Bajrami, Seferi – Cikalleshi.

Česko: Pavlenka – Holeš, Brabec, Ladislav Krejčí II - Coufal, Souček, M. Sadílek, Jurásek – Černý, Čvančara – Kuchta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články