Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Italové zvítězili i posedmé a zajistili si místenku na Euru, Španělé remizovali v Norsku

V nejkratším možném termínu se fotbalisté Itálie radují z postupu na mistrovství Evropy. V Římě totiž porazili Řecko 2:0 a žádný ze soupeřů už je o šampionát nemůže připravit. O triumfu favorita rozhodl v 63. minutě z penalty Jorginho, pojistku přidal Federico Bernardeschi. Španělsko naopak musí oslavu odložit, v Norsku remizovalo 1:1.

Fotbalisté Itálie se radují z gólu v utkání kvalifikace ME proti Řecku
zdroj: imago sportfotodienst autor: Andrea Staccioli

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho postoupili na Euro posedmé za sebou a celkově podesáté. Ovládnout turnaj se jim povedlo v roce 1968 před vlastními příznivci. Na tom posledním ve Francii skončili Italové ve čtvrtfinále.

Španělská série skončila v Oslu

Španělé remizovali v Norsku 1:1 a po 14 kvalifikačních výhrách ztratili body poprvé od roku 2014, kdy prohráli 1:2 na Slovensku. Nevyrovnali proto rekordní patnáctizápasovou sérii České republiky z let 1995 až 2002.

Trojnásobní mistři Evropy vedli v Oslu od 47. minuty díky Saúlovi, ale ve čtvrté minutě nastavení srovnal z pokutového kopu Joshua King. Španělský kapitán Sergio Ramos si v národním týmu připsal 168. start, čímž překonal rekord brankáře Ikera Casillase.

Pět bodů za nimi jsou po výhře 4:0 na Maltě Švédové. Postarali se o ni Marcus Danielson, dvakrát z penalty Sebastian Larsson a vlastním gólem Andrei Agius.

O další bod je Rumunsko, které zvítězilo na Faerských ostrovech 3:0. Rumuni se poprvé prosadili až v 74. minutě, kdy po přihrávce slávistického záložníka Nicolae Stanciua skóroval George Puscas. Následně rozvlnili síť i Alexandru Mitrita a Claudiu Keserü.

Irové neskórovali v Gruzii a Dánové je po hubeném skalpu Švýcarska dotáhli

Možnost výrazně se přiblížit postupu na Euro 2020 nevyužili Irové. Ani v šestém kvalifikačním duelu sice nenašli přemožitele, ale v Gruzii "pouze" remizovali 0:0. Nejblíže gólu se ocitli už ve 4. minutě, jenže obránce John Egan orazítkoval tyč.

Ostrované si tak zkomplikovali situaci v čele skupiny D, kde je bodově dorovnali Dánové po vítězství 1:0 nad Švýcarskem, o kterém rozhodl Yussuf Poulsen. Švýcarsko ztrácí na Iry a Dány čtyři body, ale sehrálo o utkání méně.

Utkání Gruzie - Irsko
zdroj: PA autor: Steven Paston

Do hry o postup na šampionát se vrátila Bosna a Hercegovina, ve skupině J totiž doma deklasovala Finsko 4:1. Třetí Bosňané ztrácejí na druhé "Suomi" tři zápasy před koncem kvalifikace dva body.

Bosnu poslal do vedení po necelé půlhodině Izet Hajrovič přesnou střelou na zadní tyč. Osm minut po něm zvýšil z penalty Miralem Pjanič, který se pak ještě v 58. minutě trefil tvrdou střelou pod břevno. Čtvrtý zásah obstaral Armin Hodžič, debakl Finů zmírnil Joel Pohjanpalo.

Na Seveřany se mohla bodově dotáhnout Arménie, jež nečekaně remizovala v Lichtenštejnsku 1:1 a na Finy ztrácí dva body.

Kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2020:

Skupina D:
Tbilisi: Gruzie - Irsko 0:0

Kodaň: Dánsko - Švýcarsko 1:0 (0:0)
Branka: 84. Poulsen.

Skupina F:
Tórshavn: Faerské ostrovy - Rumunsko 0:3 (0:0)
Branky: 74. Puscas, 83. Mitrita, 90.+4 Keserü.

Ta' Qali: Malta - Švédsko 0:4 (0:1) 
Branky: 58. z pen. a 71. z pen. Larsson, 11. Danielson, 66. vlastní Agius.

Oslo: Norsko - Španělsko 1:1 (0:0)
Branky: 90.+4 King z pen. - 47. Saúl.

Skupina J:
Zenica: Bosna a Hercegovina - Finsko 4:1 (2:0)
Branky: 37. z pen. a 58. Pjanič, 29. Hajrovič, 73. Hodžič - 79. Pohjanpalo.

Řím: Itálie - Řecko 2:0 (0:0)
Branky: 63. Jorginho z pen., 78. Bernardeschi.

Vaduz: Lichtenštejnsko - Arménie 1:1 (0:1)
Branky: 72. Frick - 19. Barsegjan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články