Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Irský dres převlékl za anglický a nyní čeká na Čechy. Velmi těžké rozhodnutí, uznal Rice

V dresu Irska nastupoval v mládežnických výběrech a okusil v přátelácích dokonce i dres A-týmu. Pak ale přišla pozvánka z Anglie a vše bylo jinak. Dvacetiletý rodák z Londýna Declan Rice se rozhodl změnit reprezentační barvy a v utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti Česku si může odbýt velkou premiéru. Povolení od FIFA přitom dostal teprve 5. března. Přímý přenos utkání sledujte v pátek na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 20:15.

Declan Rice na tréninku anglické reprezentace
zdroj: ČTK/PA/ autor: James Wilson

Rice prošel všemi irskými mládežnickými výběry a za seniorskou reprezentaci loni odehrál tři přípravné duely. Protože ale nešlo o soutěžní utkání, mohl podle regulí FIFA "přestoupit" k Angličanům. Londýnský rodák tak napodobil záložníka Aston Villy Jacka Grealishe, kterému federace před třemi lety povolila reprezentovat Albion.

"Bylo to velmi těžké rozhodnutí. Každý ví, jaký mám vztah k Irsku. Musel jsem učinit takové rozhodnutí, které mi bude nejvíce vyhovovat. Jak můžete slyšet, jsem Angličan, narodil jsem se tady. Hrát za Irsko bylo fajn," řekl Rice, který paradoxně den před nominací do výběru Anglie obdržel cenu pro nejlepšího mladého irského hráče roku.

Pozvánce od trenéra Garetha Southgatea nemohl uvěřit. "Nedá se to popsat. Byl jsem nemocný, když oznamovali nominaci. Táta přišel domů, koukali jsme na televizi a ukázalo se, že jsem ve výběru," uvedla opora "kladivářů", jež s klubem koncem minulého roku prodloužila smlouvu až do léta 2024.

"Byl jsem hrozně hrdý. Po tomhle jako dítě toužíte a teď se to stalo skutečností. Stěží okusíte lepší pocit, než když vás povolají," rozplýval se Rice. "Těším se na budoucnost a na to, až si obléknu dres Anglie. Musím se dívat dopředu a zapomenout na minulost," dodal.

Možnost reprezentovat Anglii měl i Riceův bývalý spoluhráč z West Hamu John Cullen, který je nyní na hostování v Charltonu. Dvaadvacetiletý záložník se však rozhodl pro Irsko, přestože za něj ještě v seniorské reprezentaci nehrál. Může se tak ale stát už v sobotu proti Gibraltaru.

"Soustředím se jen na to, že budu hrát za Irsko. Doufám, že všechny ty spekulace umlknou, jakmile nastoupím. Snad se to podaří už teď, protože pak už by to byla minulost," prohlásil Cullen. "Každý jsme jiný. Dec si nebyl jistý, co chce. Rozhodl se takhle a přeju mu vše nejlepší. Snad bude mít úspěšnou kariéru," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Angličtí fotbalisté se chystají na zápas s Českem
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články