Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Další vliv prohry ve Švýcarsku. Češi budou při losu kvalifikace ME až v druhém koši

Úterní porážka v posledním utkání skupiny Ligy národů ve Švýcarsku pro české fotbalisty neznamenala jenom sestup z elitní divize. Svěřencům Jaroslava Šilhavého kvůli ní těsně unikl také první koš v kvalifikaci mistrovství Evropy. Při losu proto bude reprezentace ve druhém z šesti výkonnostních košů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švýcarsko - Česko

Reprezentanti potřebovali ve Švýcarsku zvítězit. Pak by se udrželi v elitní skupině Ligy národů a jako poslední by se dostali do prvního koše. Po porážce v St. Gallenu obsadili Šilhavého svěřenci ve třetím ročníku soutěže 14. místo, což znamená druhý koš.

Spolu s Českem jsou v něm také dva giganti úřadující mistři světa Francouzi a Angličané, Rakousko, Wales, Izrael, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Skotsko a Finsko. Těchto devět soupeřů reprezentanti nemohou dostat.

Nejlepší desítka Ligy národů bez Německa, které jako pořadatel Eura kvalifikaci nehraje, je v prvním koši. Čtyři vítězové skupin A jsou odděleni, neboť je na jaře čeká Final Four. V kvalifikaci budou hrát v pětičlenných skupinách.

Mezi elitou jsou úřadující mistři Evropy Italové, všichni tři soupeři českého týmu ze skupiny Ligy národů Španělé, Portugalci a Švýcaři, další velmoc Belgie, ale také papírově přijatelnější týmy Maďarsko a Polsko.

Z třetího koše mohou Šilhavého svěřenci dostat Norsko s hvězdným útočníkem Erlingem Haalandem, nepříjemné by bylo i Švédsko, které Čechy v březnu vyřadilo v semifinále play-off o postup na mistrovství světa. Ze čtvrtého koše jsou papírově nejtěžšími soupeři Turecko a mistři Evropy z roku 2004 Řekové.

Až v pátém koši figuruje Slovensko či Severní Irsko, s nímž reprezentanti neuspěli v kvalifikaci o mistrovství světa 2018. Los rozdělí týmy do sedmi pětičlenných a tří šestičlenných kvalifikačních skupin. UEFA ještě rozdělení do košů definitivně nepotvrdila, zveřejnila však pořadí Ligy národů.

Na evropský šampionát postoupí dva nejlepší týmy z každé skupiny, Německo má jako pořadatel účast jistou. O zbylá tři místa na turnaji se podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

O jedno místo si vyřazovacím systémem zahraje čtveřice týmů ze skupin A, B a C. Českému celku patří 14. příčka, k jistotě minimálně play-off tak potřebuje, aby z dvanáctky zemí před ním (bez Německa) neprošla z klasické kvalifikace na Euro nejvýše trojice.

Los kvalifikace se uskuteční příští neděli od 12:00 ve Frankfurtu nad Mohanem. Program začne v březnu a skupiny vyvrcholí v listopadu příštího roku. Play-off se bude hrát v březnu 2024.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články