Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští fotbalisté v Kosovu narazili a přišli o druhé místo ve skupině

Zápas o druhé postupové místo ze skupiny evropské fotbalové kvalifikace česká fotbalová reprezentace v kosovské Prištině nezvládla. Celek kouče Jaroslava Šilhavého sice brzy vedl gólem Schicka, ale krátce poté vyrovnal Muriqi a ve druhém poločase využil nedorozumění v české obraně Vojovda ke vstřelení vítězného gólu na 2:1. Snaha českého týmu už pak přinesla jen nevyužité šance. 

Vedat Muriqi z Kosova v utkání proti české reprezentaci
zdroj: ČTK/AP autor: Visar Kryeziu

Český tým nenavázal na červnové domácí výhry nad Bulharskem a Černou Horou a po polovině skupiny se s bilancí dvou vítězství a dvou proher propadl na nepostupové třetí místo o dva body za Kosovo. Reprezentanti mají stejně bodů jako Anglie, která ale odehrála o dvě utkání méně.

V dalším duelu český celek změří v úterý v Podgorici síly s Černou Horou. Kosovo, které po vyhlášení nezávislosti v roce 2008 hraje oficiální mezistátní zápasy teprve pět let, protáhlo svoji neporazitelnost už na 15 utkání.

Na šampionát projdou první dva týmy skupiny. Na zaplněném stadionu v Prištině pro 13 500 diváků panovala velmi bouřlivá a místy až nenávistná atmosféra. Domácí příznivci pískali při české hymně a stejně v úvodu doprovázeli i každý kontakt hostů s míčem.

Český celek však začal aktivněji. V páté minutě ještě pálil Darida jen do domácího gólmana, ale v 16. minutě už reprezentanti vedli. Darida našel před vápnem Jankta, který ve skluzu posunul do pokutového území na nabíhajícího Schicka a ten z první poslal balon k tyči. Čerstvá posila Lipska skórovala počtvrté v posledních třech zápasech za národní tým.

Z vedení se ale český celek radoval jen čtyři minuty. Po ztrátě ve středu pole vyrazil po levé straně do brejku Rashani, přihrál před branku na Muriqiho, jenž přetlačil Suchého a vyrovnal. Kosované ožili a ve 24. minutě mohli otočit stav, kdyby Rrahmani po centru nehlavičkoval vedle.

Ve 32. minutě neproměnil velkou šanci Schick. Český útočník po chybě v kosovské defenzivě postupoval do brejku, a přestože měl vedle sebe spoluhráče, zvolil střelu, kterou brankář Muric vytáhl. "Čekal jsem do posledního momentu, aby šli obránci co nejvíc k sobě a já mohl přihrát do strany, odkud by měli kluci víc prostoru ke střele. Bohužel poslední dotek jsem si dal delší, potom už byl stoper blízko. Nejsem si úplně jistý, jestli by případná přihrávka nešla na paty a celou akci bych tím nezabrzdil. Nakonec střela nebyla špatná, chyběl kousek, přitlačit ji víc k tyči," komentoval nevyužitou příležitost Schick.

Chvíli před pauzou zahrál volejbalově rukou Muriqi a mohl být rád, že od nizozemského rozhodčího Makkelieho nedostal druhou žlutou kartu.

Hned po pauze se prosmýkl do vápna Masopust, Schick ale jeho přihrávku netrefil a míč odkopl bránící Hadergjonaj. Kosovo, které teprve od roku 2016 hraje soutěžní zápasy, po hodině hry znovu zahrozilo ze vzduchu. Na roh si naskočil Rrahmani a Vaclík u tyče s vypětím sil vytáhl balon mimo.

V 66. minutě už hosté inkasovali. Střídající Valon Berisha rozehrál další rohový kop po zemi do vápna a trestuhodně volný Vojvoda skákavou střelou k tyči zaznamenal první reprezentační gól. "Tohle si musíme pohlídat, z tohohle nesmíme dostat gól. Byl tam náběh z vápna, nevím, kdo ho měl hlídat. Je to chyba všech," řekl obránce Jan Bořil, který nastoupil v reprezentaci poprvé po roce a od porážky 1:5 v přípravě v Rusku, po níž skončil předešlý kouč Karel Jarolím.

Český celek se v závěru mocně tlačil za vyrovnáním. Střelu střídajícího Krmenčíka ale v 82. minutě vykopl z prázdné branky obránce, poté hostující útočník promáchl a Doležalův pokus vytáhl Muric.

V dalším zápase naší skupiny potvrdila Anglie roli velkého favorita, porazila Bulharsko 4:0 a vrátila se do vedení ve skupině před Kosovo.

Skupina A:

Kosovo - Česko 2:1 (1:1)

Branky: 20. Muriqi, 66. Vojvoda - 16. Schick. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Muriqi - Čelůstka, Masopust. Diváci: 13.500.

Kosovo: Muric - Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Hadergjonaj - Voca, Halimi (87. Rashkaj) - Zhegrova (56. Muslija), Celina, Rashani (51. V. Berisha) - Muriqi. Trenér: Challandes.

Česko: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Bořil - Darida, Souček - Masopust (80. Doležal), Král (72. Hušbauer), Jankto - Schick (61. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Další zápas skupiny:

Anglie - Bulharsko 4:0 (1:0)

Branky: 24., 50. z pen. a 73. z pen. Kane, 55. Sterling.

Pořadí ve skupině: 1. Anglie 3 zápasy/9 bodů, 2. Kosovo 4/8, 3. Česko 4/6, 4. Černá Hora 4/2, 5. Bulharsko 4/2.

Bernard Challandes (trenér Kosova): "Jsem na hráče hrdý, nechali na hřišti úplně všechno. Dostali jsme po povedené akci jako první gól, ale kluci se nepoložili a začali pak hrát. Přestože nám chybělo pět až šest hráčů, dokázali jsme otočit skóre, což je proti tak silnému týmu jako Česko úžasné. Vítězství nad Českem byl sen, výhra v dalším utkání v Anglii by byl zázrak. Přiznejme si, že jsou jinde. Češi tam prohráli 0:5 a mohli dostat i další góly. Ale bude to pro nás další nová zkušenost."

Jaroslav Šilhavý (trenér ČR): "V mých očích je to hloupá porážka, která nám zkomplikovala cestu za kýženým postupem. Soupeř hrál velmi dobře, poctivě, agresivně, rychle, což jsme věděli. Domácí hráči mají skvělé dovednosti, nicméně jsme jim góly a vítězství umožnili svými chybami, nepozorností. U první branky jsme pokazili rozehrávku a z rychlého protiútoku jsme inkasovali. Nabídli jsme soupeři vyrovnání jako na podnose. U druhé branky se to seběhlo rychle. Čtyři hráči trochu zaspali u standardky a najednou jsme inkasovali. Soupeř asi neměl tolik šancí jako my, ale bohužel jsme ty jejich chyby nepotrestali."

Patrik Schick (útočník ČR): "Do dalšího vývoje skupiny je to určitě komplikace, tento zápas jsme měli rozhodně vyhrát. Kosovo bylo hodně nepříjemný soupeř, bohužel z těch šancí, co měli, dali dva góly. Já si úplně nevybavuju, že by Kosovo mělo nějakou velkou loženku, ale z těch situací, co mělo, vytěžilo maximum. My jsme naopak mohli z těch šancí vytěžit víc. Ale celkově ta hra nebyla dobrá, dopředu jsme ničím nepřekvapili, byli jsme strašně čitelní."

Jan Bořil (obránce ČR): "Nemáme tři body, ale myslím, že jsme neodehráli špatný zápas. Měli jsme vyložené šance, které jsme neproměnili. Kdybychom je dali, hrálo by se nám líp. Dostali jsme dva hloupé, smolné góly. První byl z odrazu a po brejku. Druhý z rohu z vápna, když jsme to nezachytili. Chtěli jsme tu každopádně tři body, aby nás Kosovo nepřeskočilo, to se bohužel nepovedlo. Musíme se oklepat a jít dál. Teď je před námi Černá Hora a tam musíme vyhrát."

Marek Suchý (obránce ČR): "Vstoupili jsme do zápasu velmi dobře, ale po vstřeleném gólu se nám nedařilo držet míč a inkasovali jsme vyrovnávací gól. Byli jsme lepším týmem, ale nedokázali jsme pokračovat v tak aktivní hře. Mrzí nás, že jsme nedokázali vstřelit další branky, protože jsme měli několik dalších situací, kdy jsme si mohli vzít vedení zpět. V závěrečných deseti minutách jsme měli hned několik šancí včetně situace, kdy obránce vykopával míč z brankové čáry. Je to velká škoda. Domácí spoléhali na výborné fanoušky, kteří je hnali dopředu. Jsem si ale jistý, že tohle nás nijak neovlivnilo. Bohužel jsme to nezvládli podle našich přání a budeme muset zabrat v dalších zápasech."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články