Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České fotbalistky čeká na úvod kvalifikace o Euro střetnutí s Dánskem

Do nového cyklu kvalifikace na mistrovství Evropy vstupují dnes české fotbalistky, které se o první body utkají v Uherském Hradišti s Dánskem. Svěřenkyně kouče Karla Rady čekají ve skupině 2 i souboje s Belgií a úřadujícími světovými šampionkami ze Španělska. Na turnaj, který uspořádá příští rok Švýcarsko, projdou přímo první dva celky ze všech čtyř skupin elitní úrovně A. Týmy na třetích a čtvrtých místech mají jistotu baráže. Přímý přenos utkání Česko – Dánsko sledujte od 17:55 na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalistky se chystají na kvalifikační duel s Dánskem

Ženská reprezentace dosud na žádném vrcholném turnaji nestartovala, v roce 2021 ji dělil od účasti na Euru jen penaltový rozstřel v baráži proti Švýcarsku. Nyní se pokusí navázat na loňský triumf ve skupině divize B Ligy národů, který jí zajistil postup mezi elitu. Češky jsou na 30. místě žebříčku FIFA nejníže postaveným týmem skupiny, kvalifikaci zahájí proti 13. celku světa.

"Dánky jsou v ženském fotbale opravdu dobré. Mají celou řadu velkých jmen, co hrají v top klubech. Přesto si myslím, že to můžeme dobrým týmovým výkonem zvládnout. Pokud budeme dobře organizovaně bránit a stejně jako na podzim makat jedna za druhou, tak věřím tomu, že na úspěch určitě máme. Je to soupeř, který by nám mohl vyhovovat," uvedla kapitána Klára Cahynová.

Češky v únoru prohrály oba přípravné zápasy. Nejprve podlehly 1:3 Portugalkám a následně 1:2 Korejkám. S Dánkami se střetly pouze v kvalifikaci o Euro před 12 lety, favorit zvítězil doma 1:0 a venku 2:0.

"Vesměs všechny týmy, které jsme v kvalifikaci mohli dostat, mají velkou kvalitu. Je pravda, že Španělsko jsme nikdo nechtěli, je to aktuálně nejlepší tým světa. Dánsko i Belgie také prokazují dlouhodobě kvalitu a ne náhodou jsou velmi vysoko v žebříčku FIFA," řekl trenér Rada.

Španělsko vyhrálo nejen loňské mistrovství světa, ale ovládlo i Ligu národů. Ve hvězdném týmu vynikají dvě poslední držitelky Zlatého míče pro nejlepší fotbalistku světa. Loni v anketě triumfovala Aitana Bonmatíová, předchozí dva ročníky uspěla její spoluhráčka z Barcelony Alexia Putellasová. Ani jedna nechybí v nominaci na úterní duel v Burgosu proti českému výběru.

Poslední vzájemný duel obou celků loni v únoru skončil v přípravě výhrou favorita 3:0. "Proti Španělsku se pokusíme alespoň něco uhrát. Bude to mnohem těžší zápas než proti Dánsku, protože Španělky jsou teď prostě nejlepší na světě," podotkla nejlepší česká fotbalistka za loňský rok Cahynová, jež na klubové úrovni hraje za Sevillu.

Kvalifikace o Euro se odehraje ve třech termínových oknech, další jsou na přelomu května a června a v červenci. Barážová kola jsou naplánovaná na podzim.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články