Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi se v kvalifikaci o Euro 2024 vyhnou gigantům, do Prahy přijede Lewandowski

Velmi příznivého losu se ve Frankfurtu nad Mohanem dočkala česká fotbalová reprezentace. V kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2024 v Německu se totiž svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého utkají s Polskem, Albánií, Faerskými ostrovy a Moldavskem. Přímou místenku na závěrečném turnaji si zajistí dvě nejlepší mužstva z každé z deseti skupin.

Je nám líto, video expirovalo.
Brabec: Máme to ve svých rukou. Musíme ukázat, že na Euro patříme

Německo má jako pořadatel šampionátu účast jistou. O zbylá tři místa se podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Český národní tým od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběl, loni na kontinentálním mistrovství došel do čtvrtfinále. Kvalifikace odstartuje v březnu.

"Los byl pro nás poměrně příznivý. Z košů jedna, tři i čtyři jsme mohli dostat mnohem těžšího soupeře. Myslím, že musíme být spokojeni. Postup naprosto bez diskuze zůstává jednoznačnou prioritou," řekl předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

"Chceme postoupit z této skupiny, mohla být horší. Polsko bude favoritem vzhledem k tomu, že je z prvního koše. Nicméně si to s ním rozdáme a věřím, že úspěšně. Další týmy nechceme podceňovat. Ale asi bychom byli alibisti, kdybychom řekli, že hlavně Faerské ostrovy a Moldavsko budou těžcí soupeři, byť k nim chováme respekt," doplnil Šilhavý, s nímž FAČR na jaře prodloužila smlouvu na nadcházející kvalifikační cyklus.

UEFA před losem rozdělila týmy do šesti výkonnostních košů na základně výsledků v uplynulém ročníku Ligy národů, v níž česká reprezentace na konci září sestoupila z elitní skupiny A. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého figurovali ve druhém koši a měli jistotu, že mimo jiné nenarazí na Francouze a Angličany.

Český celek se při losu vyhnul i dalším favoritům a z první koše dostal Polsko. Tým okolo hvězdného útočníka Barcelony Roberta Lewandowského na rozdíl od Šilhavého výběru v březnu postoupil z play-off na nadcházející světový šampionát do Kataru.

V posledním souboji s Poláky v listopadu 2018 zvítězili Češi v přípravě v Gdaňsku 1:0. V soutěžním duelu na sebe soupeři naposledy narazili ve skupině Eura 2012 a národní mužstvo pod vedením tehdejšího trenéra Michala Bílka rovněž po výhře 1:0 postoupilo do play-off.

Ze třetího koše přisoudil los národnímu týmu Albánii. Balkánský stát se dosud jen jednou představil na velké akci, na Euru v roce 2016 neprošel ze skupiny. Češi si Albánce loni v červnu pozval na generálku před evropským šampionátem a v Praze zvítězili 3:1. "Byli velmi nepříjemní. Nechceme nic podcenit," podotkl Šilhavý.

S Faerskými ostrovy si reprezentanti před souboji v nadcházející kvalifikaci zahrají příští měsíc přípravné utkání v Olomouci. Český nebo československý tým ovládl všech šest předchozích vzájemných duelů a ani jednou neinkasoval.

"V listopadu určitě dojde k nějakým změnám v nominaci, už jsme avizovali, že někoho chceme vyzkoušet," zopakoval Šilhavý, jehož svěřenci v listopadu po zápase s Faeřany zakončí kalendářní rok přípravou v Turecku.

Také s Moldavskem má zatím národní celek stoprocentní bilanci. Reprezentanti bez obdržené branky zvítězili v obou dosavadních zápasech v evropské kvalifikaci o šampionát v roce 2004.

I soupeři českého týmu jsou s losem spokojeni. "Bál jsem se, že narazíme na Anglii nebo Francii. Neskončili jsme ve skupině smrti. Jsme favoritem a naším cílem je první místo," zdůraznil prezident polského svazu Cezary Kulesza. "Určitě to mohlo být horší. Skupina mi přijde atraktivní, Česko je silné. Už jsme s ním mohli hrát v březnu. Postoupí první dvě mužstva a myslím, že Polsko bude mezi nimi," dodal trenér Czeslaw Michniewicz.

I Albánci jsou spokojeni. "Se všemi se můžeme měřit. Pokud budeme v dobré formě, máme dobrou šanci proti všem. Polsko je silné, to víme, ale s Českem budeme soupeřit o druhé místo. Hráli jsme s nimi loni v přípravě, známe je," uvedl italský trenér Albánců Edoardo Reja.

Pokud by Češi nedosáhli na první dvě příčky ve skupině, mohli by mít šanci ještě v play-off. V něm si o zbylá tři místa na Euru zahraje podle pořadí v Lize národů 12 zemí, které neuspějí kvalifikaci. O jedno místo se vyřazovacím systémem utká čtveřice týmů ze skupin A, B a C. Českému celku patří v pořadí Ligy národů 14. příčka, k jistotě minimálně play-off tak potřebuje, aby z dvanáctky zemí před ním (bez Německa) neprošla z klasické kvalifikace na Euro nejvýše trojice.

Kvalifikační skupiny vyvrcholí v listopadu příštího roku, play-off se bude hrát v březnu 2024. Závěrečný turnaj odstartuje 14. června 2024 a bude ho hostit 10 měst. Zlato obhajuje Itálie, která se v nabité kvalifikační skupině C utká mimo jiné v repríze finále loňského ME s Anglií.

Los kvalifikace o postup na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 v Německu:

Skupina A:
Španělsko, Skotsko, Norsko, Gruzie, Kypr.

Skupina B:
Nizozemsko, Francie, Irsko, Řecko, Gibraltar.

Skupina C:
Itálie, Anglie, Ukrajina, Severní Makedonie, Malta.

Skupina D:
Chorvatsko, Wales, Arménie, Turecko, Lotyšsko.

Skupina E:
Polsko, Česko, Albánie, Faerské ostrovy, Moldavsko.

Skupina F:
Belgie, Rakousko, Švédsko, Ázerbájdžán, Estonsko.

Skupina G:
Maďarsko, Srbsko, Černá Hora, Bulharsko, Litva.

Skupina H:
Dánsko, Finsko, Slovinsko, Kazachstán, Severní Irsko, San Marino.

Skupina I:
Švýcarsko, Izrael, Rumunsko, Kosovo, Bělorusko, Andorra.

Skupina J:
Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Island, Lucembursko, Slovensko, Lichtenštejnsko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články