Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi se po facce od Albánců pokusí rehabilitovat proti Faeřanům, Šilhavý na svou pozici nemyslí

K šestému z osmi utkání kvalifikace mistrovství Evropy nastoupí fotbalová reprezentace, která v Plzni vyzve Faerské ostrovy. Po nepovedeném utkání v Albánii (0:3) klesla ve skupině na nepostupové třetí místo. Pokud chtějí mít Češi hru o účast na šampionátu v příštím roce nadále ve vlastních rukou, musí v závěrečném duelu říjnového programu získat tři body. Národní tým opět povede trenér Jaroslav Šilhavý, jehož pozicí se bude po skončení srazu zabývat výkonný výbor FAČR. Přímý přenos sledujte od 17:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

České mužstvo ve čtvrtek v oslabení utrpělo první porážku v kvalifikaci i v letošním roce a ještě více si zkomplikovalo boj o účast na Euru v příštím roce v Německu. Šilhavého svěřenci ztrácejí z třetího místa v tabulce bod na druhé Polsko a už pět bodů na vedoucí Albánii. Oba soupeři ale odehráli o utkání více.

Na mistrovství Evropy postoupí první dva týmy ve skupině, česká reprezentace na kontinentálním šampionátu od rozdělení federace ještě nikdy nechyběla. O zbylá tři místa na závěrečném turnaji se v play-off podle pořadí v Lize národů střetne 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Šilhavý: Neřeším, co bude nebo nebude

Po nepodařeném duelu v Tiraně se dostal pod ještě větší tlak kouč Šilhavý, který má smlouvu do konce skupiny s případnou opcí na závěrečný turnaj. Jeho svěřence čekají v kvalifikaci ještě tři zápasy – po říjnovém měření sil s Faeřany se v listopadu představí v Polsku a na závěr přivítají Moldavsko.

"Už po Albánii jsem říkal, že naší prioritou je připravit mužstvo na utkání v Plzni. Ta doba je tak krátká, že nevím, jak by to probíhalo jinak. Samozřejmě po tom, co nám řekl i předseda, zasedne v příštím týdnu výkonný výbor a tam se bude probírat otázka trenéra. Já se tím teď nechci zabývat," řekl Šilhavý.

Nad tím, že by v neděli mohlo jít o jeho poslední zápas na lavičce reprezentace, nepřemýšlí. "Samozřejmě tu situaci vnímám, ale střetnutí s Faeřany je to hlavní, co nás teď čeká. Takže neřeším, co bude nebo nebude. Především mě zajímá zápas. Pak uvidíme, jak rozhodnou lidi z výkonného výboru," dodal Šilhavý.

Trenér Jaroslav Šilhavý (vpravo) během utkání s Albánií
zdroj: REUTERS

České mužstvo je před duelem v Plzni navzdory současnému rozpoložení obrovským favoritem. S Faeřany reprezentace vyhrála od rozdělení federace všech šest střetnutí a neinkasovala v nich. V červnovém venkovním zápase v Tórshavnu reprezentanti zvítězili 3:0 i díky dvěma brankám Václava Černého.

Faeřané, kteří ještě nikdy neprošli na velkou akci, dosud získali ve skupině jediný bod za remízu 1:1 s Moldavskem. Od té doby 131. tým žebříčku FIFA šestkrát po sobě prohrál a dal jediný gól. Ve čtvrtek doma podlehl 0:2 Polsku.

"Pořád je to v našich rukách, ale určitě jsme si to hodně ztížili. Musíme udělat povinné tři body proti Faerským ostrovům," měl jasno kapitán Tomáš Souček, který je přesvědčen, že se mužstvo z nezdaru v Tiraně oklepe.

Navzdory zmíněnému neúspěchu je atmosféra v týmu dobrá i podle Šilhavého. "Každý to máme v sobě, zklamání v nás je, protože se nám to v Albánii nepovedlo. Při krátkém hodnocení jsme si ukázali některé věci a hráči to vnímali stejně, chyby jsme viděli všichni společně. Smutnit a brečet tady nemůžeme. Nemůžeme myslet na utkání, které bylo. Musíme myslet na to, které bude, a zvládnout ho," doplnil zkušený stratég.

Kvůli jednozápasovému trestu za vyloučení v Albánii se od mužstva odpojil útočník Mojmír Chytil. Šilhavý naznačil, že v duelu v Plzni pozmění základní sestavu na více místech. "Určitě chystáme změny. Doufám, že to povede k tomu, že si budeme vytvářet šance a dáme nějaké góly, abychom to zvládli. Přemýšlíme nad vícero způsoby hry. Věříme, že se rozhodneme pro správnou variantu," zakončil Šilhavý.

Předpokládané sestavy:

Česko: Pavlenka – Holeš, Brabec, Ladislav Krejčí II – Coufal, Souček, M. Sadílek, Jurásek – Černý, Hložek – Kuchta.

Faerské ostrovy: Lamhauge – Jönsen, Faerö, Nattestad, Davidsen – G. Vatnhamar – Bjartalíd, Hendriksson Olsen, Andreasen, S. Vatnhamar – Edmundsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články