Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Černá Hora odvolala trenéra a pětkrát v řadě nevyhrála. Češi ale varují: Nepříjemný soupeř

Jeden z důležitých dílčích cílů v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2020 čeští fotbalisté splnili, nyní je čeká další zkouška. Po vítězství 2:1 nad Bulharskem vyzvou v Olomouci Černou Horu, která je zatím v tabulce skupiny A poslední a navíc ji nepovede trenér Ljubiša Tumbakovič, který z politických důvodů odmítl vést tým v pátečním duelu s Kosovem a svazové vedení ho odvolalo. Přímý přenos utkání sledujte od 20:15 na programu ČT sport či webu ctsport.cz.

Reprezentační obránce Pavel Kadeřábek
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Český tým výhrou po obratu nad Bulharskem částečně odčinil březnový debakl 0:5 na úvod kvalifikace v Anglii a v pětičlenné skupině A se posunul na postupové druhé místo s bodovým náskokem před třemi pronásledovateli. Na šampionát projdou první dva týmy. Samostatná Česká republika postoupila ze všech šesti evropských kvalifikací.

"Výhra nad Bulharskem je stoprocentně uklidňující, musíme ale porazit taky Černou Horu. Na výkonu s Bulharskem můžeme stavět, musíme se stejným nasazením a chutí hrát i v pondělí. Věřím, že olomoucké publikum nás hodně podpoří," řekl český záložník Jakub Jankto. "Bulharsko bylo hrozně důležité, ale jedeme dál, začíná se od nuly," dodal stoper Marek Suchý, který v roli lídra zastoupil zraněného kapitána Bořka Dočkala.

Stejně jako Bulharsko půjde i Černá Hora do zápasu s českým týmem poprvé bez předchozího trenéra. Srbský rodák Tumbakovič odmítl být na lavičce při pátečním utkání s Kosovem, jehož samostatnost jeho země neuznává, a svazové vedení ho stejně jako prvního asistenta Aleksandara Jankoviče odvolalo. Vyřazeni z týmu byli i dva hráči srbského původu Filip Stojkovič a Mirko Ivanič, kteří rovněž v pátek proti Kosovu chyběli.

Tým na Hané povedou další asistenti Miodrag Džudovič a Dragoje Lekovič. Po páteční remíze 1:1 Černohorci potřebují zabrat, neboť uzavírají tabulku. Už pětkrát za sebou nevyhráli. "Vše, co se stane nečekaně, je těžké překonat. Všichni víme, co se stalo, ale hlavní je teď zachránit skupinu," řekl Lekovič. "Proti Česku musíme jít na hřiště s tím, že chceme vyhrát, ne si jít jen zahrát," dodal.

Český tým změna na trenérském postu nepotěšila, chce se ale soustředit na sebe. "Radost ze změny trenéra v týmu Černé Hory nemáme. Většinou je to takový motivační impulz. Je to zvláštní situace, která souvisí s politickou situací na Balkáně. Nevíme, jaká je aktuálně nálada hráčů Černé Hory. Ale pro nás se nic nemění. Musíme se připravit a soustředit se hlavně na sebe. Doufám, že zápas zvládneme podobně jako ten proti Bulharsku," řekl asistent českého trenéra Jiří Chytrý. Šrámy si z duelu s Bulhary odnesli záložníci Tomáš Souček a Alex Král, ale měli by být v pořádku.

Schick čeká ještě nepříjemnějšího soupeře než je Bulharsko

S Černou Horou dosud hrála reprezentace jen v roce 2011 v baráži o Euro a po výhrách 2:0 a 1:0 postoupila. "Bude to o něco nepříjemnější soupeř (než Bulhaři). Myslím, že to bude taková válka, hodně soubojů," přemítal útočník Patrik Schick, který dvěma góly otočil duel s Bulharskem.

Na hřišti se v Olomouci mohou potkat dva spoluhráči z Jablonce, český útočník Martin Doležal a černohorský záložník Vladimir Jovovič. "Jsme domluveni s klukama z Jablonce, aby mu něco nabulíkovali," žertoval Chytrý. "Dělám si srandu. Nějaké informace může mít, zná hráče z české ligy líp, ale nemyslím si, že to bude hrát zásadní roli. Je to typický představitel soupeřovy hry. Hráči jsou individuálně a rychlostně velmi dobře vybaveni, sebevědomí na balonu a nebezpeční do ofenzivy," dodal.

Předpokládané sestavy:

ČR: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Novák - Souček, Pavelka - Kopic, Král, Jankto - Schick.

Černá Hora: Mijatovič - Marušič, Vujačič, Simič, Tomaševič - Ščekič, Kosovič - Jankovič, Mugoša, Vešovič - Bečiraj.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články