Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Čechy čeká druhé utkání kvalifikace, v Moldavsku chtějí potvrdit skalp Poláků

Fotbalová reprezentace má před sebou druhý zápas kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nastoupí v Kišiněvě proti domácímu Moldavsku a budou chtít navázat na páteční domácí vítězství 3:1 nad favoritem skupiny Polskem. V předchozích dvou vzájemných duelech národní tým uspěl a neinkasoval. Přímý přenos sledujte od 20:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Šilhavého výběr v úvodním letošním střetnutí těžil z povedeného začátku. Už po 27 sekundách otevřel skóre prvním gólem za "áčko" Ladislav Krejčí mladší a dal nejrychlejší branku národního celku od rozdělení federace. Ve 3. minutě rovněž první trefou v A-týmu zvýšil Tomáš Čvančara a po změně stran se prosadil Jan Kuchta. Poláci v závěru jen snížili.

Moldavsko v pátek vstoupilo do kvalifikace domácí remízou 1:1 s Faerskými ostrovy, kterou v 87. minutě zajistil desátým gólem v reprezentaci nejlepší střelec mužstva Ion Nicolaescu. Zbylým účastníkem pětičlenné skupiny E je Albánie.

České mužstvo hned na úvod udělalo důležitý krok k postupu. Na evropský šampionát v příštím roce v Německu postoupí první dva týmy z každé skupiny, o zbylá tři místa na turnaji se v play-off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Čeští fotbalisté oslavují gól v utkání kvalifikace ME
zdroj: REUTERS

"Jsem rád, že první utkání s Polskem jsme zvládli za tři body. Ale nic není hotovo, teď to musíme potvrdit s Moldavskem. Nesmíme si myslet, že je to outsider skupiny. Pokud bychom uspěli, s šesti body by to bylo hodně příjemné," uvedl Šilhavý.

Horší už jen Lichtenštejnsko, Gibraltar a San Marino

Zatímco Polsko, které na rozdíl od českého týmu startovalo na nedávném mistrovství světa v Kataru, bylo favoritem skupiny, Moldavsko je outsiderem. V žebříčku FIFA mu patří až 174. místo a z evropských týmů jsou horší už jen Lichtenštejnsko, Gibraltar a San Marino.

Postsovětská republika ještě nikdy nestartovala na závěrečném turnaji a v kvalifikacích vždy obsadila jedno ze dvou posledních míst s výjimkou té na Euru 2008, v níž skončila v sedmičlenné skupině pátá. Moldavanům navíc při březnovém srazu schází zraněný kapitán Artur Ionita a mimo hru je i další opora – obránce Oleg Rjabčuk.

Svěřenci trenéra Sergheie Clescenca sice v posledních třech zápasech nezvítězili, ale v soutěžních duelech čtyřikrát po sobě neprohráli. S Českem se Moldavsko dosud utkalo jen dvakrát v kvalifikaci o ME 2004 - doma podlehlo 0:2 a v Olomouci utrpělo debakl 0:5.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Moldavsko – Faerské ostrovy

"Tři body proti Moldavsku jsou jasný cíl, musíme to zvládnout. Máme se od čeho odpíchnout, musíme navázat na výkon s Polskem. Všichni si uvědomují, o co se hraje. Půjdeme do zápasu s čistým štítem, v mužstvu máme hodně zkušených borců, takže to určitě zvládneme," řekl český levý obránce David Jurásek, který v pátek debutoval v reprezentačním "áčku".

Národní tým opět postrádá zraněnou útočnou jedničku Patrika Schicka. Proti Polákům Šilhavý vsadil na rozestavení s třemi stopery a v ofenzivě vedle sebe postavil sparťany Čvančaru s Kuchtou. V Moldavsku by mohl vrátit do základní sestavy záložníka Antonína Baráka, jenž v pátek nečekaně jen střídal.

V Moldavsku panuje politické napětí. Český tým ovšem v sobotu bez problémů přistál v Kišiněvě a dostal ujištění, že v zemi je bezpečno.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbal Extra: Varovali jsme kluky, aby Moldavsko nepodcenili

Předpokládané sestavy:

Moldavsko: Railean - Revenco, Craciun, Mudrac, Posmac, Platica - Motpan, Rata, Caimacov, Damascan - Nicolaescu.

Česko: Vaclík - Coufal, Holeš, Brabec, D. Jurásek - Souček, Král - Čvančara, Barák, Hložek - Kuchta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články