Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Britská policie usilovala o přeložení pražského zápasu s Anglií, obává se násilností

Britská policie kvůli obavám z násilností hostujících fanoušků usilovala o přeložení pátečního zápasu českých fotbalistů s Anglií v pražském Edenu. UEFA však utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy odložit odmítla.

Anglický fanoušek
zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

O přeložení zápasu požádal zástupce policejního náčelníka Mark Roberts, který má na starosti bezpečnost na fotbale, kvůli obavám, aby se neopakovaly scény z loňské přípravy v Amsterdamu s Nizozemskem. Pro Anglii šlo o zatím poslední zápas v pátek večer a tehdy bylo kvůli řádění v ulicích zadrženo přes sto anglických fanoušků.

Na stadion v Edenu sice bude mít lístky jen 3731 hostujících fanoušků, podle odhadů se však bude v Praze pohybovat zhruba dvojnásobek anglických příznivců. Česká metropole je navíc pro řadu britských turistů lákavá díky levnému alkoholu a bujarému nočnímu životu.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová reprezentace se připravuje na šlágr kvalifikace s Anglií

"Napsal jsem UEFA, aby výkop naplánovaný na páteční večer zvážila. My jsme to nemohli nijak ovlivnit, zejména když jde o zápas venku," citoval Robertse deník The Guardian. "Myslím, že je to nešťastné rozhodnutí. Je lepší kritické situaci předejít než se ji snažit za běhu kontrolovat a pak toho litovat," dodal.

"Co se týče otázky přeložení termínu, tak ten je od losu kvalifikační skupiny daný a je plně v kompetenci UEFA," uvedl v prohlášení mluvčí české reprezentace Petr Šedivý s tím, že přípravám na zápas je věnována maximální pozornost a byly konzultovány s britskou policií.

Angličané dostali víc vstupenek, stejně jako předtím Češi

Angličtí příznivci tentokrát dostali vyšší počet vstupenek, než je pro hosty obvyklé, protože při březnovém utkání ve Wembley byla kvóta navýšena i českým fanouškům. "Toto opatření souvisí i s bezpečnostními otázkami. Docílili jsme toho, aby angličtí fanoušci seděli pohromadě a nebyli roztroušení po celém stadionu," přidal Šedivý.

Čeští hráči z anglických příznivců nemají vůbec žádnou obavu. "Já mám anglické fanoušky rád, oni ten fotbal žerou. Milují sport obecně. Takže jejich náturu mám rád a moc se na to těším," řekl záložník Tomáš Souček.

Česká policie přistupuje k zápasu s Anglií jako k rizikovému, stejně jako ke každému jinému mezistátnímu duelu. Konkrétní podobu bezpečnostních opatření oznámí ve čtvrtek, v ulicích každopádně budou dohlížet na pořádek stovky policistů.

Angličtí fanoušci navíc řádili i během červnového závěrečného turnaje Ligy národů v Portugalsku a při semifinále s Nizozemskem i finále s domácím týmem proti nim museli zakročit policejní těžkooděnci. "Portugalská policie asi došla na hranici trpělivosti," uvedl Roberts.

Britská policie ve spolupráci s Fotbalovou asociací přišla s akcí "Nahlas idiota" a pro příznivce připravila e-mailové adresy a telefonní linky, kde mohou problémové fanoušky nahlásit. "Za ty, kteří několik dní chlastají a dělají potíže, to vždycky odnesou ti slušní. Protože místní policie pak podle toho s nimi jedná," prohlásil Roberts. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články