Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Belgie zničila San Marino a je prvním účastníkem ME 2020

Sedmé utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy, sedmé vítězství. Fotbalisté Belgie si doma pochutnali na San Marinu, které rozdrtili 9:0, a s předstihem tří zápasů slaví místenku mezi elitou starého kontinentu.

Belgičan Romelu Lukaku se raduje z gólu v kvalifikaci o postup na ME
zdroj: ZUMA autor: Bruno Fahy

Na evropském šampionátu se Belgičané představí pošesté. Na předchozím ve Francii skončili ve čtvrtfinále, předtím se však nekvalifikovali třikrát za sebou. Jejich nejlepším umístěním na Euru je stříbro z roku 1980.

Bronzový tým z loňského mistrovství světa v Rusku si triumfem 9:0 vyrovnal své nejvyšší vítězství. Stejným výsledkem deklasoval Zambii v červnu 1994.

Proti San Marinu se však "rudí ďáblové" v úvodu nemohli prosadit - odpor outsidera zlomil až ve 28. minutě Romelu Lukaku jubilejním 50. reprezentačním gólem. I přesto vyhráli první poločas suverénně 6:0, když se postupně trefili Nacer Chadli, vlastní brankou Cristian Brolli, podruhé Lukaku, Toby Alderweireld a Youri Tielemans.

Po změně stran zmírnili tempo, ale v závěru se dočkali dalších tří gólů. O první dva z nich se postarali náhradníci Christian Benteke a Yari Verschaeren z pokutového kopu, v poslední minutě uzavřel skóre Timothy Castagne. Po sedmi zápasech mají skóre 28:1.

Slováci se doma rozešli smírně s Walesem 

Slovensko vedené českým trenérem Pavlem Hapalem remizovalo s Walesem 1:1 a ve skupině E udrželo druhé místo. Jako první se v Trnavě prosadil Kieffer Moore, ve druhém poločase srovnal Juraj Kucka. Krátce před závěrečným hvizdem byl po druhé žluté kartě vyloučen domácí Norbert Gyömbér.

Chorvatsko si v čele vytvořilo tříbodový náskok díky vítězství 3:0 nad Maďarskem.

Bílek kousal zklamání

Kazachstán s dalším českým koučem Michalem Bílkem neudržel doma proti Kypru vedení, prohrál 1:2 a ztratil i teoretickou šanci na postup ze skupiny I.

Jeho svěřenci přitom začali dobře a ve 34. minutě je poslal do vedení Temirlan Erlanov. Další šance však neproměnili a po změně stran dobře rozjetý zápas ztratili. V 73. minutě vyrovnal Pieros Sotiriu a za jedenáct minut dokonal kyperský obrat Nikolas Ioannu.

Utkání Kazachstán – Kypr
zdroj: ČTK/AP

Rusko deklasovalo Skotsko 4:0 a je blízko zajištění druhé postupové příčky. V Moskvě se ve druhé půli dvakrát prosadil Arťom Dzjuba, další góly vstřelili Magomed Ozdojev s Alexandrem Golovinem. Poslední čtyři minuty odehrál za domácí mladoboleslavský útočník Nikolaj Komličenko při debutu v národním týmu.

"Oranjes" rozhodli až v závěru

Nizozemsko převedlo se Severním Irskem velký obrat a v Rotterdamu vyhrálo 3:1. Hostující tým, který v pondělní přípravě bude hrát v Praze s českou reprezentací, poslal do vedení čtvrt hodiny před koncem Josh Magennis.

Na druhé straně se však v závěrečné desetiminutovce dvakrát trefil Memphis Depay a jednou Luuk de Jong. Nizozemci vedou skupinu C spolu s Německem. Také třetí Severní Irsko má 12 bodů, ale odehrálo o zápas víc než oba soupeři.

Kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2020:

Skupina C:
Minsk: Bělorusko - Estonsko 0:0

Rotterdam: Nizozemsko - Severní Irsko 3:1 (0:0)
Branky: 80. a 90.+4 Depay, 90.+1 L. de Jong - 75. Magennis.

Skupina E:
Split: Chorvatsko - Maďarsko 3:0 (3:0)
Branky: 24. a 42. Petkovič, 5. Modrič. ČK: 56. Kleinheisler (Maď.).

Trnava: Slovensko - Wales 1:1 (0:1)
Branky: 53. Kucka - 25. Moore. ČK: 88. Gyömbér (SR).

Skupina G:
Vídeň: Rakousko - Izrael 3:1 (1:1)
Branky: 41. Lazaro, 56. Hinteregger, 88. Sabitzer - 34. Zahavi.

Skopje: Severní Makedonie - Slovinsko 2:1 (0:0)
Branky:
50. a 68. Elmas - 90.+5 Iličič z pen.

Riga: Lotyšsko - Polsko 0:3 (0:2)
Branky: 9. a 13. Lewandowski, 76. Grosicki.

Skupina I:
Nur-Sultan: Kazachstán - Kypr 1:2 (1:0)
Branky: 34. Erlanov - 73. Sotiriu, 84. N. Ioannu.

Moskva: Rusko - Skotsko 4:0 (0:0)
Branky: 57. a 70. Dzyuba, 60. Ozdojev, 84. Golovin.

Brusel: Belgie - San Marino 9:0 (6:0)
Branky: 28. a 41. Lukaku, 31. Chadli, 35. vlastní Brolli, 43. Alderweireld, 45.+1. Tielemans, 79. Benteke, 84. Verschaeren z pen., 90. Castagne.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články