Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kuka: Fotbalový šampionát vyhraje Argentina

Praha – Pavel Kuka by 11. července, kdy se bude hrát finále fotbalového mistrovství světa, nejraději viděl zápas Argentiny proti Španělsku. Jako vítěze ale favorizuje jihoamerický tým. “Nepamatuji, že by světový šampionát mimo evropský kontinent vyhrál tým z Evropy,“ uvedl v pořadu Hyde Park bývalý reprezentant a dlouholetý hráč pražské Slavie. Zkušený fotbalista také zhodnotil současnou situaci českého reprezentačního týmu nebo vyhlídky slávistů v příští sezoně.

“Když budu upřímný, tak já bych do JAR nejel, ani kdyby tam bylo naše reprezentační mužstvo,“ přiznal Kuka s tím, že si není jistý, že bezpečnostní zajištění budou v průběhu šampionátu dostatečná. Dokonce souhlasí s názorem Jaromíra Bosáka, který nedávno vyjádřil obavu, že se kvůli možnému neštěstí nemusí turnaj ani dohrát. Kuka v souvislosti s tím připomněl nedávný incident v průběhu mistrovství Afriky v Angole, kdy byla napadena delegace Toga a několik hráčů dokonce utrpělo zranění.

V souvislosti se zahájením šampionátu v JAR se v prvních dnech nejvíce mluví o netradičním způsobu povzbuzování hráčů domácími fanoušky. “Je to nepříjemné jak samotným hráčům, tak posluchačům u televize,“ poznamenal fotbalista o zvuku, jež návštěvníci zápasů produkují pomocí dlouhých plastových trubek zvaných vuvuzely. Kuka dokonce jihoafrické troubení zažil na vlastní uši jako hráč behěm zápasu v Dortmundu. Fotbalistům prý nejvíce vadí, že neslyší žádné reakce z hlediště. “Je tam monotónní zvuk, na jaký my nejsme zvyklí.“

Je nám líto, video expirovalo.
Hyde park

Bylo by možné uspořádat MS v Česku?

"Není to reálné a dalších dvacet let to ani nebude. Nejsme schopni vybudovat stadiony, které by svou kapacitou a kvalitou vyhovovaly měřítkům, jež dokážou nabídnout země z jiných částí světa. Mohli bysme třeba uspořádat MS nebo ME starých pánů, tam bychom se stadiony o kapacitě 20 tisíc diváků vyhovovali."

Nynější neúspěchy českého fotbalu na mezinárodní scéně podle Kuky spočívají v generačních problémech, kterými český tým prochází. Domnívá se, že v minulosti český realizační tým pár věcí zanedbal. Příkladem je, že místo, aby bývalý kouč Brückner do týmu zabudoval nové hráče, dlouho do reprezentace zval stále stejné fotbalisty, to i přesto, že výkonnostně již nestačili. Důvodem špatných výsledků prý může také být vývoj fotbalu směrem k rychlejšímu pojetí hry. A právě rychlostí čeští reprezentanti nikdy příliš neoplývali. Přesto ale Kuka uznal, že na tom zas tak špatně nejsme, akorát nám scházejí úspěchy.

Slavie se opět vrátí na vrchol

Pavel Kuka se v Hyde Parku rovněž vyjádřil k současné situaci pražské Slavie, v jejímž dresu odehrál celkem 234 zápasů a vstřelil 95 gólů. Věří, že se nepodařenou sezónu, kdy tradiční pražský tým skončil na osmém místě ligové tabulky a neprobojoval se ani do žádných evropských pohárů, podaří vylepšit. “Je potřeba jenom trochu štěstí, aby se hráči uzdravili, aby se kádr zacelil, uvedl bývalý sešívaný.

O příchodu do managementu Slavie ani příliš neuvažuje. Kuka se obává, že by něměl managementu co nabídnout. Celoživotní kariéra fotbalisty podle něj neznamená dostatečnou kvalifikaci pro úspěšné řízení firmy s obratem v řádech stovek milionů korun, jakou fotbalový klub Slavie je. Mohl by předávat hráčské zkušenost, zná kabinu. Nikdo ho však s takovou nabídkou neoslovil.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články