Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kúdela s Schickem jsou zpět v reprezentaci. V nominaci neschází ani Kuchta, Tecl ostrouhal

Českou reprezentaci čekají v září dvě utkání Ligy národů a v nominaci je i obránce Ondřej Kúdela z Persije Jakarta. Do týmu se po zranění vrací také útočník Leverkusenu Patrik Schick. Nejlepší střelec tuzemské nejvyšší soutěže Stanislav Tecl naopak další start v národním dresu nezapíše.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci fotbalové reprezentace je i Kuchta

Trenér Jaroslav Šilhavý prozatím povolal 20 fotbalistů, v nominaci není žádný úplný nováček. Kouč ještě dodatečně plánuje povolat tři hráče.

Jeho svěřenci se sejdou poprvé od začátku nové klubové sezony. Nejprve 24. září přivítají v pražském Edenu favorizované Portugalsko a o tři dny později se představí ve Švýcarsku.

Po čtyřech z šesti zápasů skupiny patří českému týmu třetí místo s náskokem jednoho bodu před Švýcarskem. Nejhorší celek tabulky sestoupí v Lize národů do úrovně B.

Schick nehrál za národní tým od loňského října. Vedle autora pěti branek na loňském Euru se oproti červnovému srazu vracejí i záložníci Petr Ševčík s Antonínem Barákem, který nedávno zamířil do Fiorentiny, křídelník Jakub Jankto, pravý bek či záložník Lukáš Masopust a brankář Jiří Pavlenka. Gólman Brém naposledy chytal za reprezentaci loni v červnu v přípravě před mistrovstvím Evropy.

"Jsme rádi, že je všechny máme zpátky. Patrik Schick nebo Antonín Barák jsou samozřejmě hodně platnými hráči, jejich zkušenosti týmu jen prospějí," uvedl na tiskové konferenci Šilhavý. "Petr Ševčík byl nemocný, ale není to vážné. Mluvili jsme s ním, už by měl být v pořádku," dodal kouč.

Kvůli zranění naopak stále scházejí dlouhodobí marodi obránci Jan Bořil, David Hovorka, Ondřej Čelůstka a Tomáš Petrášek, defenzivní univerzál Ladislav Krejčí mladší a útočník Matěj Vydra. Mezi náhradníky je defenzivní univerzál Tomáš Holeš, který má aktuálně zdravotní potíže, ale není vyloučeno, že by ho Šilhavý ještě dodatečně povolal. Podobně je na tom i další středopolař Michal Sadílek.

Pětatřicetiletý Kúdela naposledy hrál za národní tým loni v březnu. "Máme komplikace se středními obránci. Ondru známe dobře. I když zmizel z očí, tak ho přes video sledujeme. Hraje všechny zápasy, i když můžeme polemizovat nad kvalitou soutěže. V minulosti ukázal své kvality, takže jsme ho povolali," komentoval Šilhavý.

Do nominace se zatím nedostalo několik hráčů, kteří mají v úvodu sezonu velmi dobou formu. V rolích náhradníků figurují plzeňští Jan Sýkora s Adamem Vlkanovou či zmíněný slávista Tecl. Přednost v útoku dostal sparťan Jan Kuchta, jenž si nedávno odpykával pětizápasový disciplinární trest, a nechybí ani Adam Hložek, kterému se zatím příliš nedaří po přestupu do Leverkusenu.

"Kuchta předvedl při minulém srazu, že dokáže být hodně platným hráčem, na to spoléháme. Standa Tecl je skloňovaný. Jednou je povolaný, nedává góly, pak zase není povolaný. Nominace není úplná, jsou stále tři volná místa. Standa může být donominovaný na jedno z nich. Navíc Adam Hložek může hrát i ze strany, tím pádem bychom měli jen dva útočníky," vysvětlil Šilhavý.

Do nominace zařadil i Jankta, který po letním příchodu do Sparty zatím nemá ideální formu. "Jakub Jankto je tu s námi od začátku. Souhlasím, že nemá oslnivou formu. Vždy, když tu byl, tak jsme se na něj mohli spolehnout a odehrál zápasy dobře. Proto je v nominaci," pokračoval Šilhavý. "Na soupisce jsou většinou hráči, kteří mají něco za sebou. Hrajeme o hodně. Na nějaké zkoušení budeme mít prostor při listopadovém srazu, kdy jsou dva přípravné zápasy," dodal Šilhavý.

Mužstvo se sejde v pondělí v poledne v Praze.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články