Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Krymská krize zasáhla i sport – hokejisté Doněcku mohou hrát v Bratislavě

Kyjev – Mezinárodní situace spojená s událostmi na Ukrajině zasahuje i do sportu. Donbass Doněck možná nebude moci hrát domácí zápasy čtvrtfinále na vlastním stadionu. Krymské fotbalové Tavria Simferopol a Sevastopol zvažují, zda po přijetí poloostrova do Ruské federace opustí ukrajinskou ligu a v příští sezoně se zapojí do ruské soutěže.

Hráči Donbassu Doněck
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

Představitelé Sevastopolu uvedli, že dokončí tuto sezonu v ukrajinské lize, nicméně doufají, že mezinárodní federace UEFA a FIFA jim umožní přesun k ruskému fotbalu. "Pracujeme na dopisu pro UEFA, FIFA a Ukrajinskou fotbalovou federaci," řekl prezident Sevastopolu Alexandr Krasilnikov. "Jsme v úzkém kontaktu s Tavrií. UEFA má naplánováno jednání na 24. a 25. března do Kazachstánu, takže tam snad naši žádost proberou. UEFA má určitá pravidla, nechceme čelit žádným sankcím," řekl.

Tavria Simferopol byla v roce 1991 prvním ukrajinským mistrem po vyhlášení nezávislosti. Její představitelé dnes uvedli, že čekají na politické rozhodnutí. Ukrajina totiž v Moskvě podepsanou smlouvu o připojení Krymu neuznává. "Nedostali jsme žádnou nabídku od Ruské fotbalové unie ani jsme spolu nevedli jednání. Abychom měli nějaký základ, musíme počkat, až se Krym oficiálně připojí k Rusku," řekl sportovní ředitel Tavrie Alexandr Bojcan ještě předtím, než ruský prezident Vladimir Putin podepsal dohodu.

"Ukrajinská liga se musí rozhodnout, jestli potřebuje kluby ležící na ruském území, a ruská Premier League by měla najít způsob, jak to vyřešit právně. Poslední slovo budou mít UEFA a FIFA," dodal Bojcan.

Doněck v Bratislavě?

Hokejisté Doněcku možná budou muset hrát domácí zápasy čtvrtfinálové série play-off Kontinentální ligy proti Lvu Praha v Bratislavě. Ve slovenské metropoli už Donbass absolvoval pondělní rozhodující zápas osmifinále proti Dinamu Riga.

Rozhodnutí KHL ještě není definitivní. Vedení soutěže sice v úterý oznámilo, že se kvůli politické situaci na Ukrajině budou třetí, čtvrtý a případný šestý duel hrát ve slovenské metropoli, v další zprávě však dalo Donbassu naději na skutečné domácí prostředí. "Kontinentální hokejová liga dává Donbasu možnost odehrát domácí zápasy v sérii proti Lvu v hale Družba. Rozhodnutí o tom, kde se bude hrát třetí, čtvrtý a případný šestý zápas, padne až po sehrání prvních dvou utkání v Praze a po dalších konzultacích a inspekcích," uvedlo vedení KHL.

Série Lva Praha a Doněcku začne ve čtvrtek a v pátek v Tipsport areně, v Bratislavě se bude hrát v neděli, v pondělí a případně i šestý duel v pátek 28. března.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články