Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kritika nominace? Sázel jsem na vyzkoušené, řekl Krejčí a lituje Hložka se Zimou

Po odhalení nominace české reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy se směrem k některým jménům zvedla kritika a nepochopení. I kouč lvíčat Karel Krejčí uznal, že někteří nemají ideální formu a vytížení, ale při výběru dával velký důraz na vyzkoušené hráče. Zároveň ho mrzí, že na šampionát nemohl vzít Adama Hložka s Davidem Zimou.

Trenér Karel Krejčí
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Třiadvacetičlenná nominace "lvíčat" byla zveřejněna už v pondělí. "Jádro týmu tvoří kluci, s kterými mám už větší zkušenost. Nějak to doplňujeme o talentované hráče, kteří vyskočí v lize. Kvalifikace mi ukázala, že přestože se to nerodilo lehce, snažil jsem se nezmatkovat a spíš sázel na vyzkoušené hráče, kteří už delší dobu vědí, jak se chceme v zápasech prezentovat. Myslím, že ta cesta byla správná," řekl Krejčí na on-line tiskové konferenci.

Útočníka Hložka na šampionát nepustila pražská Sparta, protože po vyléčení únavové zlomeniny zánártní kůstky, kvůli níž byl od října na marodce, odehrál pouze závěrečnou půlhodinu proti Příbrami v úvodu března. Na náročný turnaj si nevěřil ani samotný osmnáctiletý talent.

Je nám líto, video expirovalo.
Krejčího mrzí absence Hložka a Zimy

"Měli jsme schůzku, kdy se rozhodlo, že Adam ještě není v optimální formě a ve stavu, že by během týdne odehrál tři zápasy. Rozhodlo se, že ho Sparta na březnový sraz neuvolní a spíš budou dělat na tom, aby se co nejdřív vrátil v top formě," konstatoval Krejčí.

Hodně stál také o Zimu, ale dvacetiletého stopera si vybral trenér reprezentačního A-týmu Jaroslav Šilhavý pro březnová utkání kvalifikace mistrovství světa. "Jeho absence je pro nás určitě citelným oslabením, protože hlavně v druhé polovině kvalifikace se stal naším stěžejním defenzivním hráčem. Prokazoval to i ve Slavii, kde vedle ligových zápasů velice dobře zvládnul i evropské poháry," uvedl dvaapadesátiletý kouč.

Některá jména v jeho výběru ale vzbuzují otazníky. Například levý obránce Denis Granečný v této sezoně za nizozemský Emmen odehrál pouhé tři soutěžní duely. "Mančaft nějakým způsobem musíte namixovat. Situace ohledně Denise Granečného není úplně ideální, ale bohužel tady zatím nevidím nějakou náhradu na jeho post. Třeba v lize je jediný (Ondřej) Zmrzlý, který v Olomouci sem tam naskočí. Je to předělaný střední záložník a my s ním máme zkušenost nulovou," podotkl Krejčí.

Oslnivou formu v klubech nemají ani nominovaní útočníci. Ostravský Ondřej Šašinka i Václav Drchal, jenž hostuje v Mladé Boleslavi ze Sparty, vstřelili v ligovém ročníku shodně jediný gól.

"Šašinka i na předešlé srazy kolikrát jezdil, kdy v Baníku minutáž neměl, ale mezi kluky vždycky nějak ožije. Dá se říct, že je to náš nejlepší střelec. Už nám důležité góly dal, tak věřím, že si něco schoval na Euro," řekl Krejčí.

"U Drchala mě to trošku mrzí. V Boleslavi teď vzrostla konkurence a on paběrkuje. Ale pořád je to typologicky útočník, kterého nemáme. Přemýšlel jsem o (Mojmíru) Chytilovi či Davidu Hufovi, kteří mají víc minut a větší čísla, ale já potřeboval tahového a brejkového útočníka. To myslím, že Venca splňuje," vysvětlil bývalý kouč Plzně.

Mužstvo se sejde v neděli večer, absolvuje testy na covid-19 a v pondělí v 15 hodin odletí do Slovinska. V Celje jednadvacítka ve středu zahájí skupinu B zápasem s Itálií, o tři dny později nastoupí v Mariboru proti domácímu Slovinsku a základní část turnaje uzavře v úterý 30. března rovněž v Celje proti obhájcům zlata ze Španělska. Dva nejlepší celky ze skupiny projdou do osmičlenného play-off, které se kvůli koronaviru uskuteční až od 31. května do 6. června.

"Bohužel situace kolem covidu je taková, jaká je. Museli jsme zrušit tréninkový kemp, takže jedeme z voleje na mistrovství Evropy. Klukům věřím, že jsou odhodlaní šampionát dobře odehrát," prohlásil Krejčí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články