Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Kriminálka šetří nevýhodný nákup teplárny. Pro obchod byl i Pelta

Jablonec n. Nisou – Hospodářská kriminálka prověřuje nestandardní obchod zastupitelů severočeského Jablonce. Ti koupili starou teplárnu za stovky milionů korun, použili přitom prostředky přímo z firmy. Informují o tom Hospodářské noviny. Na obchodu se podílel i současný předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. Podle něj se nicméně jednalo o správné politické rozhodnutí.

Miroslav Pelta
zdroj: Isifa/LN autor: Jan Zátorský

V hledáčku hospodářské kriminálky, která zatím nikoho neobvinila, jsou od února kromě samotné investice a nejužšího vedení jablonecké radnice také zastupitelé, kteří pro koupi teplárny hlasovali. Jedním z nich byl i Pelta, který vedle FAČR působí také jako zastupitel za ODS.

Město koupilo teplárnu dráže, než kolik vyčíslil znalecký posudek, kriminálka proto zjišťuje, zda byl obchod vůbec výhodný. Zaplacená suma činila 219 milionů, posudek zněl na 189 milionů korun. "Je dobré novou éru teplárenství ve městě začít s novým jménem," uvedl mimo jiné primátor Petr Beitl.

Město bude muset navíc do firmy kvůli rekonstrukci potrubí a dalšího zařízení vložit 270 milionů. Na to ovšem nezbyly peníze. Transakce tedy vypadá následovně: 62,6 milionů vloží ze svého město, dalších 150,5 milionů půjde přímo z firmy, a to tak, že se sníží základní jmění společnosti. Město počítá i se státní dotací.

Pelta obchod obhajuje. "Bylo to naprosto zásadní a správné politické rozhodnutí," řekl Hospodářským novinám s tím, že si město musí rozmyslet, jak s podnikatelským záměrem, který by měl být ekonomicky výhodný pro provozovatele i odběratele, naloží. Podle opozice se teplárna letos dostane do 160milionové ztráty.

Zdroj
Hospodárske noviny

Hlavní zprávy

Nejčtenější články