Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

"Křetínského kabela" končí pro nedostatek důkazů bez trestu

Praha - Krajský soud v Praze zamítl odvolání státního zástupce v kauze, v níž byli obžalováni z korupce bývalí rozhodčí Tomáš Adámek a Pavel Býma a bývalý klubový funkcionář Martin Svoboda. Případ, známý jako "Křetínského kabela", tak byl po dvou letech definitivně uzavřen pro nedostatek důkazů.

Adámek v dopise adresovaném Fotbalové asociaci ČR obvinil Svobodu, že mu v březnu 2012 nabídl a později i předal úplatek 200 tisíc korun za to, že ovlivní utkání Jablonce s Plzní ve prospěch hostů. To potvrdil i další rozhodčí Býma, oba o tom navíc učinili notářský zápis.

Důkazy korupčního jednání však okresní soud pro Prahu-západ nenašel. Nepředložil je ani šéf Sparty Praha Daniel Křetínský, který kauzu v září 2012 odstartoval tvrzením, že má informace, že Plzeň dlouhodobě ovlivňovala své zápasy. Okresní soud tak v červnu celou trojici zprostil obžaloby a krajský soud teď tento rozsudek potvrdil.

"Soud konstatoval, že jediným důkazem jsou notářské zápisy, které pořídili oba rozhodčí. Ty však osvědčují jen právní formu, nikoli pravdivost informací v nich obsažených," řekl Svobodův advokát Bronislav Šerák.

Plzeňský klub zároveň podal na Adámka žalobu pro poškození dobrého jména a soud už dříve bývalému sudímu nařídil, aby se Viktorii omluvil a zaplatil 200 tisíc korun. Tento rozsudek dosud nenabyl právní moci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články