Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Královec: Já a asistent? Degradace fotbalu

Praha – První kolo nového ročníku Gambrinus ligy začíná už zítra, a to rovnou dvěma duely. Na pražské Julisce se střetne Dukla s Olomoucí, Bohemians 1905 pak svedou v Edenu bitvu se Slavií. Vedle týmů se však na nadcházející sezonu připravovali také rozhodčí. Třeba hlavní sudí Pavel Královec se chystal bez přestávky, asistent rozhodčího Tomáš Kovařík zase jel podle tréninkového plánu. Řekli to v pořadu Na slovíčko s tím, že připraveni budou stoprocentně.

"Příprava je standardní, u mě byla bez přestávky, protože jsem byl měsíc v Mexiku na mistrovství světa 17," říká Královec. "Stejně jako trénovaly ligové týmy, nelenili jsme ani my. Máme tréninkový plán od našeho kondičního trenéra, čtyřikrát týdně běháme a posíláme výkazy. Nicméně každý rozhodčí si do toho vkládá něco svého," dodává Kovařík. Při tréninku by Královec rozhodně nešvindloval. "Je to naše vizitka," tvrdí.

Nedokáže si představit, že by byl asistentem. "Už deset let jsem v ruce praporek nedržel. Kdybych se jako asistent zúčastnil nějakého ligového utkání, byla by to katastrofa a degradace fotbalu. Každý má nějaký styl rozhodování," vysvětluje Královec. Ani Kovařík by svůj post neměnil. "Jsem lepší asistent, neměl bych na to. Moje místo v lize je na lajně," říká.

I když přece jen nějaké úskalí asistent má. "Náš pohyb je jasně vymezen tím, jak se pohybuje předposlední bránící hráč. U nás výběr prostoru jako u hlavních rozhodčích nefunguje. Velmi často sledujeme ofsajdovou situaci, ani ne tak souboj. Je potřeba, aby ta dvojice rozhodčích spolupracovala," tvrdí Kovařík s tím, že z chvilkové nepozornosti může vzejít fatální chyba.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko s fotbalovými rozhodčími

Došlo i na otázku týkající se důvěryhodnosti českého fotbalu. Podle Královce se situace zlepšuje. "Samozřejmě, že to poznamenala korupční aféra, která u nás v určité době vypukla. Ale krédo rozhodčích nebo fotbalu jde nahoru." Kovařík si myslí, důkazem toho jsou hlavně profesionální soutěže. "Vidím v tom velký posun," dodává. Oba sudí však sledují i nižší soutěže, třeba ČFL. "Samozřejmě, že se chodím dívat, ale nemyslím si, že by tam byly nějak tendenčně řízená utkání," uvádí Královec.

Žádný tlak seshora nepociťují, a dokonce si prý mohou při zápase i lehce odpočinout. "Chvilková ztráta koncentrace plyne z normálního vnímání člověka. To je prostě vědecky dokázáno a může dojít k nějaké slabší chvilce. V důležité situaci by k tomu ale dojít nemělo. Rozhodčí by si mohl ulevit, když se nehraje," říká Kovařík.

Královec mu přitakává. "Prostor pro odpočívání tam je, jak po psychické či fyzické stránce, ale musí se najít vhodný moment. Třeba když je střídání," dodává muž, jenž na MS 17 pískal důležitý zápas Anglie – Německo. "Bylo to překvapení, rozhodovat čtvrtfinále. Myslím, že jsme to utkání zvládli, celkově to hodnocení dopadlo výborně."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články