Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Kozák se v Anglii poprvé trefil, City přejelo United

Londýn – Dvě minuty na hřišti stačily českému útočníkovi Liboru Kozákovi, aby si při svém druhém startu v anglické Premier League připsal premiérovou trefu a zařídil Aston Ville výhru 1:0 na hřišti Norwiche. Nedařilo se naopak Liverpoolu, který poprvé v sezoně prohrál, když doma překvapivě podlehl Southamptonu 0:1. Do čela anglické ligy se tak dostal Arsenal, který díky třem gólům ze standardních situací porazil Stoke 3:1. Manchester City v městském derby zničil United v poměru 4:1.

Kozák slaví branku za Aston Villu
zdroj: EMPICS autor: Nigel French

Soupeř Plzně v základní skupině Ligy mistrů Manchester City jednoznačně přehrál svého městského rivala United. Skóre souboje dvou nových trenérů otevřel famózním gólem Sergio Agüero, který krásně uklidil levou nohou centrovaný míč v letu za brankáře Harta. Druhou branku do sítě nevýrazných hostí přidal těsně před koncem prvního poločasu ze situace po rohovém kopu Yaya Touré.

Kanonáda bleděmodrých pokračovala i po přestávce. Pouhé dvě minuty po změně stran se na hranici pokutového území uvolnil Španěl Negredo a jeho přihrávku znovu protlačil do brány nikým nehlídaný Agüero. Na debaklových 4:0 pak o chvíli později zvýšil sám nahrávající španělský útočník po centrované přihrávce z pravé strany. Skóre už jen stačil korigovat několik minut před koncem po nádherné trefě do šibenice z přímého kopu Wayne Rooney.

Arsenal si poradil se Stoke a je v čele Premier League

Arsenal nastoupil do utkání téměř ve stejné sestavě jako v Lize mistrů proti Marseille, jen za zraněného Walcotta nastoupil mladičký Němec Serge Gnabry. Tým z Londýna se dostal do vedení hned v úvodu, když vyraženou střelu Mesuta Özila z přímého kopu dorazil do brány Aaron Ramsey. Velšský záložník tak pokračuje ve vynikající formě a vstřelil již osmý gól v osmém zápasu sezony.

Gunners však v nadcházející fázi zápasu příliš nepředvedli a přes převahu při držení míče si nevypracovali mnoho šancí. Ani Stoke na tom nebylo o moc lépe, jenže o dvacet minut později vyrovnalo. Po centru z pravé strany se ke střele do tyče dostala letní posila Marko Arnautovič, jehož odraženou ránu do brány dorazil Cameron. Ještě do poločasu se však znovu prosadil Arsenal. Z rohového kopu se ke hlavičce dostal Mertesacker a překonal Begoviče. Ve druhé půli pak na konečných 3:1 po přímém kopu Özila z levé strany zvýšil hlavou Bacary Sagna.

Výsledky 5. kola Premier League

Norwich - Aston Villa 0:1 (30. Kozák), Liverpool - Southampton 0:1 (53. Lovren), Newcastle - Hull 2:3 (10. a 44. Rémy - 26. Bredy, 48. Elmohamadí, 76. Aluko), West Bromwich - Sunderland 3:0 (20. Sessegnon, 76. Ridgewel, 90.+3 Amalfitano) West Ham United - Everton 2:3 (31. Morrison, 77. Noble z pen. - 62. a 83. Baines, 85. Lukaku), Chelsea - Fulham 2:0 (52. Oscar, 84. Mikel), Arsenal - Stoke 3:1 (5. Ramsey, 36. Mertesacker, 72. Sagna - 26. Cameron), Crystal Palace - Swansea 0:2 (2. Michu, 48. Dyer), Cardiff - Tottenham 0:1 (90.+3 Paulinho), Manchester City - Manchester United 4:1 (16. a 47. Agüero, 45.+1 Touré, 50. Nasri - 87. Rooney).

Kozák si po dvou minutách na hřišti připsal první gól v Anglii

Český reprezentační útočník se na hřiště dostal ve 28. minutě, kdy vystřídal zraněného Christiana Bentekeho. Aston Villa v té době ale již mohla prohrávat. Po šesti minutách měli totiž domácí výhodu pokutového kopu poté, co ve vápně zahrál rukou Ciaran Clark. Americký brankář Bradley Guzan však penaltu Robertu Snodgrassovi chytil.

Po půl hodině hry přišel Kozákův moment. Bývalý útočník Lazia či Opavy nejprve spálil vyloženou šanci, kdy šel sám na brankáře Ruddyho. Odražený míč se však dostal ke Gabrielu Agbonlahorovi, jenž českému reprezentantovi přihrál před odkrytou branku a ten poslal Aston Villu do vedení. V ligovém utkání Kozák skóroval poprvé od května 2012, kdy se trefil v italské lize do sítě Interu Milán.

Domácí Norwich si sice vytvořil ještě několik velice slibných příležitostí, ale ani jednu neproměnil, a Villans se tak mohli po třech prohrách radovat ze zisku tří bodů a z prvního čistého konta po šestadvaceti ligových zápasech.

Liverpool doma selhal se Southamptonem

Liverpool nenavázal na skvělý vstup do sezony a poprvé nezískal ani bod, když před vlastními fanoušky překvapivě prohrál se Southamptonem 0:1. Na hře Reds byla znát absence mladého Brazilce Coutinha, který si proti Swansea poranil rameno. Utkání rozhodl jedinou brankou stoper Dejan Loven, jenž se trefil v 53. minutě po rohu. Dobrou zprávou pro Liverpoolské je alespoň fakt, že v příštím kole může po desetizápasovém trestu naskočit největší hvězda týmu Luis Suárez.

Zaváhání Reds využila londýnská Chelsea, která ukončila čtyřzápasové čekání na výhru v soutěžním duelu a před vlastními fanoušky porazila Fulham 2:0. Vítězství se však nerodilo jednoduše. Blues mohli již po čtvrt hodině prohrávat, když úplně sám postupoval na Čecha v brance Chelsea Bent, ale český brankář se zaskvěl perfektním zákrokem.

Vytoužené vedoucí branky se svěřenci Mourinha dočkali až po poločase, kdy se trefil Oscar. Konečnou podobu výsledku dal osm minut před koncem John Obi Mikel, který si připsal vůbec první branku v dresu Blues od příchodu v roce 2006.

Čtvrtou prohru z pěti dosavadních utkání zaznamenali hráči Sunderlandu v sestavě s Ondřejem Čelůstkou, kteří prohráli na hřišti West Bromwiche 3:0. Útočník vítězného celku Matěj Vydra stále laboruje se zraněním a nebyl ani na lavičce. Newcastle sice jako sedmý tým v historii dosáhl díky trefě Loica Rémyho na svůj 5000. gól v nejvyšší soutěži, přesto však nestačil v domácím prostředí na nováčka z Hullu 2:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články