Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kozák před nahuštěným programem Premier League: Zvláštní, ale skousnu to

Praha/Birmingham - Útočník Aston Villy Libor Kozák poprvé slaví Vánoce v Anglii, kde jim tradičně vévodí nabitý fotbalový program. Čtyřiadvacetiletý reprezentant prý nejhektičtější svátky v dosavadní kariéře přetrpí a doufá, že jeho týmu přinesou co nejvíce bodů do tabulky Premier League.

Kozák slaví branku za Aston Villu
zdroj: EMPICS autor: Nigel French

"Je to rozdíl oproti domovu, ale mám tu rodinu, takže pohoda je i tady. Moc volna ale není. Hrajeme ve čtvrtek, v sobotu (a na Nový rok), takže máme normálně ráno tréninky. Teď jsou dřív a kratší, takže alespoň můžeme být doma dřív," řekl Kozák, který přestoupil do Aston Villy v létě z Lazia Řím.

"V Itálii vždycky byla vánoční přestávka. Hrálo se 21. prosince a pak byla týdenní pauza, takže tohle zažívám poprvé. Je to zvláštní, člověk si Vánoce asi tolik nevychutná. Ale lidé to tady mají rádi a žijí fotbalem o Vánocích. Já to tak beru a skousnu to," doplnil vytáhlý forvard.

Také birminghamský klub čeká mezi svátky možná klíčové období celé sezony. "Po třech porážkách musíme bodovat. Hrajeme s týmy, nad kterými bychom měli vyhrát. Příští tři zápasy (s Crystal Palace, Swansea a Sunderlandem) budou hodně důležité a ukážou, o co vlastně v novém roce budeme hrát," upozornil Kozák.

Aston Villa je po 17 kolech anglické ligy na třináctém místě s šestibodovým náskokem na pásmo sestupu. "Mohli jsme mít nějaký bod navíc, ale i tak se držíme. A když uděláme z těch tří zápasů třeba sedm bodů, tak to bude nádhera," uvažoval osminásobný reprezentant.

V tomto ročníku zatím zasáhl do 12 ligových zápasů a vstřelil čtyři branky stejně jako jeho hlavní konkurent v týmu Christian Benteke. "Osobně to beru hodně kladně a pozitivně. Věděl jsem, že Benteke je útočník číslo jedna, dal tady minulou sezonu dvacet gólů, takže se konkurence a boj dal očekávat. Pomohlo mi určitě nějaké jeho zranění, jinak bych zápasů mohl mít méně. Věřím, že jsem si o místo řekl výkony i nějakým tím gólem. S vytížením jsem spokojený a přeju si, aby to tak bylo dál," uvedl bývalý hráč Opavy, Lazia a Brescie.

Vylepšit angličtinu

Přestože si nové angažmá pochvaluje, ještě plně aklimatizovaný není. "Asi si těžko lze zvyknout z pěti roků v Itálii na čtyři měsíce v Anglii. Je to lepší, asi k úplné aklimatizaci ještě chybí nějaký čas, a to se týká i života. Beru to jako novou zkušenost a motivaci," konstatoval Kozák, který také prý ještě potřebuje trochu zlepšit angličtinu.

Libor Kozák
zdroj: avfc.co.uk

I tvrdší ostrovní styl mu sedí. "Proti Itálii rozhodčí nepískají skoro nic, což mi spíše vyhovuje, protože také mohu hrát důrazněji a více na tělo. S tím problém nemám. Největším rozdílem je jiný styl hry, tady to nakopávají a hrají na dlouhé balony, zatímco v Itálii to bylo většinou po zemi a v ofenzivě takticky sevřené. Tady to je více jízda, postupně si zvykám a sedí mi to," řekl dvojnásobný vítěz Italského poháru.

Život v Birminghamu je podle něj nesrovnatelný s tím předchozím v italské metropoli. "Možná pravý Říman by s tím problém měl, ale já jako Čech ne. Samozřejmě je Řím pěkné město, tady to není tak bohaté na život, ale nejsem kvůli tomu smutný," přiznal Kozák.

I v Anglii zůstal věrný italské kuchyni. "Nebylo to lehké, ale nějakým způsobem ji udržuji. Není to tak, že teď jím 'hambáče' a slaninu. Když tady já, přítelkyně nebo rodiče vaří, tak je to italská kuchyně a snažím se chodit i do italských restaurací," dodal nejlepší střelec minulé sezony Evropské ligy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články