Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kozák dal hattrick, Interu čtyři góly k postupu nestačily

Praha - Český fotbalový útočník Libor Kozák hattrickem zařídil Laziu Řím postup do čtvrtfinále Evropské ligy přes Stuttgart. Italský klub dnes vyhrál odvetu 3:1, už po prvním zápase v Německu měl náskok 2:0. Kozák dal v této sezoně už osm pohárových gólů a dostal se do čela tabulky střelců celé soutěže, když přeskočil i Edinsona Cavaniho z Neapole.

Libor Kozák
zdroj: Getty Images

Čtvrtfinále si zahraje i brankář Petr Čech s Chelsea, která doma otočila souboj se Steauou Bukurešť a vyhrála 3:1. Klíčový postupový gól zařídil kritizovaný útočník Torres, který se trefil po jedenáctizápasové pauze. Vzápětí však neproměnil penaltu, Chelsea to ale mrzet nemuselo. Čech k postupu přispěl výtečným zákrokem ještě za stavu 0:0.

Dál jdou i další dva anglické kluby Newcastle a Tottenham, který sice proti Interu Milán přišel o tříbrankový náskok z prvního utkání, ale v prodloužení vybojoval postup po výsledcích 3:0 a 1:4. Do čtvrtfinále prošly také Kazaň, Basilej a Benfica.

Kozák vede tabulku střelců

Zatímco ve 12 startech v italské lize se Kozák v této sezoně ještě netrefil, v Evropské lize je nejlepším kanonýrem. Pokud by se počítaly i góly z předkol, tak se trefil už podesáté z devíti startů.

Odveta se Stuttgartem mu vyšla ideálně. Už v 6. minutě využil nepozornost hostujících obránců a z malého vápna poslal do branky střílený centr Radua. Za další dvě minuty skvěle zakončil rychlý brejk Lazia, když z plného sprintu napálil míč pod břevno. V tu chvíli by musel Stuttgart vstřelit čtyři branky, dosáhl však jen na jednu zásluhou Hajnala. V závěru ale Kozák dokonal svůj premiérový hattrick v Laziu.

Antonio Cassano s hráči Interu po zápase s Tottenhamem
zdroj: Getty Images

Tottenham měl po prvním utkání velmi dobrou výchozí pozici, jenže Inter nesložil zbraně a zásluhou ve formě hrajícího Palacia vykřesal naději. Argentinský útočník nejprve připravil gól pro Cassana a po změně stran sám přidal druhý zásah. Interu pak navíc pomohl i zkušený stoper hostů Gallas, který si dal čtvrthodiny před koncem vlastní gól, srovnal skóre a zařídil prodloužení. V 96. minutě však útočník Tottenhamu Adebayor dorazil střelu Dembélého a zařídil Londýňanům postup. Nic na tom nezměnil ani další gól Interu, jehož autorem byl Álvarez.

Prodloužení přineslo postup i Kazani, která v obou zápasech s Levante hrála 0:0. Až po 190 minutách konečně přišel gól, hrdinou se stal Rondón. Vzápětí přidal druhý zásah Djadjun a Kazaň vyhrála 2:0.

Naopak druhý z ruských celků Petrohrad vypadl, když doplatil na porážku 0:2 z úvodního duelu v Basileji. Doma se sice ujal v první půli vedení gólem Witsela a celý druhý poločas hrál přesilovou hru po vyloučení Diaze, ale potřebný druhý zásah už nepřidal.

Výsledky odvet osmifinále fotbalové Evropské ligy

Zenit Petrohrad - Basilej 1:0 (1:0)

Branka: 30. Witsel. Rozhodčí: Gil (Pol.). ČK: 45. Diaz (Basilej). První zápas: 0:2, postoupila Basilej.

Kazaň - Levante 2:0 po prodl. (0:0, 0:0)

Branky: 100. Rondón, 112. Djadjun. Rozhodčí: Stavrev (Mak.). První zápas: 0:0, postoupila Kazaň.

Inter Milán - Tottenham 4:1 po prodl. (3:0, 1:0)

Branky: 20. Cassano, 52. Palacio, 75. vlastní Gallas, 110. Álvarez - 96. Adebayor. Rozhodčí: Bebek (Chorv.). První zápas 0:3, postoupil Tottenham.

Bordeaux - Benfica Lisabon 2:3 (0:1)

Branky: 74. Diabate, 90. vlastní Jardel - 75. a 90.+1 Cardozo, 30. Jardel. Rozhodčí: Hategan (Rum.). První zápas: 0:1, postoupila Benfica.

Newcastle - Machačkala 1:0 (0:0)

Branka: 90.+3 Cissé. Rozhodčí: Aytekin (Něm.). ČK: 55. Carcela-González (Machačkala). První zápas: 0:0, postoupil Newcastle.

Lazio Řím - Stuttgart 3:1 (2:0)

Branky: 6., 8. a 87. Kozák - 62. Hajnal. Rozhodčí: Hagen (Nor.). První zápas: 2:0, postoupilo Lazio.

Chelsea - Steaua Bukurešť 3:1 (1:1)

Branky: 34. Mata, 58. Terry, 71. Torres - 45. Chiriches. Rozhodčí: Lannoy (Fr.). První zápas: 0:1, postoupila Chelsea.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články