Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Koupí Ostrava Bazaly? Za záchranu fanoušci demonstrovali před radnicí

Ostrava – Město Ostrava jedná o koupi stadionu Na Bazalech tamního fotbalového Baníku. Klub má už delší dobu finanční problémy a městu nabízí stadion za symbolickou cenu - výměnou za to, že se o něj bude starat. Za záchranu stadionu dnes demonstrovalo před ostravskou radnicí kolem tří set fanoušků fotbalového klubu.

Baník se nachází v kritické finanční situaci. Dluhy po předchozím majiteli Tomáši Peterovi ještě nebyly definitivně vyčísleny, momentálně však činí přibližně 140 milionů korun. Nové vedení napravuje Baníku Peterou pokřivené vztahy s místní radnicí a snaží se s jejím vedením dohodnout na vstupu města do akcionářské struktury klubu, což je mimo jiné i klíčová podmínka banky pro navýšení provozního úvěru. 

Názory zastupitelů na další osudy stadionu se však velmi rozchází. Vládní koalice je toho mínění, že by se Baník prostřednictvím koupě Bazalů zachránit měl, opozice je opačného názoru. Dle nich začala Ostrava opravovat lehkoatletický stadion ve Vítkovicích, do kterého hodlá investovat až 800 milionů korun. 

Aby Bazaly splňovaly prvoligové podmínky, potřebovaly by podle jejich majitele investici kolem 500 milionů korun. Tolik peněz ale dle opozice Ostrava navíc nemá. Další jednání o osudu stadionu se uskuteční zítra, o případném odkupu se má rozhodovat příští týden. "Pokud se nezachrání Bazaly, a to bez pomoci města nepůjde, tak záchrana klubu bude velmi složitá," myslí si spolumajitel Baníku Petr Šafarčík v pořadu Na slovíčko, jehož záznam můžete shlédnout výše.

Pavel Kajnar, primátor města

"Majitelé Baníku potřebují rychle pomoci, na druhé straně město má své tempo a to způsobuje konflikt, který může způsobit to, že vám nyní neřeknu stanovisko města."

"Věřím, že Ostrava jednou bude mít plnohodnotný fotbalový stadion, a dovedu si představit, že se na tom bude podílet, ale určitě to není otázka příštího roku," uvedl Kajnar. Podle Václava Daňka se právě provozování stadionu městem jako spolupráce nabízí. "Je to takhle nastaveno v drtivé většině českých klubů, ale i v zahraničí. Bylo by dobře, kdyby stejný systém fungoval také v Ostravě," řekl Daněk, který je zároveň předsedou občanského sdružení Baník Baníku.

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články