Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kouče Bílka čeká domácí debut. Češi hostí Lotyše

Liberec - Poslední šanci na zkoušení mají čeští fotbaloví reprezentanti, kteří si v dnešní generálce před zářijovým startem evropské kvalifikace chtějí upevnit sebevědomí v duelu s Lotyšskem. Národní tým po libereckém závěrečném testu ukončí téměř devítiměsíční přípravné období, v kvalifikačních zápasech už totiž možnost na opravu nebude a každé zaváhání se může vymstít. Zápas začíná ve 20:15, přímý přenos vysílá ČT4 a web SportŽivě.cz.

Reprezentace se českým fanouškům na domácí půdě představí poprvé od loňského října; když mužstvo převzal trenér Michal Bílek, zatím pokaždé hrálo venku. Po blamáži na listopadovém turnaji ve Spojených arabských emirátech přišla těsná prohra v další přípravě ve Skotsku, květnové turné po Spojených státech pak přineslo prohru s Tureckem a až ve svém pátém utkání na lavičce se Bílek dočkal výhry, když Češi porazili účastníka nedávného mistrovství světa výběr USA 4:2. "A na tento zápas si proti Lotyšsku přejeme navázat. Chceme zápas s Lotyšskem zvládnout výsledkově, ale také předvést dobrý výkon," řekl Bílek.

Fotbalisté se pak přesunuli do severočeského regionu, který o víkendu postihly ničivé povodně. Vedení týmu přemýšlí, jakým způsobem postiženým oblastem pomoci, pravděpodobná je prý finanční sbírka. "Ale fanouškům zkusíme udělat radost i naší hrou," poznamenal Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Česká reprezentace před zápasem s Lotyšskem

Před domácí premiérou ve funkci reprezentačního trenéra znovu řeší, jak si poradit v neúplné sestavě. Bílek zatím nikdy neměl k dispozici nejsilnější tým a ani duel s Lotyšskem není výjimkou. "Je to bohužel realita, na kterou si zvykáme. Musíme si s tím poradit," prohlásil Bílek. Kvůli zranění chybí brankář Petr Čech, jehož místo by měl zaujmout Jaroslav Drobný. Dlouhodobě mimo hru bude stoper Tomáš Sivok, o jehož pozici se můžou ucházet Roman Hubník, Michal Kadlec a Jan Rajnoch. Bílka mrzí i to, že znovu nemůže využít služeb útočníka Milana Baroše, se kterým jako reprezentační kouč ještě nemohl spolupracovat.

Sledujte zápas ve vysokém rozlišení

0Utkání ČR – Lotyšsko je prvním srpnovým zápasem, jehož přenos sportovní kanál ČT4 nabídne také v HD rozlišení. Na dalším televizní klání s ostrým obrazem se mohou diváci těšit už příští týden, a to úterý 17. a ve středu 18. srpna vždy od 20:30 hodin v rámci play off Ligy mistrů – přesněji souboje AC Sparta Praha s MŠK Žilina a Werder Brémy proti Sampdoria Janov. V pátek 27. srpna od 20:30 hodin bude připraven přímý přenos v HD ze střetnutí Inter Milán – Atlético Madrid v rámci Superpoháru UEFA.

Na Barošovo místo se tlačí několik kandidátů

Po vydařeném turnaji v USA je velkým kandidátem na základní sestavu Martin Fenin, šanci vyhlížejí i Tomáš Necid, David Lafata a také Roman Bednář. Ten je v reprezentaci po půldruhém roce a poprvé od velké aféry, kdy byl loni na jaře přistižen, jak si kupuje kokain a marihuanu. "Teď jsem někdo úplně jiný, soustředím se jen na fotbal a nemyslím na nic jiného. Na minulost chci zapomenout," prohlásil v pondělí Bednář.

Co jej možná těší před bitvou s Lotyšskem nejvíc, je přítomnost záložníka Tomáše Rosického. Ten kvůli zranění zmeškal poslední přípravu v USA, pod koučem Bílkem hrál jen před půlrokem ve Skotsku, ale teď je prý připraven v plné síle pomoci. "Pořád máme konkurenceschopný tým. Nesmíme se ohlížet na soupeře, musíme se dívat sami na sebe a hledat vlastní tvář. Ve středu si oživíme návyky a spolupráci, tedy to, s čím bychom chtěli jít do kvalifikace," prohlásil Rosický.

Lotyšsko zdobí defenzivní hra

Ten podle všeho neodehraje celý zápas, Bílek bude zvažovat, jak zátěž mezi jednotlivé hráče rozdělí. Čechy zřejmě čeká především velké dobývání soupeřovy obrany, Lotyši jsou svoji defenzivou pověstní. Jejich poslední dva přípravné zápasy skončily bezbrankovou remízou, letos odehráli celkem pět zápasů s celkovým skóre 1:3, aniž se dočkali vítězství.

Předpokládané sestavy:

ČR: Drobný - Pospěch, Hubník, Kadlec, Pudil - Hübschman, Polák - Štajner, Rosický, Plašil - Fenin.

Lotyšsko: Kolinko - Klava, Mihadjuks, Laizans, Ivanovs - Krjakulis, Pereplotkins, Rubins, Solonicins - Rafalskis, Grebis.

Bilance: ČR - Lotyšsko 2 2 0 0 6:1

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články