Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Kouč Černé Hory: Jsem si jist, že můžeme vstřelit dva či tři góly

Podgorica – Odveta baráže o postup na ME mezi českými fotbalisty a Černou Horou v Podgorici je za dveřmi. Domácí tým navzdory pražské dvougólové porážce věří v postup. Trenér Branko Brnovič důvěru ve své hráče opírá o měsíc staré utkání s Anglií, ve kterém Černohorci dokázali dvoubrankové manko smazat za poločas. V říjnovém duelu kvalifikace Černohorci prohrávali v Anglii po půlhodině 0:2, ale Zverotič s Delibašičem zařídili konečnou remízu 2:2, která znamenala pro Černou Horu jistotu postupu do baráže.

"Byli jsme schopní proti Anglii srovnat z 0:2 na 2:2 za 45 minut, tak proč by se nám to nemělo podařit za 90 minut proti České republice?" položil řečnickou otázku Brnovič. "Zvlášť když Češi nedosahují kvalit Anglie," dodal.

Ačkoli se zdá být šance na postup pro Černou Horu mizivá, Brnovič zůstává optimistou. "Někdo si může myslet, že jsem blázen, ale já svým hráčům věřím. Jsem si jistý, že jsme schopní vstřelit dva či tři góly. Jedinou obavu mám z toho, abychom při naší snaze neinkasovali po brejku," připustil Brnovič. "Vím ale, že hráči na hřišti nechají vše. A stejně tak fanoušci v ochozech," dodal.

Stejného názoru jako kouč je i černohorský útočník Dejan Damjanovič. "V Praze jsme předvedli nejhorší výkon v kvalifikaci. Doma ale podáváme úplně jiné výkony a dokážeme to i tentokrát. Rozhodně neskládáme zbraně," prohlásil útočník z korejského Soulu. "Potřebujeme rychlý gól a pak to bude vyrovnaný zápas, v němž se může stát cokoli. Pokud se nám povede začátek, tak třeba dosáhneme výsledku, ve který teď jen doufáme," dodal.

Největší hvězda Mirko Vučinič nedal gól v reprezentaci už třináct měsíců a právě jeho střelecký půst přičítají experti krizi, do které se Černá Hora nyní dostala. Vučinič však stále věří, že není nic ztraceno. "Pokud vstřelíme do 70. minuty gól, věřím, že postoupíme," podotkl kapitán Černohorců. Právě od Vučiniče a dalšího italského krajánka Jovetiče čekají domácí lepší výkon. Branko Brnovič, trenér černohorské reprezentace: "Vučinič a Jovetič hráli v Praze na 30 až 40 procent svých možností. Pokud předvedou, co opravdu umí, máme šanci, ale není to jen o nich."

Čtyřiačtyřicetiletý černohorský kouč věří, že se se svými svěřenci dočká první výhry ve funkci hlavního trenéra. A po třech dnech a trojím zhlédnutí videozáznamu zůstal přesvědčený, že cesta jeho týmu na šampionát ještě není zavřená. Zápas v Praze prý velmi důkladně prostudoval a nesouhlasil tak docela s tvrzením, že klíčovým hráčem Čechů byl Tomáš Rosický. "Měl jednu dobrou akci, jinak jsme ho dokázali uhlídat a věřím, že se nám to podaří i nyní. Jen nesmí dostat moc prostoru," řekl na adresu českého kapitána. Rosický podle něj měl navíc na Letné dostat žlutou kartu za údajné simulování před trestným kopem, z něhož dali Češi druhý gól.

V barážích dvoubrankový náskok vždy stačil k postupu

Pro české fotbalisty hovoří před odvetou historická statistika. V posledním dvacetiletí, kdy se samostatná reprezentace pohybuje na fotbalové scéně, dvoubrankové vedení po prvním utkání dosud vždy stačilo k postupu na šampionát.

Třikrát se před evropskými a světovými šampionáty (1992, 1994 a 2010) barážové zápasy vůbec nehrály, před Eurem 1996 se uskutečnil na neutrální půdě pouze jeden duel Nizozemsko - Irsko (2:0). Před ostatními turnajovými vrcholy se v posledních dvou dekádách konalo play-off, a pokud se podařilo v odvetě někomu zvrátit postupové šance, nikdy se tak nestalo po prvním výsledku 2:0 či dokonce vyšším. Nejdramatičtějším soubojem o postup byl duel mezi Tureckem a Švýcarskem před pěti lety, kdy šlo o účast na MS 2006. První duel Švýcaři vyhráli 2:0, a i když v odvetě prohráli 2:4, pravidlo o vstřelených gólech na soupeřově hřišti je poslalo do dalších bojů. Zápas tehdy skončil hromadnou bitkou hráčů a realizačních týmů v tunelu při odchodu ze hřiště.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Vláška

Přehled barážových duelů, v nichž týmy vyhrály první zápas 2:0:

MS 2006: Švýcarsko - Turecko 2:0 a 2:4, postup Švýcarsko.

ME 2000: Skotsko - Anglie 0:2 a 1:0, postup Anglie.

MS 1998: Chorvatsko - Ukrajina 2:0 a 1:1, postup Chorvatsko.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články