Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Korupční kauzu Olomouce a Bohemians už zkoumá krajský soud

Olomouc - Korupční kauzu mezi fotbalovými kluby Sigmou Olomouc a Bohemians Praha již dostali na stůl soudci olomouckého krajského soudu. Případ k nim doputoval poté, co se proti zprošťujícímu rozsudku olomouckého okresního soudu v lednu odvolal státní zástupce. Podle soudce, jenž má případ na starosti, by měl přijít na pořad dne do měsíce. Spis obdržel odvolací krajský soud minulý týden. "Už se na to dívám. Předpokládám, že do měsíce bude nařízeno veřejné jednání," řekl soudce Anton Bucheň.

Státní zástupce obžaloval olomouckého brankáře Petra Drobisze z podplácení a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera, Davida Zoubka a prezidenta Bohemians Praha Karla Kapra z přijímání úplatku. Vinil je z toho, že jim Drobisz na konci května 2009 předal 300 000 korun, které měly zajistit Olomouci výhru ve vzájemném ligovém utkání.

Olomoucký okresní soud však loni v říjnu všechny čtyři aktéry obžaloby zprostil. Podle soudce Aleše Vašků bylo sice prokázáno, že peníze ze strany Sigmy byly klubu Bohemians předány, ale neprokázalo se, že by se na podplácení podíleli samotní obžalovaní. Neměl pro to dostatek jednoznačných důkazů. Přispělo k tomu i to, že údajnou korupci nahlásil Kapr až po tři čtvrtě roce.

Konečný: Sigma ani Drobisz nic nespáchali

Drobiszův obhájce Petr Konečný řekl, že odvolání žalobce znamená pro olomoucký klub další šanci, ve které se otevírá možnost hájit Sigmu s tím, že se skutek vůbec nestal. "Trváme na tom, že Drobisz ani Sigma nic nespáchali," uvedl Konečný s tím, že po rozsudku zůstal na olomouckém klubu stín.

Disciplinární komise už předloni v dubnu potrestala Bohemians Praha pokutou ve výši šest milionů korun a odečtem dvaceti bodů za to, že při vyšetřování korupční kauzy ani na třetí pokus klub nedodal věrohodné důkazy a pak nenastoupil k utkání proti Bohemians 1905.

Olomouc již přišla o 9 bodů

Olomoucký klub u disciplinárky loni v srpnu dostal čtyřmilionovou pokutu a přišel o devět bodů v tabulce. Brankář Drobisz obdržel pokutu 200 tisíc korun a zákaz činnosti na 18 měsíců, dvouletý zákaz výkonu funkcí ve fotbale dostal bývalý ředitel olomouckého klubu Jiří Kubíček.

Odvolací a revizní komise sice v září tresty pro olomoucký klub, Drobisze i Kubíčka kvůli údajným závažným procesním nedostatkům při vynesení verdiktu disciplinárky zrušila, ale ta vzápětí při dalším řízení původní tresty znovu potvrdila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články