Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Korupční kauza Sigmy a Bohemians nekončí

Olomouc - Korupční kauza mezi fotbalovými kluby Sigmou Olomouc a Bohemians Praha nekončí. Žalobce dnes podal proti rozsudku olomouckého okresního soudu, který všechny čtyři aktéry loni zprostil obžaloby, odvolání. Informoval o tom státní zástupce Petr Matoušek. Případem se tak bude zabývat olomoucký krajský soud.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Dnešního dne jsem v předmětné trestní věci podal odvolání proti zprošťujícímu rozsudku, a to v neprospěch všech čtyř obžalovaných," uvedl Matoušek. Státní zástupce původně obžaloval olomouckého brankáře Petra Drobisze z podplácení a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera, Davida Zoubka a prezidenta Bohemians Praha Karla Kapra z přijímání úplatku. Vinil je z toho, že jim Drobisz na konci května 2009 předal 300 000 korun, které měly zajistit Olomouci výhru ve vzájemném ligovém utkání.

Olomoucký okresní soud loni v říjnu všechny čtyři aktéry zprostil obžaloby. Podle soudce Aleše Vašků bylo sice prokázáno, že peníze ze strany Sigmy byly klubu Bohemians předány, ale neprokázalo se, že by se na podplácení podíleli samotní obžalovaní. Neměl pro to dostatek jednoznačných důkazů. Přispělo k tomu i to, že údajnou korupci nahlásil Kapr až po tři čtvrtě roce.

Drobiszův obhájce Petr Konečný řekl, že odvolání je právem státního zástupce. Ponechal si lhůtu na odvolání a téměř tři měsíce čekal na doručení rozsudku. "Je to pro nás další pokračování v této věci. Je to další běh, ve kterém se nám otevírá možnost hájit Sigmu s tím, že se skutek vůbec nestal. Trváme na tom, že Drobisz ani Sigma nic nespáchali," uvedl Konečný s tím, že po rozsudku zůstal na olomouckém klubu stín. To, že se případ dostane před krajský soud, je pro Sigmu podle něj výzva se očistit. "Odvolací soud tak může posoudit, zda jsou důkazy pro to, že se skutek stal," dodal Konečný.

Kauzou se olomoucký soud zabýval od loňského května. Soudní jednání doprovázely tajné nahrávky, intriky, dopisy soudci, ale i urážky a napjaté emoce. Soud přistoupil dokonce ke třem konfrontacím, kdy si svou pravdu protistrany vyříkávaly z očí do očí. Při odůvodnění rozsudku soudce tehdy nešetřil kritikou českého fotbalu, který přirovnal ke "smradu", který doprovází na vesnici změnu počasí. "Tím, že řeknu, že český fotbal je žumpa, nebudu přehánět," uvedl tehdy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články