Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Korupční aféra v českém fotbale putuje k soudu do Štrasburku

Brno - Na Evropský soud pro lidská práva se obrací bývalý rozhodčí Vladimír Pastyřík, jehož stížnost nedávno odmítl Ústavní soud. Korupční aféra v českém fotbale tak bude pokračovat ve Štrasburku. Pastyřík tvrdí, že policie získala klíčový důkaz, tedy odposlechy telefonických hovorů, nezákonným způsobem. Někdejší rozhodčí, jenž byl prvním pravomocně odsouzeným v celé aféře, řekl, že bude žádat odškodné.

"Než se mnou začal soud, tak všechny odposlechy byly otištěny v médiích, a co je vůbec nejhorší - byla podle nich napsaná divadelní hra. Stále ale tvrdím, že odposlech, který byl navíc nařízen na pana (bývalého sportovního ředitele Viktorie Žižkov Ivana) Horníka, byl nezákonný," uvedl Pastyřík. U štrasburského soudu podá stížnost na Českou republiku.

Horník a Pastyřík spolu podle obžaloby hovořili dva dny před utkáním, jež se hrálo v roce 2004. Žižkovu tehdy hrozil sestup z první ligy a Horník v telefonátu uvedl, že zápas s Brnem je pro Viktorii poslední šancí na záchranu. Pastyříkovi slíbil "třicetník", tedy 30 000 korun. "Jasně, uvidíme se v neděli," reagoval Pastyřík. U soudu však prohlásil, že kvůli špatnému signálu Horníkovi vůbec nerozuměl.

Pastyřík neuspěl ani u Ústavního soudu

Použitelnost telefonického odposlechu Patyřík neúspěšně zpochybňoval v celém procesu i v ústavní stížnosti. Dále nesouhlasil s právním posouzením skutku. Senát Ústavního soudu mu však nevyhověl. Stížnost hlavního hybatele událostí Horníka leží u Ústavního soudu více než rok, zatím o ní soudci nerozhodli.

Odposlechy fotbalových funkcionářů a rozhodčích povolil soud v roce 2003 a staly se hlavními důkazy v několika větvích korupční aféry. Všechny soudy záznamy telefonních hovorů použily bez výhrad s výjimkou korupčního případu kolem fotbalového klubu Slovan Liberec. Pastyřík se právě na tuto kauzu odvolává.

Za korupci Pastyřík dostal osmiměsíční trest vězení s odkladem na dva roky, pokutu 30 000 korun a tříletý zákaz činnosti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články