Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Korea přehrála nevýrazné Řeky

Port Elizabeth - Fotbalisté Korejské republiky zvítězili v úvodním zápase skupiny B MS ve fotbalu po přesvědčivém a aktivním výkonu 2:0 nad Řeckem. Semifinalisté domácího světového šampionátu v roce 2002 zvládli nástup do obou poločasů. Již v 7. minutě otevřel skóre I Čong-su, v prvních minutách druhé poloviny zápasu přidal po individuální akci druhý gól Park Či-song, hvězda anglického Manchesteru United. Řekové dali vzpomenout na svůj někdejší úspěch z ME 2004 spíše fotbalovým pamětníkům díky odlesku úspěšného trenéra Otto Rehhagela než herním projevem. Několika nebezpečnými akcemi zahrozili pouze v závěru utkání, asijský soupeř však taktickou obranou dokázal první tři body v tabulce uhájit. Informace o MS ve fotbalu najdete také na internetovém speciálu msfotbal.cz.

Pro německého kouče Řeků Rehhagela, před několika lety díky triumfu v Portugalsku málem dosazovaného mezi olympské bohy, byla premiéra týmu na letošním MS velkým zklamáním, zejména kvůli matnému výkonu jeho svěřenců ze začátku obou poločasů. Jedinou osobní útěchou mu bylo vlastní statistické prvenství - v 71 letech se stal nejstarším trenérem, který kdy v turnaji vedl mužstvo.

Reportáž z utkání Řecko - Korejská rep. sledujte zde

Ve třetí minutě sice po rohu ohrozil korejskou branku nepřesnou střelou Torosidis, ale potom se utkání ubíralo jiným směrem. Velký vliv na to měla rychlá branka Asiatů: Katsuranis centr Čcha Tu-i z rohového kopu místo odhlavičkování jenom lehce lízl za sebe a I Čong-su neměl problém míč holení z malého vápna usměrnit do sítě. Řecké plány dostaly hned ze startu povážlivé trhliny. Sázka na pověstnou obranu musela ustoupit tvořivější hře směrem dopředu, jenže ta Rehhagelovým hochům zrovna nešla.

Čiperní Korejci byli především díky své rychlosti nebezpečnější a drzejší. V útoku si dovolili souboje jeden na jednoho, ani řecká obrana nepůsobila příliš sebejistě. Jejím středem v 28. minutě pronikl do obrovské příležitosti Pak Čchu-jong, ale gólman Tzorvas přízemní střelu útočníka Monaka vychytal. Řekové operovali hned s třemi útočnými hroty, ale ty byly zcela utopené. Dlouhé nákopy dopředu neměly šanci na úspěch, byť týmu z Balkánu v závěru půle přinesly alespoň územní převahu.

Rehhagel o poločase nečekaně stáhl kapitána Karagunise, nepříznivý vývoj tím však neobrátil. Soupeři naopak znovu stačilo sedm minut na gól: podepsal se pod něj především obránce Torosidis lajdáckou rozehrávkou na střed, kterou vystihl Pak Či-song a největší korejská hvězda z Manchesteru United krátké sólo zakončila neomylně křížnou ranou k tyči.

S Řeky mohlo být i hůř, Pak Čchu-jong hlavou v 64. minutě po rychlém brejku však jen těsně přestřelil. Řecko své prokletí světových šampionátů nezlomilo. Branka soupeře znovu zůstala začarovaná, přestože v 81. minutě se musel vyznamenat korejský gólman a vyrazit nebezpečnou Gekasovu ránu z otočky.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články