Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kopal za Plzeň, teď je videotechnikem u reprezentace. Ševinský fotbal neopustil

Je to už nějaká doba, kdy se František Ševinský proháněl po ligových trávnících. Kariéra někdejšího obránce Viktorie Plzeň se ale po fotbalové cestě ubírá dál. Ševinský teď totiž působí u české reprezentace, ale nikoli s balonem či píšťalkou. Jeho náčiním jsou kabely, kamery a počítače.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbal Extra: Ševinský jako videotechnik české reprezentace

"Každý hráč to má samozřejmě jinak. Myslím, že devětadevadesát procent hráčů by chtělo zůstat u fotbalu. Samozřejmě míst je málo, takže já jsem nějakým způsobem přes trenérskou kariéru došel až do analytického týmu," vypráví Ševinský v rozhovoru pro ČT sport.

Jeho hlavním úkolem je nyní natočit zápas a vyhodnotit ho.

"To znamená sestříhat, předat podle šablony, jak trenéři chtějí. Před srazem vyhodnocujeme i soupeře, takže na to máme málo času, ale je tam spousta minut videa, spousta dat o hráčích a o týmu, takže co chtějí trenéři, to jim připravíme na míru," vysvětluje Ševinský, který později trénoval i juniory v Plzni.

"Techniky je spousta. Potřebujete jednoduchou kameru, počítač, program na stříhání, a když půjdete do hloubky, tak firmu, která vám dodá data o soupeřích," uvádí Ševinský v pořadu Fotbal Extra.

František Ševinský při práci
zdroj: ČT sport

"Vyhodnocují se i tréninky, máme i tablet, kdyby se trenéři chtěli podívat na nácvik rozehrávky třeba na Polsko, můžeme to ukázat s půlminutovým zpožděním," doplňuje třiačtyřicetiletý bývalý obránce Mladé Boleslavi.

Před mistrákem je na stadionu už dvě hodiny předem.

"Mám rád svůj klid. Nainstaluju si všechno, dám kafe, když najíždí tým, tak spouštím systém, mám nahranou rozcvičku, trenéři se tak podívají, co by chtěli."

Ševinský má dva syny, kteří se potatili, jeho příjmení tak z fotbalu nezmizelo.

"Chtěl bych, aby se představili svými výkony. Fotbal je obrovský žrout času, tak nevím, zda mám mít radost. Někdy si s manželkou říkáme, že jsme je na to vůbec dali. Nechal bych, aby se představili sami svými výkony," říká skromně videotechnik národního týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články