Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Vítězství s rozpaky. Plzeň zahájila Evropskou konferenční ligu skalpem Brestu

Zejména v první půli Dynamo Brest válcovali, po gólech Pavla Šulce a Filipa Kaši vedli 2:0, ale nakonec se musí spokojit s hubenou výhrou. Fotbalisté Viktorie Plzeň totiž ve druhém předkole Evropské konferenční ligy zdolali běloruského soupeře "jen" 2:1 a před odvetou v Jerevanu proto mají minimální náskok.

Fotbalisté Plzně se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Plzeňští v prvním soutěžním utkání v sezoně poprvé zahrozili v 5. minutě, ale Beauguel po akci Šulce a Mosquery minul křížnou střelou branku Brestu. O chvíli později gól francouzského útočníka neplatil kvůli ofsajdu.

Ve 22. minutě však Viktoria skóre otevřela. Kayamba po chybě Slabaševiče zblízka trefil tyč a dorážející Šulc snadno zamířil do sítě. Za jedenáct minut navíc Západočeši přidali druhý gól. Falta z rohu nacentroval a nepokrytý stoper Kaša se prosadil razantní hlavičkou.

V úvodu druhé půle domácí brankář Hruška vyrazil na roh Šestjukovu ránu z úhlu. Na druhé straně zahodil další příležitost Beauguel a po "zasekávačce" obránci zamířil vedle.

Domácí v dalších minutách ubrali z ofenzivní aktivity a nebyli tak dominantní jako v prvním dějství. Běloruský mistr z roku 2019 si ovšem dlouho větší šance nevytvořil. Nakonec ale pasivní Viktorii potrestal v 79. minutě z protiútoku.

Oreškevič dostal míč za plzeňskou obranu a vyzval dalšího náhradníka Šestjuka, který tváří v tvář Hruškovi nezaváhal. V nastavení mohl dokonce vyrovnat Affi, ale hlavičkoval nad břevno.

Postupující ve 3. předkole Evropské konferenční ligy narazí na vítěze souboje mezi Kaunem Žalgiris a The New Saints. Velšský tým vyhrál první duel venku 5:0.

Viktoria Plzeň - Dynamo Brest 2:1 (2:0)

Branky: 22. Šulc, 33. Kaša - 79. Šestjuk. Rozhodčí: Lardot - Conotte, Di Vincenzo (všichni Belg.). ŽK: Ndiaye, Šulc - Bilenkij, Lynko, Jasjukevič. Diváci: 4468 (omezený počet).

Plzeň: Hruška - Hybš, Kaša (89. Pernica), Brabec, Falta - Ndiaye - Kayamba (74. Ba Loua), Šulc, Hlavatý (60. Čermák), Mosquera - Beauguel (74. Chorý). Trenér: Bílek.

Brest: Stěpanov - Slabaševič, Jasjukevič (90.+4 Miljutin), Affi, Ščerbo (76. Oreškevič) - Olechnovič, Šapoval (46. Šestjuk), Tichonovskij, Seďko - Sanusi (63. Lynko), Bilenkij. Trenér: Kovalčuk.

Michal Bílek (trenér Plzně): "První půle byla poměrně slušná, dali jsme dva góly. Pak jsme měli na začátku druhé půle šanci Beauguelem, kterou jsme neproměnili. Pak začal být soupeř aktivnější, držel balon. Druhá půle se nám nepodařila vůbec. Když vezmu celý zápas, tak jsme z toho měli vytěžit víc. Nedrželi jsme dobře míč, byly tam zbytečné ztráty. Chtěli jsme hrát pozorně zezadu, abychom neinkasovali, a hrát dopředu tak, abychom ohrozili branku soupeře co nejvíc, což se nám nedařilo. Očekával jsem od utkání větší šťávu. Po první půli to bylo velmi dobře rozehrané. Vítězství 2:1 je relativně slušné, ale čeká nás v odvetě perný boj, musíme se zlepšit. Je třeba se připravit zodpovědně, není nic hotového."

Sergej Kovalčuk (trenér Brestu): "Pro mnoho našich hráčů to byl debut v evropských pohárech. Byla na nás znát určitá nervozita, což se odrazilo na kvalitě naší hry v prvním poločase. Dělali jsme chyby, které vedly ke gólům. Problém byl v hlavě. Ve druhém poločase soupeř možná povolil, my jsme se uklidnili a začali hrát fotbal. Viktoria je silný tým, ale našli jsme svou hru a jsme připraveni také v odvetě ukázat to, co v sobě máme. Opravdu mě hodně mrzí, že se odveta nehraje v Brestu. Bylo by to skvělé, měli bychom obrovskou podporu fanoušků, ale bohužel se nedá nic dělat."

Pavel Šulc (záložník Plzně): "Jsem rád, že jsme to zvládli aspoň do vítězného konce. My jsme si říkali, že soupeř má rychlé protiútoky, ve druhém poločase tam bylo od nás všech strašně ztrát, já ztratil balon a byl z toho gól. Asi na nás padla nějaká nervozita, že vedeme. Nevím, řekneme si to v kabině, přijdeme na to a příště se to nestane."

Michal Hlavatý (záložník Plzně): "V prvním poločase to bylo kombinačně lepší. Ve druhém soupeř ukázal svou kvalitu, dokázal přidržet balon, párkrát nás zmáčknul ve vápně a už tam měl nějaké náznaky situací. Je třeba si závěr bezpečněji dohrát, abychom neinkasovali. To je škoda."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články