Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

West Ham s Fiorentinou čeká finále Konferenční ligy, na evropskou trofej si po třech letech sáhne i český hráč

Pražským finále mezi Fiorentinou a West Hamem vyvrcholí v Edenu druhý ročník Evropské konferenční ligy. Zápasu dodává z českého pohledu ještě větší náboj fakt, že v týmech působí trojice reprezentantů. Za "kladiváře" hrají kapitán národního celku, záložník Tomáš Souček s obráncem Vladimírem Coufalem, barvy "fialek" hájí středopolař Antonín Barák, který vynechal poslední utkání, ale na finále by mohl být připraven. Oba týmy budou usilovat o první velkou evropskou trofej od 60. let. Přímý přenos sledujte od 20:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Finále velkého evropského poháru se odehraje v Česku poprvé v historii. V roce 2013 Eden hostil Superpohár mezi vítězem Ligy mistrů Bayernem Mnichov a Evropské ligy Chelsea.

Český hráč naposledy ovládl některou ze soutěží UEFA před třemi lety, kdy brankář Tomáš Vaclík získal s FC Sevilla trofej v Evropské lize.

Ve finále však nechytal a zůstal mezi náhradníky. Naposledy ve finále pohárů z Čechů nastoupil o rok dříve jiný gólman Petr Čech, jehož Arsenal prohrál s Chelsea.

Souček s Coufalem i Barák mohou získat první evropskou trofej v kariéře. Všichni tři navíc v minulosti hrávali v Edenu za Slavii.

"Je to asi největší zápas mé kariéry. I když těch velkých zápasů bylo dost, tohle je zaprvé finále a zadruhé doma. To je spojení něčeho, co to všechno překoná o více levelů," řekl Souček, který by neměl chybět v základní sestavě.

Barák kvůli teplotě nezasáhl do pátečního závěrečného kola italské Serie A, na úterním tréninku Fiorentiny před odletem do Prahy ale nechyběl a k finále s mužstvem odcestoval.

"Speciálně pro mě to budou velké emoce, protože finále je v Praze," citovala UEFA Baráka, který v prodloužení odvety semifinále svým pátým gólem v této sezoně Konferenční ligy coby střídající hráč zařídil "fialkám" postup v Basileji.

Osmadvacetiletý záložník se v minulém týdnu nedostal do nominace národního týmu na červnové zápasy, reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý vysvětlil jeho absenci údajným nevhodným chováním v mužstvu.

Oba finalisté budou v Edenu usilovat o svou druhou velkou pohárovou trofej a první od 60. let. Fiorentina v sezoně 1960/61 ovládla tehdejší Pohár vítězů pohárů, West Ham ve stejné soutěži triumfoval o čtyři roky později.

"Fialky" si zahrají o trofej v soutěži UEFA popáté a poprvé od porážky v Poháru UEFA v roce 1990 od Juventusu Turín. Londýňany čeká třetí velké finále pohárů a první po 47 letech od prohry s Anderlechtem Brusel.

Fiorentina už před pár dny hrála jedno velké finále, na konci května v Italském poháru podlehla Interu Milán 1:2.

"Musíme dbát na každý detail, každá chyba by mohla být v zápase fatální. Každá akce v utkání se počítá a může vytvořit jiný výsledek než ve finále Italského poháru," řekl trenér Fiorentiny Vincenzo Italiano.

Soupeři se dosud v soutěžích UEFA neutkali a finále podle bookmakerů nemá favorita. Fiorentina skončila v italské lize osmá, West Ham obsadil v Premier League až 14. místo. Vítěz si zajistí účast v příští sezoně Evropské ligy.

Oba celky vstoupily do tohoto ročníku Konferenční ligy v závěrečném předkole. Fiorentina odehrála o dva zápasy více než West Ham kvůli tomu, že coby druhý tým ve skupině musela do úvodního kola vyřazovací fáze.

"Kladiváři" ve 14 duelech nenašli přemožitele a třináctkrát zvítězili. "Fialky" zase ve vyřazovací fázi vyhrály všechny zápasy mimo svůj stadion.

"Fiorentina je velmi kvalitní tým. Italský fotbal má svou vlastní DNA, reprezentace vyhrála poslední Euro. Italská liga má navíc svého zástupce ve všech třech letošních finále evropských pohárů, což říká hodně," podotkl trenér West Hamu David Moyes, jenž vloni vypadl s "kladiváři" v semifinále Evropské ligy.

Zatímco Fiorentina v generálce v pátek zvítězila v Sassuolu 3:1, West Ham odehrál poslední zápas ligové sezony již v neděli 28. května a v Leicesteru utrpěl porážku 1:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články