Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vstup do EKL je tady. Slavia začíná v Turecku, Slovácko doma přivítá Partizan

Po Plzni, která v rámci Ligy mistrů prohrála s Barcelonou, vstupují do pohárů i další čeští zástupci. Fotbalisté Slavie a Slovácka čekají první duely skupiny Evropské konferenční ligy. Pražané se představí na půdě tureckého Sivassporu, tým z Uherského Hradiště přivítá srbský Partizan Bělehrad. Přímý přenos utkání Sivasspor - Slavia sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 20:40.

Dalšími dvěma týmy ve slávistické skupině G jsou Kluž a kosovský nováček Ballkani. Do osmifinále přímo postoupí jen celky z prvních míst tabulek, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize. Pražané jsou podle bookmakerů jednoznačným favoritem na vítězství ve skupině.

Sivasspor se do Konferenční ligy přesunul poté, co v závěrečném 4. předkole Evropské ligy vypadl po dvou porážkách s Malmö. Slávisté naopak přešli v kvalifikaci přes tři předkola – postupně vyřadili gibraltarský St Joseph's, Panathinaikos Atény a Čenstochovou.

Pražané si zahrají v pohárech skupinu už pošesté za sebou, v minulé sezoně při premiéře Konferenční ligy došli na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého ročníku soutěže bude v příštím roce hostit stadion Slavie v Edenu.

Sivasspor, na který čeká v pohárech skupina podruhé, v úvodu sezony tápe a v dosavadních osmi soutěžních zápasech nezvítězil. "Sivasspor byl v kvalifikaci neúspěšný s Malmö. Zápasy jsme viděli stejně jako třeba jejich (ligový) duel s Besiktasem Istanbul. Mají kvalitní hráče, co se týče fotbalovosti, na balonu jsou silní. Uvidíme, jaké bude jejich kolektivní pojetí. V defenzivě bychom je měli předčit. Určitě chceme přivézt tři body," řekl pro klubovou televizi asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký.

Pražané v únoru v posledním souboji s tureckým soupeřem po dvou výhrách 3:2 přešli na úvod vyřazovací fáze Konferenční ligy přes Fenerbahce Istanbul. "Každý zápas a soupeř je jiný. S Fenerbahce nám to vyšlo jak venku, tak doma. Bylo to ve vyřazovací fázi, tam se hrají zápasy trochu jinak. Ve skupině, když uděláte chybu, se to dá pořád napravit. Hráči by proto měli hrát s větší lehkostí. Budeme se snažit hrát svou hru a snad to vyjde," přál si spolupracovník hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského.

Sivasspor v posledních dvou domácích zápasech neskóroval a po víkendové bezbrankové remíze s Karagümrükem mu v turecké lize patří až 15. místo. Slávisté naopak vedou domácí soutěž o skóre před Plzní, která má utkání k dobru. V neděli hráli na Slovácku 1:1.

"Tým se v posledních zápasech zlepšuje, noví hráči se postupně adaptují. Zápas se Slavií je velmi otevřený, může skončit jakýmkoliv výsledkem. Myslíme jen na to, abychom skórovali a získali body," řekl na tiskové konferenci trenér Sivassporu Riza Calimbay.

Desátý celek minulé sezony turecké ligy má v kádru řadu Afričanů, k oporám patří ofenzivní hráči Max Gradel, Clinton N'Jie a Mustapha Yatabaré či obránce Ugur Ciftci. Klub navíc před pár dny angažoval nigerijského útočníka Ahmeda Musu.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavii čeká v Turecku velmi zrádné počasí

Slovácko čeká premiéra v základní skupině pohárů

Slovácko se do skupinové fáze dostalo na třetí pokus. Vloni svěřenci trenéra Martina Svědíka ve 2. předkole Konferenční ligy vypadli až po penaltách s Lokomotivem Plovdiv. V tomto ročníku úřadující vítěz domácího poháru nestačil ve 3. předkole Evropské ligy na Fenerbahce Istanbul. Ve 4. předkole Konferenční ligy ale vyřadil AIK Stockholm po výhrách 3:0 doma a 1:0 venku.

Vlasij Sinjavskij (uprostřed) oslavuje se spoluhráči ze Slovácka gól
zdroj: ZUMA autor: Jesper Zerman

"Je to skvělý úspěch celého klubu a splněný sen. Jsme nováčky na evropské scéně a nemůžeme si vybírat. Čekají nás tři těžcí soupeři," uvedl trenér Slovácka Martin Svědík.

Partizan se do skupinové fáze dostal stejnou cestou jako čtvrtý celek uplynulé sezony české ligy. Mužstvo ze srbské metropole nestačilo ve 3. předkole Evropské ligy na kyperský tým AEK Larnaca (1:2 a 2:2), v závěrečném 4. předkole Konferenční ligy ale vyřadil maltský celek Hamrun Spartans.

Slovácko v generálce na Partizan remizovalo se Slavií 1:1 a nevyhrálo třetí kolo po sobě. "Byla to velmi dobrá a důležitá prověrka s evropským týmem. Zápas měl svoje tempo, nasazení a kvalitu. Hrát ve čtvrtek po nedělním zápase by neměl být pro dobře připravený tým problém. Věřím, že takovým týmem jsme," konstatoval Svědík, jehož svěřencům patří v nejvyšší soutěži osmé místo.

Naopak Partizan, s 27 tituly historicky druhý nejúspěšnější tým Srbska po Crvené zvezdě Bělehrad, neprohrál už sedm soutěžních duelů a v ligové generálce zvítězil na hřišti Kolubary 5:1. V neúplné tabulce srbské ligy je až sedmý.

"Černobílí" se v pohárech utkali s českými týmy ve čtyřech vyřazovacích dvojzápasech, naposledy v minulé sezoně v úvodním vyřazovacím kole Konferenční ligy porazili Spartu 1:0 venku a 2:1 doma.

Novou tváří Slovácka je stoper Tomáš Břečka, jehož klub zapsal na soupisku pro Konferenční ligu. Ve čtvrtek ale posila z turecké Kasimpasy k dispozici nebude. "Tomáš má za sebou dlouhý herní výpadek, letní přípravu absolvoval sám, musí ještě potrénovat s týmem a dostat se do rytmu. Nepustím ho na hřiště nepřipraveného," prohlásil Svědík.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovácko se chystá v EKL na Partizan
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články