Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Suverénní Plzeň nezaváhala ani v posledním zápase skupiny a porazila Astanu

Šest zápasů, šest výher. Stoprocentní zůstali fotbalisté Plzně i po posledním zápase skupiny Evropské konferenční ligy, v němž na svém stadionu porazili Astanu 3:0 góly Vlkanovy a dvou Mosquery. Viktoria měla celý zápas převahu a už jen potvrdila svoji jarní účast v osmifinále evropské klubové soutěže a vyrovnala bodový rekord West Hamu v soutěži. 

Je nám líto, video expirovalo.
Setřih utkání Plzeň – Astana

Všechny góly padly ve druhém poločase. V 58. minutě otevřel skóre Adam Vlkanova, poté se Mosquera trefil v 68. a 82. minutě. Západočeši, kteří už měli v "céčku" jistý postup do osmifinále z prvního místa, stanovili české pohárové maximum v počtu bodů ve skupinové fázi některého z evropských pohárů.

Viktoria v tomto ročníku Konferenční ligy včetně kvalifikace neprohrála a zvítězila v jedenáctém z dvanácti zápasů. Plzeňský klub od UEFA dostane celkový finanční bonus přesahující 200 milionů korun.

Domácí, v jejichž základní sestavě znovu nastoupili i osmnáctiletí brankář Baier a obránce Paluska, si ve čtvrté minutě vytvořili první slibnou šanci. Volný Hranáč ale hlavičkoval nad břevno.

O chvíli později na druhé straně Astanov z hranice šestnáctky napálil břevno. Hostující gólman Čondrič poté zneškodnil Vydrovu hlavičku i Šulcovu střelu zblízka.

Plzeňští měli velkou převahu i šance. Šulc ve 26. minutě sám před brankou hlavičkoval těsně vedle, Vlkanova po "zasekávačce" v pokutovém území zase nepropálil Čondriče. Brankář Astany těsně před pauzou tváří v tvář vychytal i Vydru.

Domácí pokračovali ve stejném duchu také na začátku druhého poločasu. Bucha z nadějné pozice přestřelil. Západočeši se dočkali v 58. minutě. Vlkanova získal odražený míč, elegantně se zbavil obránce a poté se prosadil tvrdou ranou. Ofenzivní záložník v sezoně vstřelil třetí soutěžní gól.

O deset minut později už domácí vedli 2:0. Po souhře střídajících hráčů Klimenta a Mosquera se kolumbijský křídelník trefil křížnou střelou. Mosquera zvýšil v 82. minutě tečovaným pokusem z dálky. V ročníku si polepšil na pět soutěžních branek, stejně jako Vlkanova skóroval poprvé v Konferenční lize.

Viktoria Plzeň –⁠ FC Astana 3:0 (0:0)

Branky: 68. a 82. Mosquera, 58. Vlkanova. Rozhodčí: Delajod –⁠ Finjean, Jeanne –⁠ Wattellier (video, všichni Fr.). ŽK: Šulc, Koubek (trenér) –⁠ Tomaševič, Bejsebekov. Diváci: 8135.

Plzeň: Baier –⁠ Dweh (85. Řezník), Hranáč, Paluska –⁠ Holík, Bucha, Kalvach (46. Traoré), Sýkora –⁠ Šulc (46. Mosquera), Vlkanova (85. Hašek) –⁠ Vydra (65. Kliment). Trenér: Koubek.

Astana: Čondrič –⁠ Maročkin, Tomaševič, Amanovič –⁠ Hovhanisjan, Bejsebekov, Kuat (85. Basmanov), Vorogovskij –⁠ Tomasov (86. Ajmbetov), Astanov (60. Dosmagambetov) –⁠ Darboe (90.+2 Žaksylyk). Trenér: Babajan.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články