Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Souček s Coufalem se vrátí do Edenu, Fiorentině vystřelil finále EKL Barák

Anglický West Ham je ve finále Evropské konferenční ligy, které se bude hrát v pražském Edenu. V odvetě semifinále zvítězil na stadionu Alkmaaru 1:0 gólem Fournalse z 94. minuty a potvrdil výhru v Anglii 2:1. Soupeřem bývalých slávistů Tomáše Součka a Vladimíra Coufala, kteří hrají za britský celek, bude Fiorentina, která v Basileji po prodloužení porazila tamní celek 3:1, když rozhodující gól dal Antonín Barák.  

West Ham se ve finále významného evropského poháru představí po 47 letech. V roce 1976 v tehdejším Poháru vítězů pohárů "kladiváři" podlehli bruselskému Anderlechtu 2:4.

Domácí Alkmaar od začátku častěji držel míč a hráči West Hamu především bránili a vyčkávali. Ve 25. minutě ale jako první zahrozili, když Paquetá z hranice šestnáctky trefil tyčku.

Anglický celek se také ve druhé půli soustředil na defenzivu a AZ nepouštěl do velkých příležitostí. V 82. minutě ale Kehrer málem překonal vlastního brankáře Areolu, který na poslední chvíli míč vykopl. Na druhé straně Adžuird ve slibné šanci minul.

Těsně před koncem španělský náhradník Fornals po individuální akci rozhodl. West Ham v aktuální sezoně Konferenční ligy udržel neporazitelnost a včetně předkola vyhrál 13 ze 14 utkání. Alkmaar v devátém domácím duelu soutěže v tomto ročníku poprvé nezvítězil.

Fiorentina v základní hrací době odvetného semifinále v Basileji zvítězila 2:1 a oplatila soupeři stejně vysokou porážku z domácího zápasu. Za Fiorentinu se dvakrát trefil Nicolás González, na 1:1 vyrovnal Zeki Amdouni. V deváté minutě nastavení druhé části prodloužení dramatický souboj rozhodl Barák, jenž přišel na hřiště až ve 106. minutě.

Barák ve finále může 7. června nastoupit proti reprezentačním spoluhráčům z West Hamu Součkovi a Coufalovi. Všichni tři rovněž působili ve Slavii, jejíž stadion vyvrcholení druhého ročníku Konferenční ligy hostí.

AZ Alkmaar – West Ham United 0:1 (0:0)

Branka: 90.+4 Fornals. Rozhodčí: Kružliak – Hancko, Pozor (všichni SR) – Fritz (video, Něm.). ŽK: Souček, Kehrer (oba West Ham), První zápas 1:2, postoupil West Ham.

Alkmaar: Ryan – Sugawara, Beukema, Chatzidiakos, Kerkez (85. M. De Wit) – Mijnans (70. D. De Wit), Clasie, Reijnders – Van Brederode (78. Lahdo), Pavlidis, Karlsson (85. Meerdink). Trenér: Jansen.

West Ham: Areola – Kehrer, Zouma, Adžuird, Cresswell – Souček, Rice, Paquetá (90.+6 Downes) – Bowen, Antonio (84. Ings), Benrahma (75. Fornals). Trenér: Moyes.

FC Basilej – ACF Fiorentina 1:3 po prodl. (1:2, 0:1)

Branky: 55. Amdouni – 35. a 72. González, 120.+9 Barák. Rozhodčí: Sánchez – Cabaňero, Prieto – De Burgos (video, všichni Šp.). ŽK: Burger – Igor, Ranieri, González, Ikoné, Bonaventura, Barák. První zápas: 2:1, postoupila Fiorentina.

Basilej: Hitz – Lang, Nuhu, Pelmard – Ndoye, Xhaka (88. Frei), Burger (106. Males), Calafiori – Augustin (81. Zeqiri), Amdouni, Diouf. Trenér: Vogel.

Fiorentina: Terracciano – Dodo, Milenkovič, Igor, Biraghi – Bonaventura (106. Barák), Amrabat, Castrovilli (120.+2 Mandragora) – González, Cabral (91. Jovič), Brekalo (46. Ikoné). Trenér: Italiano.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články