Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

SESTŘIH: V Plzni gól nepadl. Fiorentina tlačila, ale Viktoria zařídila pro Česko Ligu mistrů

První evropské čtvrtfinále fotbalistů Plzně skončilo bez vítěze. V boji o semifinále se střetly v tomto ročníku Evropské konferenční ligy dva dosud neporažené celky a tak to zůstalo i po zápase. Remíza 0:0 potěšila i fanoušky Sparty a Slavie, protože znamená posun v klubovém koeficientu. Mistr v sezoně 2025/26 tak postoupí přímo do Ligy mistrů. Plzeň pojede za týden do Itálie s hratelným výsledkem v zádech.

Úvod zápasu byl opatrný, oba týmy se snažily hlavně nic nezkazit, a tak se nebezpečné akce dlouho nedostavovaly.

Zaplněné tribuny plzeňského stadionu hnaly hráče Viktorie do útoku. V něm se snažil nejvíc Chorý. Ten nejdříve našel před vápnem soupeře zcela volného Řezníka, který ale poslal míč vysoko nad bránu Fiorentiny. Pak si sám Chorý naběhl na centr od vysoko vyběhnutého brankáře Jedličky, ale stoper italského týmu byl hlavou u vysokého míče o chvíli dřív.

Po akci se Šulcem se dostal k míči ve slušné šanci Vydra, ale těsně minul pravou tyč branky hostujícího celku.

Jeho hráči se začali prosazovat rychlou kombinací až po půlhodině hry, kdy se přestěhovali na polovinu Viktorie. Tam ale čekala soustředěná plzeňská obrana, v níž byl nejvíce vysunutý útočník Chorý, ale i on byl maximálně třicet metrů od vlastní branky. Fiorentina utahovala šrouby, ale marně se snažila překvapit kolmými přihrávkami po zemi nebo vysokými centry před Jedličkovu branku.

Plzeň posunula Česko na desáté místo v žebříčku koeficientů

Tuzemské týmy se díky remíze Plzně s Fiorentinou posunuly v žebříčku koeficientů UEFA před Skotsko, které už v pohárech nemá žádný tým, a získaly jistotu, že zakončí sezonu nejhůř na 10. místě, které znamená přímou účast šampiona sezony 2025/26 ve skupinové fázi nejprestižnější klubové soutěže. Česko po osmifinále z 11. místa ztrácelo 0,250 bodu na desáté Skotsko. Obě země nyní mají stejně bodů a ve prospěch Česka rozhodl vyšší zisk z probíhajícího ročníku. Česko naposledy získalo přímé místo ve skupinové fázi Ligy mistrů bez nutnosti hrát kvalifikaci pro sezonu 2018/19.

I po přestávce začala Fiorentina aktivně, držela míč, tlačila se do útoku. Zatímco Viktoria se snažila její hráče hlavně nepouštět do šance a sama vyrážet do rychlých protiútoků.

Fiorentina trávila prvních dvacet minut druhé půle před pokutovým územím Viktorie, ale nic z toho nevytěžila. Až když italští fanoušci vhodili několik světlic na trávník a rozhodčí na pár minut přerušil hru, začal být plzeňský celek aktivní i dopředu. Do šance se dokonce dostal Chorý, ale z úhlu branku soupeře netrefil.

To už byl od sedmdesáté minuty na trávníku i Barák, jediný český reprezentant v italském celku. Do zápasu se zapsal ale hlavně několika fauly a nic na bezbrankové remíze nezměnil ani on.

Trenér Miroslav Koubek, který měl z různých důvodů k dispozici hodně úzký kádr po utkání, byl spokojený. "Vážím si toho, jakým způsobem mužstvo věci, na kterých jsme v týdnu pracovali, zvládlo. Na takhle špičkového soupeře a nejsilnější mužstvo na míči v italské lize je dodržení taktiky životní nutností. Samozřejmě máme dvě fáze, je tam i útočná fáze. Myslím, že jsme byli schopni dnes dát gól, kdybychom lépe vyřešili některé přechodové fáze. Strašně si vážím výkonu Radima Řezníka. Neměl to celý rok lehké, ví, že mu končí smlouva a odchází z Plzně. Uplatnil svou velikost a morální kredit. Nic jsme nevyhráli, je to 0:0 a jedeme do Florencie. Odveta bude nepochybně těžší."

Jeho protějšek Vincenzo Italiano ocenil zejména obranu Plzně. "Plzeň hrála rychle, její obránci předvedli výborný výkon. Je to jejich styl, došli s ním daleko, v předchozím kole postoupili až na penalty. V takovýchto zápasech je to o jedné střele, o jedné akci jeden na jednoho. Dát gól proti týmu, který takhle hraje, je složité. Chtěli jsme odehrát zápas s pozitivním výsledkem, což se poměrně podařilo. Chtěli jsme zvítězit, ale na druhou stranu jsme neprohráli. Máme před sebou ještě druhý zápas. Myslím, že soupeř bude hrát stejně a my musíme ukázat víc do ofenzivy. Musíme být odvážnější vepředu. Jsem přesvědčen, že to v odvetě zvládneme."

Viktoria Plzeň – ACF Fiorentina 0:0

Rozhodčí: Grinfeeld – Hassan, Jarkoni – Adler (video, všichni Izr.). ŽK: Cadu, Řezník, Chorý – Ikoné. Diváci: 11 470 (vyprodáno).

Plzeň: Jedlička – Řezník (90.+6 Paluska), Hranáč, Hejda, Jemelka, Cadu – Šulc, Kalvach, Červ – Chorý (90.+4 Kliment), Vydra (62. Traoré). Trenér: Koubek.

Fiorentina: Terracciano – Dodo, Milenkovič, Martínez Quarta, Biraghi – Arthur Melo (79. Lopez), Mandragora – González (84. Ikoné), Beltrán (70. Barák), Sottil (79. Kouamé) – Belotti (70. Nzola). Trenér. Italiano.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články